Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΛΥΚΟΜΠΟΣ: ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΦΥΤΟ


Πολύκομπος  με τις πρώτες βροχές  Μοσχοβολάει καθώς εκκρίνει νέκταρ και έλκει της μέλισσες.
Αυτήν την εποχή απλώνεται στα χιλιάδες στρέμματα  θερισμένα  σιταροχώραφα που δεν έχουν οργωθεί και όχι μόνο.
Περιγραφή: Μικρό άγριο φυτό που φυτρώνει παντού, κυρίως σε καλαμιές (θερισμένο στάρι). Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις κλιματικές μεταβολές. Κάθε βλαστάρι έχει πολλούς κόμπους από που ανθίζει μετά από καλοκαιρινές βροχές, από Ιούνιο έως Νοέμβριο. Είναι αιμοστατικό με στυπτικές ιδιότητες.
Με το όνομα πολυκόμπι ή πολυτρίχι συναντάται και ένα άλλο βότανο, το εκουϊζέτο, το οποίο φυτρώνει την άνοιξη και αποτελεί ένα «ζωντανό απολίθωμα«, καθώς είναι το μοναδικό φυτό του είδους Equisetopsida που υπάρχει σήμερα.
 
Θεραπευτικές ιδιότητες: Έχει ευεργετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδα, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες παθήσεις των ποδιών. Θεωρείται από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών.
Εξωτερικά: Έκχυμα ή χυμός του βοτάνου σταματά την αιμορραγία των πληγών και τη ρινορραγία. Το αφέψημά του στο νερό του μπάνιου ή σε ποδόλουτρα βοηθά στην γρηγορότερη ίαση και αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.
Χρήσεις: Σε ένα μπρίκι με νερό που βράζει βάζουμε μία κουταλιά απο το βότανο. Το αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτα και το αφήνουμε να σταθεί άλλα τόσα. Mετά σουρώνουμε και πίνουμε.
Συλλογή: Μαζεύεται ανθισμένο όλο το υπέργειο τμήμα του.
Ο Πολύκομπος βρίσκεται σε μεγάλες εκτάσεις και  ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μελισσοκομία:  Δίνει γύρη πορτοκαλί χρώματος και νέκταρ ως τον Δεκέμβριο. Η ποσότητα της γύρης που παράγουν βοηθάει πολύ το μελίσσι που εκτρέφει γόνο για τον χειμώνα. Το μέλι που παράγεται από τον πολύκομπο είναι το πλουσιότερο σε ένζυμα ελληνικό μέλι, έχει έντονη οσμή μαύρο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα  (20 μέρες μετά τον τρύγο).

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas