Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


                      Η ΧΗΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ

Οι εργάτριες αναγνωρίζονται μεταξύ τους χάρη στα συστατικά της επιδερμίδας τους που είναι κοινά στην αποικία τους και αποτελούν έναν πραγματικό γραμμωτό κώδικα.Οι μέλισσες φρουροί, που βρίσκονται στην είσοδο της κυψέλης, επιθεωρούν με τις κεραίες τους κάθε μέλισσα που έρχεται.Αν ο γραμμωτός κώδικας δεν αντιστοιχεί σε εκείνον της αποικίας τους, τότε την διώχνουν (εκτός των περιπτώσεων όπου μια συλλέκτρια  που έχει παραπλανηθεί και είναι γεμάτη με νέκταρ τότε της επιτρέπουν να περάσει καθότι υπάρχει συμφέρον για την αποικία!)Το σύστημα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο κατά της περιόδους λιμού ή έλλειψης τροφής, οπότε οι μέλισσες έχουν την τάση να λεηλατούν άλλα μελίσσια.Η μη ύπαρξη αυτού του συστήματος αναγνώρισης θα ισοδυναμούσε με καταστροφή της αποικίας.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν πολλά ερεθίσματα για την επικοινωνία τους τα οποία χωρίζονται σε απτικά,χημικά και δονητικά.
Τα απτικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά από τις κεραίες και επιτρέπουν στην μέλισσα να εντοπίζει την θέση των άλλων μελισσών, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης και για άλλες δραστηριότητες όπως είναι η ανταλλαγή τροφών (τροφάλαξη).

Οι φερομόνες: κάθε μέλισσα μπορεί να εκκρίνει χημικές ουσίες από διάφορα σημεία του σώματος τους και για διαφορετικό σκοπό κάθε φορά, που όταν γίνονται αντιληπτές από τις άλλες μέλισσες της αποικίας θα τους προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση.Τα χημικά αυτά μέσα ονομάζονται φερομόνες και προκαλούν άμεσες αντιδράσεις στις μέλισσες, όπως η υπεράσπιση της αποικίας,η αναστολή ωοτοκίας απο τις εργάτριες (λόγω της ύπαρξης βασίλισσας)κ.α.
Οι γόνοι με την σειρά τους εκπέμπουν και αυτοί φερομόνες όπου επιτρέπουν στις εργάτριες να εκτιμήσουν την ηλικία τους, την κάστα τους και τις ανάγκες τους.
Οι εργάτριες εκκρίνουν διαφορετικές φερομόνες, οι οποίες εκκρίνονται από τους σιαγονικούς αδένες, τον αδένα του δηλητηρίου, το αδένα nasanof και βοηθούν αντίστοιχα στην στρατολόγηση στρατιωτών για την υπεράσπιση της αποικίας, στην στοχοποίηση του εχθρού καθώς και για προσανατολισμό κατά την διάρκεια  σμηνουργίας.
   

                      To βέλος δείχνει τον αδένα nasanof


                                 ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

 ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ  εκτελείται από τις συλλέκτριες επί των πλαισίων, οι οποίες έχουν εντοπίσει μια πηγή τροφής σε απόσταση μικρότερη των 80 μέτρων από την κυψέλη.

Κάνουν μικρές κυκλικές κινήσεις αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε 2 με 3 κύκλους.Παρακολουθούνται από τις υπόλοιπες συλλέκτριες οι οποίες τις αγγίζουν με τις κεραίες τους.Η συλλέκτρια μπορεί επίσης να μεταδώσει με τροφάλαξη το νέκταρ που έχει συλλέξει για να τις ενημερώσει για την ποιότητα του νέκταρος καθώς επίσης να μεταδώσει την μυρωδιά του φυτού με την οποία είναι διαποτισμένη.
Το πόσο ζωηρός θα είναι ο χορός έχει να κάνει με την συγκέντρωση σακχάρων που έχει το νέκταρ που ανακάλυψαν οι συλλέκτριες.

 Ο ΜΙΚΤΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγκεκριμένος χορός πληροφορεί τις μέλισσες για την απόσταση, την κατεύθυνση και την ποιότητα των διαθέσιμων αποθεμάτων που υπάρχει έξω στο περιβάλλον.Μόλις εντοπίσουν την λεία τους σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 μέτρων από την κυψέλη, οι συλλέκτριες εκτελούν έναν χορό σε οκτάρια  πάνω στα πλαίσια της κυψέλης.Η κατεύθυνση της φιγούρας του οχτώ δείχνει πού βρίσκεται η τροφή σε σχέση με τον ήλιο.Αν προσανατολίζεται προς τα πάνω, η τροφή βρίσκεται προς την κατεύθυνση του ήλιου.Προς τα κάτω, στην αντίθετη κατεύθυνση του ήλιου.Η γωνία που σχηματίζει η φιγούρα του οχτώ σε συνάρτηση με την κατακόρυφο που αντιστοιχεί στο σημείο όπου βρίσκεται η τροφή, σε σχέση με την γωνία που σχηματίζει ο ήλιος με την κυψέλη.
Μόλις διατρέξουν το ευθύγραμμο τμήμα του μικτού χορού, οι συλλέκτριες αρχίζουν να χορεύουν σε ημικύκλια. Όσο περισσότεροι κύκλοι γίνονται ανά δευτερόλεπτο, τόσο πιο πολύ απέχει η κυψέλη από την τροφή.Η συχνότητα των κυκλικών κινήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης: εννέα με δέκα κύκλοι το  αναλογούν σε μια απόσταση 100 μέτρων, δυο κύκλοι αναλογούν σε 5 χιλιόμετρα.

Δείτε ένα βιντεάκι παρακάτω για τον μικτό χορό:

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΗΣΕΩΝ (της κοιλιάς)
Ο συγκεκριμένος χορός επιτρέπει στις συλλέκτιες ανάλογα με την ποσότητα νεκταροέκρισης στο περιβάλλον, να στρατολογήσουν άλλες εργάτριες για την συλλογή τροφής.


Βιβλιογραφία:σύγχρονη μελισσοκομία


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas