Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΝ ΜΕΛΙ!!


Αν πραγματικά υπάρχει μια φυσική τροφή με εξαιρετικές ιδιότητες, τότε αυτή σίγουρα είναι το μέλι! Με τα δημητριακά αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό για πρωινό, με το γάλα καταπραΰνει τον λαιμό, σε περιπτώσεις κρυολογήματος λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό, μια κουταλιά το βράδυ βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό μας και ομορφιά στο δέρμα μας… Θέλετε κι άλλα;

Το μέλι  είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης. Είναι ένα τρόφιμο που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει.
Τι περιέχει:
Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα (18 στον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα, δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.
Αυτό που όμως, πάνω απ’ όλα εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών με καθορισμένες αναλογίες και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυϊκή δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλεται η κόπωση  και δυναμώνει ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.

Το χρώμα αποκαλύπτει τη γεύση και τη θρεπτική του αξία;
Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν καλύτερο άρωμα, τα σκοτεινόχρωμα  έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία (ιχνοστοιχεία), όπως το κάλιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.ά. Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης προτιμάται το σκουρόχρωμο μέλι, γιατί είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία και θεωρείται μέλι υψηλότερης θρεπτικής αξίας. Η ελληνική αγορά προτιμά τα ανοιχτόχρωμα μέλια, τα οποία συνήθως έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα.

Ποιο είναι το καλύτερο ποιοτικά μέλι;
Τα μακροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η γεύση, το άρωμα, το χρώμα, η ρευστότητα και γενικά η εμφάνιση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προτίμηση του καταναλωτή. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο μέλι είναι αυτό που δεν έχει νοθευτεί και δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία σε βαθμό που να καταστραφούν οι βιολογικές του ιδιότητες. Και φυσικά, αφού θα πληρή αυτές τις προϋποθέσεις, είναι αυτό που αρέσει στον καθένα περισσότερο όσον αφορά τη γεύση, το άρωμα και  την εμφάνιση.

Είναι φυσικό να κρυσταλλώνει το μέλι;
Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη σύσταση και όχι με την ποιότητα του μελιού. Το μέλι ανάλογα με τη φυτική του προέλευση και τη χημική του σύνθεση κρυσταλλώνει γρήγορα, αργά ή και καθόλου. Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την κρυστάλλωση είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης. Τα ανθόμελα που προέρχονται από νέκταρ έχουν υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης και κρυσταλλώνουν, ενώ τα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα, όπως το πευκόμελο και το μέλι ελάτης έχουν χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης και δεν κρυσταλλώνουν. Οπότε, δεν είναι η κρυστάλλωση δείκτης νοθείας ή αγνότητας του μελιού.
Τι κάνουμε: όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει, μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι τότε θα πρέπει να ρευστοποιηθεί σε μπεν-μαρί.
Της Στέλλας Μπανούση

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas