Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΤΣΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥΣ



Είναι γεγονός πως στην κυψέλη οι γυναίκες κάνουν κουμάντο.
Με τις οδηγίες της βασίλισσες, οι εργάτριες κάνουν όλες τις δουλειές και οι λιγοστοί κηφήνες έρχονται στο προσκήνιο μόνο όταν είναι να ζευγαρώσει η βασίλισσα. Συναντώντας μετά το τραγικό τους τέλος.





Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν όμως την ιεραρχία στην κυψέλη;

Ως τώρα οι μελισσοκόμοι πίστευαν πως όλα είχαν να κάνουν με την ποιότητα της τροφής. Το νέκταρ για τις εκκολαπτόμενες βασίλισσες θεωρούνταν πως ήταν καλύτερης ποιότητας από την τροφή για τις μικρές εργάτριες, γεγονός που εξηγούσε και το μεγαλύτερο μέγεθος και τις αναπαραγωγικές ικανότητες της βασίλισσας.

Μια νέα μελέτη όμως μας λέει πως δεν υπάρχουν ποιοτικές διαφορές στην τροφή, ούτε μία ουσία που να ευθύνεται για την αναπτυξιακή αυτή αλλαγή. Αντιθέτως, η διαφορά έγκειται μόνο στην ποσότητα της τροφής.

Στο πείραμα που έκαναν οι αμερικανοί ερευνητές, χώρισαν τις προνύμφες σε 72 διατροφικές ομάδες για να δουν πώς θα εξελιχθούν οι μέλισσες σε όρους «βασιλικότητας», με βάση το μέγεθος, το πλάτος του κεφαλιού και τις άλλες ανατομικές διαφορές.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences», ήταν οι μεγαλύτερες ποσότητες τροφής αυτές που «αύξησαν τη βασιλικότητα και όχι η ποιότητα της διατροφής. Ακόμα και σε μέτριας ποιότητας τροφή, όλες οι μέλισσες έγιναν βασίλισσες. Αλλά και το 58% αυτών που τρέφονταν με την ανώτερη ποιότητα τροφής, έγιναν επίσης βασίλισσες. Ανεξαρτήτως ποιότητας, καμία μέλισσα που τράφηκε με τη χαμηλότερη ποσότητα τροφής δεν έγινε βασίλισσα».

«Οι μέλισσες παρέχουν στις προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες περισσότερη τροφή από τις εργάτριες καθ’ όλη την ανάπτυξή τους», καταλήγουν οι ερευνητές...
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas