Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.


Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες αφού κεντρίσουν;


Το κέντρισμα της μέλισσας είναι μια απίστευτα αποτελεσματική άμυνα. Δε χρειάζονται πολλά τσιμπήματα, για να τραπεί σε φυγή ακόμη και το μεγαλύτερο ζώο. Παρ’ όλα αυτά όμως, μπορεί να φαίνεται παράξενο από καθαρά βιολογική άποψη, αφού η μέλισσα που κεντρίζει πεθαίνει λόγω της επίθεσης της. Ωστόσο, αν παρατηρήσει κανείς το πώς είναι δομημένη η κοινωνία των μελισσών, θα δει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας μπορούν να εξηγηθούν.
Γιατί τα περισσότερα μέλη μιας κοινωνίας μελισσών είναι στείρες εργάτριες, που δεν μπορούν να κάνουν απογόνους.
Οι μέλισσες μπορούν να συγκριθούν με τα λευκά αιμοσφαίρια του ανθρώπινου αίματος, που σκοπό έχουν να επιτίθενται στους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο σώμα μας. Αυτό, κατά κανόνα, τους κοστίζει τη ζωή – καταπολεμά όμως τις μολύνσεις.
Κατά τον ίδιο τρόπο, μια επίθεση σημαίνει το θάνατο για πολλές εργάτριες, αλλά ταυτόχρονα και τη σωτηρία της βασίλισσας της κυψέλης. Και επειδή εκείνη είναι η μόνη που μπορεί να αποκτήσει απογόνους, είναι αυτονόητο ότι πρέπει πάση θυσία να επιβιώσει.

Υπάρχει, όμως, κι άλλος ένας λόγος γι’ αυτές τις επιθέσεις-καμικάζι. 


Χάρη σε μία άρθρωση στο πίσω μέρος του σώματος, το κεντρί μαζί με τους μυς του και το δηλητηριώδη αδένα παραμένουν στην πληγή, όπου συνεχίζουν να χύνουν δηλητήριο. Παράλληλα, εκλύουν μία ιδιαίτερη οσμή, που καλεί και άλλες μέλισσες να επιτεθούν.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει μέλισσα είναι να αφαιρέσετε το κεντρί της.
Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγετε να εισχωρήσει το δηλητήριο στον οργανισμό σας και κατ' επέκταση θα γλιτώσετε από τον πόνο, το κοκκίνισμα και το οίδημα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το 90% του δηλητηρίου της μέλισσας απελευθερώνεται στον οργανισμό μέσα σε 20 μόλις δευτερόλεπτα από τη στιγμή που τσιμπά το έντομο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσετε πολύ γρήγορα και να απομακρύνετε το κεντρί. Χρησιμοποιήστε –ιδανικά– ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή ό,τι άλλο έχετε στη διάθεσή σας, ακόμη και το νύχι σας. Φροντίστε σε κάθε περίπτωση να μην σπρώξετε το κεντρί πιο βαθιά στο δέρμα.

Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει πρωτεΐνες που πυροδοτούν τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται φαγούρα, κοκκίνισμα και ερεθισμός.

Αφού αφαιρέσετε το κεντρί, ξεπλύνετε καλά το σημείο με άφθονο νερό και σαπούνι για να αποφύγετε τη μόλυνση. Αν το κοκκίνισμα και το οίδημα δεν υποχωρήσουν άμεσα, μπορείτε να εφαρμόσετε στο σημείο λίγο πάγο για 20 λεπτά.

Πηγή 
Πηγή2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου