ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τις μπριζόλες, 30 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 60 γρ. ξίδι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα λεμονιού.
Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
Αποσύρουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες, γυρνώντας πλευρά συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν, για 15 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά.
Στη συνέχεια σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξίδι.
Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν το ξίδι και προσθέτουμε το ζωμό.
Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο, ομογενοποιούμε και αλατίζουμε.
Σουρώνουμε και περιχύνουμε τις μπριζόλες.
ΥΛΙΚΑ
- 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, 250 γρ. η καθεμία
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 120 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
- 20 γρ. μέλι
- 6 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 4 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 2 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 350 γρ. ζωμό κοτόπουλο
- 60 γρ. βούτυρο κρύο
- αλάτι
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδες
kcal
778,0
39%
Λιπαρά
54,5g
78%
Κορεσμένα λιπαρά
17,8g
89%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1,2g
50%
Φυτικές Ίνες
1,4g
6%
της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς ενός μέσου ενήλικα (2.000 kcal).
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Γεωργία Δανιά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Το πιάτο μας αποτελεί ένα πλούσιο γεύμα και μας καλύπτει σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη.
Λεμόνι και βιταμίνη C
Το λεμόνι, με τη βιταμίνη C που περιέχει, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το χοιρινό και τα έλαια του ξύσματός του, προσδίδουν ξεχωριστή γεύση στο πιάτο.
Kορεσμένο λίπος στη συνταγή
Παρόλο που η χοιρινή μπριζόλα σε συνδυασμό με το βούτυρο που προστίθεται στο τέλος περιέχει αρκετό κορεσμένο λίπος.
Συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Το σκόρδο έρχεται να αντισταθμίσει με τις αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσδίδει. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι το σκόρδο έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
Το κρεμμύδι και το θυμάρι, έχουν αντιοξειδωτική δράση και το φασκόμηλο έχει βρεθεί ότι μπορεί κι αυτό να μειώσει τα λιπίδια στο αίμα.
Το ξύδι μπαλσάμικο είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του πιάτου μας αφού περιέχει υψηλά ποσοστά σε φαινολικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό.
To μέλι, πέρα από τη γεύση, προσδίδει στο πιάτο αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Όλα αυτά τα συστατικά λοιπόν, συνδυαστικά, έρχονται να δώσουν στο πιάτο μας μια πλούσια γεύση και να το μετατρέψουν από απλό κρέας σε πανδαισία αρωμάτων και αντιοξειδωτικών!
Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ
Δημοσίευση σχολίου