Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ






Μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη της μελισσοκομίας και τη ζωή της μέλισσας αποτελεί το εγχείρημα του Δήμου Νέας Προποντίδας στον μελισσοτουρισμό, που εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου Beepathnet.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μορφή τουρισμού που σχετίζεται άμεσα με τη φύση, προσφέροντας βιωματικές εμπειρίες στους επισκέπτες, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων για τα προϊόντα της μέλισσας, αλλά και για την εξοικείωσή τους με τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μελισσών στη φύση και στην επιβίωση του ανθρώπου.

Επίσκεψη και ξενάγηση σε μελισσοκομεία, περιηγήσεις και παρατήρηση των μελισσοσμηνών στο φυσικό τους περιβάλλον, περιηγήσεις σε κήπους μελισσοκομικών φυτών, γευσιγνωσία τύπων μελιού, επίσκεψη σε μελισσοκομικά μουσεία, συμμετοχή σε σεμινάρια εδεσμάτων και καλλυντικών με χρήση μελιού και κεριού και παρασκευής κεριών, είναι μερικές από τις δραστηριότητες του μελισσοτουρισμού.

Πώς ξεκίνησε

Πρότυπο στην ανάπτυξή του αποτελεί η Σλοβενία. Η μακραίωνη μελισσοκομική της παράδοση και οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει μεταξύ μελισσοκόμων και μελισσοκομικών τουριστικών φορέων, την καθιστούν πρωτοπόρο στη δημιουργία τουριστικών διαδρομών μελισσοκομικού –και όχι μόνο– ενδιαφέροντος.

Από το 2015, η Λιουμπλιάνα δημιούργησε το πρόγραμμα BEE PATH, που σήμερα έχει αναπτυχθεί σε ένα δίκτυο πόλεων και των πολιτών τους. Το Beepathnet αποτελείται από έξι πόλεις της ΕΕ, τις Λιουμπλιάνα (Σλοβενία – επικεφαλής εταίρος), Αμαράντε (Πορτογαλία), Μπιντκότζ (Πολωνία), Τσεζένα (Ιταλία), την περιοχή Hegyvidek της Βουδαπέστης (Ουγγαρία) και τη Νέα Προποντίδα (Ελλάδα).

Μελισσοδιαδρομές και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, η ομάδα έργου, μαζί με την τοπική ομάδα δράσης, εκτός των διάφορων έργων και δράσεων που πραγματοποιούν, έχουν σχεδιάσει δύο ξεχωριστές μελισσοδιαδρομές. Η πρώτη περιπατητική διαδρομή εντός της πόλης των Νέων Μουδανιών στοχεύει στην προβολή στοιχείων της αστικής μελισσοκομίας. Η δεύτερη, μεγαλύτερη διαδρομή, περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημεία μελισσοκομικού ενδιαφέροντος και φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Χαλκιδικής, μεταξύ των οποίων και το πάρκο του Αριστοτέλη.

Μπορεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό να έχουν παγώσει τις δράσεις που είχε προγραμματίσει η τοπική ομάδα δράσης για τις 20 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, ωστόσο το πρόγραμμά της αναπροσαρμόζεται, αξιοποιώντας την αλληλεπίδραση που προσφέρει το διαδίκτυο.

Παράλληλα, από το Μαΐο, οι μελισσοκόμοι, με μία πολύχρωμη αφίσα που βρίσκεται σε διάφορα σημεία, ενημερώνουν για τη σημασία της επικονίασης και τη ζημιά που επιφέρουν τα φυτοφάρμακα, περνώντας το μήνυμα στους αγρότες της περιοχής για κοινή δράση.

Ακόμη, έως το τέλος Μαΐου οι πολίτες της Νέας Προποντίδας έχουν κληθεί να φωτογραφίσουν και να στείλουν φωτογραφίες από μέλισσες με λουλούδια, ενώ σε εξέλιξη έως τις 31 Ιουλίου βρίσκεται ο διαγωνισμός για το καλύτερο μπαλκόνι με μελισσοκομικά φυτά στην περιοχή.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas