Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΥΡΕΟΚΟΚΚΟΣ ΔΗΛΑΔΗ;



Τι είναι αυτό το ποσοστό; Γιατί το λέμε και το ξανά λέμε; Ήρθε η ώρα για ένα σύντομο μάθημα λοιπόν.

Το μέλι περιέχει ένα σημαντικό αριθμό κόκκων γύρης από τα φυτά που επισκέπτεται η μέλισσα για να μαζέψει την πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού. Με κριτήριο την αναλογία και τον συνολικό αριθμό γυρεόκοκκων σε κάθε μέλι, τα μέλια κατηγοριοποιούνται ως προς την προέλευσή τους σε αμιγή, ανθόμελα ή μέλια μελιτώματος (λεπτομέρειες σε άλλο μάθημα).

Για να χαρακτηριστεί ένα μέλι ως “αμιγές” ενός φυτού θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένη ποσοστιαία αναλογία γυρεόκοκκων από αυτό το φυτό αλλά και να συγκεντρώνει έναν συνολικό αριθμό πάνω από το συγκεκριμένο όριο που έχει θεσπιστεί από την σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (π.χ.θυμαρίσιο μπορεί να ονομαστεί κάθε μέλι που περιέχει περισσότερο από 18% κύριο γυρεόκοκκο θυμαριού).
{ Όσο πιο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό, τόσο πιο καθαρό και δυνατό στις ιδιότητες και την γεύση είναι το μέλι. Ένα απλό παράδειγμα: εάν σας προσφέρουμε ένα φρεσκοστημένο χυμό με 18% πορτοκάλι, 15% φράουλα, 10% σταφύλλι, 5% μήλο, 17% καρπούζι, 15% ανανά κτλ. θα είναι πολύ νόστιμος, πολύ θρεπτικός και υγιεινός για να τον πιείτε, αλλά… πόσο πορτοκαλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί; }

Η γυρεοσκοπική ανάλυση του μελιού οπότε είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσης των μελιών και την ονομασία τους. Ωστόσο είναι αρκετά σημαντική διαδικασία και στον εντοπισμό και προσδιορισμό της νοθείας από εισαγόμενα μέλια. Μέσω της ανάλυσης αυτής, βάσει παγκόσμιων γυρεολογικών χαρτών, προσδιορίζονται γυρεόκοκκοι που είτε δεν υπάρχουν στις περιοχές προέλευσης των ελληνικών μελιών, είτε βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές συγκεντρώσεις.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas