Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ,ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Δραστική αύξηση των προστίμων σε περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων» και γενικά αλλαγής ταυτότητας στα αγροτικά προϊόντα, προβλέπουν οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στα άρθρα 27, 28 και 29 του ερανιστικού νομοσχεδίου που συζητείται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή να επαίρεται για την θεαματική αλλαγή σε σχέση με το καθεστώς ποινών που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, όλα θα κριθούν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δυνατότητα τεκμηρίωσης αυτής της μετονομασίας η οποία παίρνει χαρακτηριστικά γενικευμένης απάτης, εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, δηλαδή σε βάρος της λειτουργίας των κανόνων της αγοράς.

 Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Αραμπατζή την Πέμπτη στη Βουλή έχει ως εξής:

 
«Και στο θέμα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων, η διαφορά αυτής της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι ότι αφήνει τα λόγια και περνά στις πράξεις», τόνισε η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας την Πέμπτη 28 Μαΐου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΑΑΤ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα. «Είναι κοινή η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο αυστηροποίησης του κυρωτικού πλαισίου των ελληνοποιήσεων, που φτάνουν τα 5 χρόνια φυλάκιση και τις 300.000 ευρώ πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ όταν, ο κύκλος εργασιών είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ  και να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ, όταν το  παράνομα, προσποριζόμενο κέρδος είναι μεγαλύτερο, για όσους εξαπατούν με τα παράνομα  «βαφτίσια», υπονομεύοντας το γεωργικό εισόδημα και πλήττοντας την εθνική οικονομία», επισήμανε η Υφυπουργός αναδεικνύοντας «την πιστή τήρηση λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Αγροτικό Τομέα».
Θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία αυτών που κατηγορούνται - καταδικάζονται για «ελληνοποιήσεις»
Αναλύοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο στη «μάχη» κατά των «ελληνοποιήσεων», που προωθεί η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή εστίασε στις εξής αλλαγές:
-«Μέχρι σήμερα, επικρατούσε «άκρα του τάφου σιωπή» για  τα στοιχεία των «ελληνοποιητών».
Από σήμερα, με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα μπορούν να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ειδικά ποινικά αδικήματα σχετικά με «ελληνοποιήσεις».
Ιδιαίτερα τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν αφαίρεση αδείας παραγωγής Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. προϊόντος για όσους υποτροπιάζουν «ελληνοποιώντας» τα συγκεκριμένα προϊόντα.  Το παρόν νομοσχέδιο κάνει πράξη την προεκλογική δέσμευση του ίδιου του  Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καρδίτσα στις 6  Μαΐου 2018, όπου συνοδευόμενος  από την τότε Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κόμματος, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, το εξήγγειλε, ενώπιον της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. 
-«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ειδική ρύθμιση, που να καταλαμβάνει συνδυαστικά τα νοθευμένα τρόφιμα που είναι και επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου.
Από σήμερα, θεσπίζεται ένα αδίκημα, αυξημένης ποινικής απαξίας: Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 ετών ή χρηματική ποινή σε βάρος όποιου με πρόθεση παράγει, εισάγει, εξάγει, αποθηκεύει, διακινεί ή διαθέτει στην κατανάλωση τρόφιμα, τα οποία, κατά τη διαπίστωση της αρμόδιας αρχής είναι νοθευμένα και  επιβλαβή για την υγεία του.
-Και κυρίως, μέχρι σήμερα, δεν προβλεπόταν ειδικό αυστηρό πλαίσιο προστασίας των προϊόντων Π.Ο.Π.- Π.Γ.Ε. μολονότι τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν εθνικό πλούτο της χώρας, η οποία οφείλει να τα προστατεύει και, συνακόλουθα, να θωρακίζει τη φήμη της και το εισόδημα των παραγωγών, που θίγεται βάναυσα από τους παραβάτες.
Από σήμερα, αυτοί που θα τολμούν να «παίζουν» για να αισχροκερδούν με τα πολύτιμα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων και τα βιολογικά μας προϊόντα, θα απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών σωρευτικά με χρηματική ποινή».

Περισσότερα πατήστε εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas