Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (ΦΩΤΟ)


Η αλόγιστη χρήση αφανίζει τον κλάδο – Ανοιχτή επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ από το BeepathNet Ν. Προποντίδας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής, καθώς και της υπόλοιπης χώρας, καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση γεωργικών φαρμάκων και οι αλόγιστοι ψεκασμοί στις ελαιοκαλλιέργειες οδηγούν σε αφανισμό τα μελισσοσμήνη.

Μελισσοκόμοι και επιστήμονες, μέλη της τοπικής ομάδας δράσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος «BeepathNet- Μελισσοδιαδρομές» του Δήμου Νέας Προποντίδας -μέσω ανοιχτής επιστολής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με τα φυτοφάρμακα και τις επιπτώσεις που επιφέρει η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση τους.

«Με τον ερχομό της άνοιξης και την αναζωπύρωση της φύσης, ξεκινούν και οι πρώτοι θάνατοι και απώλειες μελισσοσμηνών από τη χρήση φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες. Περιπτώσεις θανάτων μελισσών και εικόνες όπως παρακάτω, δυστυχώς είναι συχνές και συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Συνομιλώντας με συναδέλφους μας, στα Χανιά, την Πάτρα, την Άρτα, την Έδεσσα, την Αττική, την Κόρινθο, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι ανάλογες εικόνες είναι πλέον καθημερινές. Είμαστε δηλαδή μάρτυρες μίας μεγάλης και καθημερινής καταστροφής των μελισσιών μας, τα οποία αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς κύριο μέσο βιοπορισμού», αναφέρει η επιστολή.




«Τα τελευταία έτη έχουν γίνει πολλές και αξιέπαινες προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των φυτοφαρμάκων, κυρίως των νεονικοτινοειδών. Ακριβώς 2 έτη πέρασαν από την ημέρα που τα Κράτη Μέλη ψήφισαν για την κατάργηση τριών από τα βασικότερα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα (clothianidin, imidacloprid και thiamethoxam) και χαιρόμαστε που η Ελλάδα υποστήριξε τη θέση αυτή με την αιτιολογία ότι "δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ασφαλείς λόγω των αναγνωρισμένων κινδύνων για τις μέλισσες"», προσθέτει.

«Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει καθώς αυτά τα τρία φυτοφάρμακα δεν είναι τα μόνα που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες, γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούμε ότι οι ζημιές συνεχίζονται. Άλλες ουσίες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τις μέλισσες και επιδρούν βλαπτικά στην υγεία τους ως αποτέλεσμα οξείας ή χρόνιας έκθεσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται και ήδη εγκεκριμένες ουσίες όπως για παράδειγμά: deltamethrin, cypermethrin, chlorpyrifos, glyphosate, thialoprid, αλλά και νέες ουσίες όπως: sulfoxaflor, cyantraniliproleor, flupyradifurone, οι οποίες μας προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, σύμφωνα και με τελευταία πειραματικά δεδομένα», συνεχίζει η επιστολή.



Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της τοπικής ομάδας δράσης του προγράμματος «οι προαναφερόμενες ουσίες χρησιμοποιούνται πλέον προκειμένου να αντικαταστήσουν τα απαγορευμένα νεονικοτινοειδή, γεγονός που προκαλεί την έντονη ανησυχία μας. Επιπρόσθετα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ψηφίσει την κατάργηση της γλυφοσάτης. Αντιθέτως, συνεχίζεται η ευρεία χρήση σκευασμάτων με τις παραπάνω ουσίες οι οποίες έχει αποδειχθεί ήδη μετά από αναλύσεις ότι προκαλούν σωρεία θανάτων στα μελισσοσμήνη αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον».

Μέσω της ανοιχτής επιστολής παραθέτουν μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες έχουν παρατηρηθεί οι δυσμενείς επιπτώσεις στην Ελλάδα μετά από τη χρήση τους:

● Ψεκασμοί στους φοίνικες σε όλη την Ελλάδα και δηλητηριάσεις εκατοντάδων μελισσιών

● Ψεκασμοί στους πορτοκαλεώνες

● Χρήση πολλών και διαφορετικών φυτοφαρμάκων σε μεγάλες περιοχές με κηπευτικά

● Ψεκασμοί για τα κουνούπια στα έλη







«Αυτοί, οι άλλοι "δολοφόνοι μελισσών", εξακολουθούν να επιτρέπονται για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα επειδή όπως αναφέρεται δεν έχουν αξιολογηθεί σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις. Δεν ισχύει το ίδιο όμως στη Γαλλία, η οποία είναι η μόνη που αποφάσισε να τα καταργήσει. Οι Γάλλοι αγρότες δεν τα χρειάζονται άραγε;», αναρωτιούνται τα μέλη του BeepathNet.

«Η άνοιξη είναι η σημαντικότερη εποχή στην ανάπτυξη των μελισσοσμηνών. Ακόμα και η παραμικρή επίπτωση στον αναπτυσσόμενο γόνο και τις νεαρές συλλέκτριες μπορεί να αποβεί μοιραία για την πορεία του μελισσιού. Δεν είναι όμως μόνο το τοξικό νέκταρ που μπορεί να φτάσει στο κατώφλι της κυψέλης ή ο θάνατος κάποιων χιλιάδων συλλεκτριών μελισσών αλλά και η επιβαρυμένη γύρη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως τροφή των νεαρών μελισσών αργότερα. Είναι γνωστό από την Ελληνική αλλά και τη Διεθνή βιβλιογραφία ότι οι υποθανατηφόρες δόσεις των τοξικών φυτοφαρμάκων είναι και εκείνες που διαρκούν περισσότερο», εξηγούν στην επιστολή.


Στη συνέχεια οι παρακάτω υπογράφοντες αναλύουν ότι «τα τελευταία δύο έτη συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT ΒeePathNet, έχοντας σαν στόχο την ανάπτυξη της μελισσοκομίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τους επικονιαστές και τους πολίτες. Δεν αντιμετωπίζουμε τους αγρότες με έχθρα. Αντιθέτως τους θεωρούμε συνοδοιπόρους και επιθυμούμε να είμαστε στενοί συνεργάτες».

«Όμως, όταν ξαφνικά βλέπουμε τον κόπο μας να χάνεται, το ζωικό μας κεφάλαιο να αφανίζεται και τα έσοδά μας να μηδενίζονται, δεν μπορούμε παρά να διαμαρτυρηθούμε, και να διαμαρτυρηθούμε έντονα», τονίζουν.

Συγκεκριμένα, διαμαρτύρονται:

⮚ για την απουσία ελέγχου, όταν γίνονται ψεκασμοί στη διάρκεια της ημέρας

⮚ για τη απουσία έλεγχου για το αν τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά είναι τοξικά ή και απαγορευμένα.

⮚ για τη έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για τις θετικές επιπτώσεις που επιφέρει η παρουσία των μελισσών στις καλλιέργειες

⮚ για τη έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για την επικινδυνότητα των περισσότερων σκευασμάτων,

⮚ για τη έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για τις εναλλακτικές μεθόδους καταπολέμησης των εχθρών.

«Επιπλέον θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις πρόσφατες περιπτώσεις τοξικότητας που καταγράφηκαν στη χώρα μας. Στην online βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η Ομάδα Εργασίας "APIMONDIA WG9: "Δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων στις μέλισσες" http://www.apimondia.com/en/activities/working-groups, συγκεντρώνονται συνεχώς στοιχεία από όλο τον κόσμο. Στη βάση αυτή, μπορεί να δει κανείς πλήθος περιπτώσεων τοξικών συμβάντων και από όλη την επικράτεια της Ελλάδας (όπου δυστυχώς εδώ βρίσκονται μόνο οι περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί). Τα στοιχεία θα μπορούν να σας διατεθούν από το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο και συντονίζει την έρευνα διεθνώς», επισημαίνουν.

Ταυτόχρονα, επικαλούνται σχετική υπουργική απόφαση (η με αριθμ.165457/6557/29-1-81 Απόφαση Υπουργείου Γεωργίας, άρθρο 1) που αναφέρει ότι, σε καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, επιτρέπονται οι ψεκασμοί μόνον εφόσον ληφθούν ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως: α) χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φαρμάκων, β) εφαρμογή ψεκασμών τις ώρες που μειώνεται η δραστηριότητα των μελισσών (κυρίως αργά το απόγευμα ή το βράδυ, 20.00-8.00 π.μ.), γ) προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού ή να τα κλείσουν κατά τις ώρες του ψεκασμού.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία για τα παραπάνω όπως και ισχύουσα νομοθεσία 4034/2012 περί της "Διάθεσης γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις". Επομένως νόμοι υπάρχουν. Δεν προβλέπονται όμως κυρώσεις και έλεγχοι. Το αποτέλεσμα είναι , εκείνοι που ευθύνονται για τους θανάτους τόσων μελισσών, κοινών και μη και τόσων άλλων επικονιαστών, να μένουν ατιμώρητοι και να συνεχίζουν ανενόχλητοι το καταστροφικό έργο τους», τονίζουν.

Κλείνοντας την ανοιχτή επιστολή θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

«πριν από μερικές ημέρες, την 20η Μάη, γιορτάσαμε την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.

Τι θα μπορούσατε εσείς να προσφέρετε στις μέλισσες όλων μας;

Ποια τα νομοθετικά σας μέτρα και ο έλεγχός της εφαρμογής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μελισσών;

Οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας, χρειάζονται την υποστήριξή σας, για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον για τις μέλισσες και τον άνθρωπο».

Την επιστολή υπογράφουν:

Κορίνα Ζολλά, Δημοσιογράφος
Βασίλης Τσίγγανος, Μελισσοκόμος
Δημήτρης Τσίγγανος, Μελισσοκόμος
Βασιλική Τσίγγανου, Μελισσοκόμος
Αθηνά Αποστολούδη, Μελισσοκόμος
Μάνος Τριάντος, Μελισσοκόμος
Μαρίνα Ιωακειμίδου, Μελισσοκόμος
Ευστράτιος Μπαμπούρης, Μελισσοκόμος
Βίκυ Φαντίδου, Μελισσοκόμος
Δήμητρα Τσαλδάρη, Μελισσοκόμος
Αικατερίνη Τσαλδάρη, Εκπαιδευτικός
Νίκος Τσαλδάρης, Μελισσοκόμος
Νικόλαος Καλλινικίδης, Μελισσοκόμος
Γεώργιος Καλλινικίδης, Μελισσοκόμος
Ελευθερία Καλλινικίδη, Μελισσοκόμος
Αναστασία Καλλινικίδη, Μελισσοκόμος
Στεφανία Κουντούρη, Οικονομολόγος
Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, Μελισσοκόμος
Αστέριος Παπαστεργίου, Γεωπόνος Μ.Sc. Γεωργικής Φαρμακολογίας, Δήμος Νέας Προποντίδας
Σταύρος Καλπάκης, Γεωπόνος Δήμος Νέας Προποντίδας
Ελισάβετ Παπουλίδου, Πολιτικός Μηχανικός, Δήμος Νέας Προποντίδας
Αναστασία Λιούρτα, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
Λεωνίδας Χαριστός, Γεωπόνος, Ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Φανή Χατζήνα, Βιολόγος, Ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ & Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας των Μελισσών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας των Μελισσοκόμων "APIMONDIA"

Για λογαριασμό:
BeePathNet Νέας Προποντίδας - Μελισσοδιαδρομές

E-mail: beepathnet.neapropontida@gmail.com

facebook: Beepathnet Neas Propontidas- Μελισσοδιαδρομές

Webpage: https://urbact.eu/beepathnet, https://bit.ly/2V5UcZE

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas