ΧΙΟΝΙΑ

Blogger Widgets Blogspot Tutorial

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Άνθρωποι και μέλισσες μοιράζονται τα ίδια γονίδια κοινωνικότητας !


Οι φερομόνες των μελισσών είναι παρόμοιες με τα γονίδια που βρέθηκαν σε θηλαστικά.
Το γενετικό υλικό που ευθύνεται για την κοινωνική συμπεριφορά μελισσών και θηλαστικών είναι παρόμοιο σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Computational Biology με τίτλο  «Conservation in Mammals of Genes Associated with Aggression-Related Behavioral Phenotypes in Honey Bees.»

Η ζωή των κοινωνικών ζώων είναι αρκετά πολύπλοκη. Η ανάπτυξη και η επιβίωσή τους εξαρτάται από την κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Πολλοί ζωντανοί οργανισμοί όπως άνθρωποι, όρκες, νυχτερίδες και μέλισσες θεωρούνται κοινωνικά ζώα. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις εξέτασε τα γονίδια που οφείλονται για την κοινωνική συμπεριφορά των μελισσών.
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν νέοι αλγόριθμοι όπου σύγκριναν δεδομένα γονιδίων από 7462 μέλισσες με γονίδια από 53 ζώα.

Προς έκπληξη όλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύνολο απο τα γονιδία που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση της φερομόνης συναγερμού στους εγκεφάλους των μελισσών, βρέθηκαν επίσης στα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων!

Η φερομόνη συναγερμού στις εργάτριες μέλισσες ενεργοποιείτε όταν η αποικία δέχεται απειλή πιθανόν από κάποιο εξωτερικό εχθρό. Όταν οι μέλισσες επιτίθενται τσιμπώντας ένα ζώο, απελευθερώνουν μια φερμομόνη που προειδοποιεί τις υπόλοιπες να προετοιμαστούν για επίθεση. Άλλες φερομόνες απωθούν τους εχθρούς που πάνε να εισβάλουν στην κυψέλη.
Οι συγγραφείς Hui Liu, Gene G Robinson και ο Eric Jakobsson, πιστεύουν ότι αυτά τα γονίδια εμπλέκονται στην επεξεργασία των σημάτων επικοινωνίας και είναι υπεύθυνα για την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου