Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ - ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ-ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ & ΑΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Είναι γνωστό ότι τα προϊόντα της μέλισσας όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Ακόμη και η γύρη μελισσών είναι ένα εκπληκτικό συστατικό και συμπλήρωμα για την υγεία.
Γύρη μέλισσας! Μια καταπληκτική σουπερ-τροφή!
Η γύρη της μέλισσας δεν είναι η ίδια με τη γύρη. Η γύρη είναι ο αρσενικός σπόρος των ανθισμένων φυτών και είναι απαραίτητος για τη γονιμοποίηση του φυτού. Η γύρη της μέλισσας είναι σφαιρίδια γύρης, νέκταρ, ενζύμων, μελιού, κεριού και εκκρίσεων που δημιουργούνται από τις εργάτριες μέλισσες. Το μείγμα αυτό χρησιμοποιείται ως πρωταρχική τροφή για τις μικρές μέλισσες.



Η γύρη της μέλισσας είναι μία από τις λίγες απόλυτα θρεπτικές τροφές, καθώς περιέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγεία μας, όπως:
•    πρωτεΐνες και αμινοξέα
•    λίπος και λιπαρά οξέα
•    βιταμίνες
•    μεταλλικά στοιχεία
•    υδατάνθρακες
•    ένζυμα
•    αντιοξειδωτικά
Σύμφωνα με τον Dr. Mercola, η γύρη της μέλισσας δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε εργαστήριο. Όταν δίδεται σε συνδυασμό με συνθετική γύρη μέλισσας, οι μέλισσες δεν μπορούν να επιβιώσουν, στοιχείο που σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στη γύρη της μέλισσας που δεν γνωρίζουμε, παρά την εξελιγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται για δοκιμή της σύνθεσης της γύρης της μέλισσας.
Φαίνεται σαν να έχουμε μπροστά μας μια νέα εποχή υγιεινής διατροφής, ωστόσο, η γύρη της μέλισσας χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους τουλάχιστον 2500 χρόνια και μάλιστα χρησιμοποιείτο ήδη στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η αναφορά της γύρης της μέλισσας εμφανίζεται ακόμη και στην λαογραφία της Αιγύπτου και της Αμερικής.


Τεκμηριωμένα οφέλη της γύρης μελισσών
Επειδή η γύρη είναι πλήρης τροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας, την αποκατάσταση τυχόν ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, μείωση φλεγμονών ακόμη και την απώλεια βάρους.

Διατροφή και απώλεια βάρους
Μπορεί να μην υπάρχουν πολλές έρευνες για την επίδραση της γύρης στο βάρος, υπάρχουν ορισμένοι που στηρίζουν τη χρήση της για καταπολέμηση του υποσιτισμού.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 σε αρουραίους, η γύρη της μέλισσας ήταν ωφέλιμη στην πρόληψη και αναστροφή του υποσιτισμού και μάλιστα στη βελτίωση της μυϊκής μάζας (έναντι αύξησης των θρεπτικών συστατικών μόνο στα τρόφιμα). Σαφώς, η γύρη της μέλισσας είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση τυχόν ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών λόγω δίαιτας, χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.
Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα πλεονεκτήματα και ιδιότητες της γύρης των μελισσών.


Aντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι γνωστό ότι οι φλεγμονές οδηγούν σε πολλές ασθένειες. Η αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης (μέσω της διατροφής ή του συμπληρώματος) μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και στην αναστροφή ορισμένων συμπτωμάτων ασθενειών. Η γύρη της μέλισσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση φλεγμονών και τη βελτίωση συμπτωμάτων της νόσου. Σύμφωνα με μια μελέτη, η γύρη της μέλισσας έχει συγκεκριμένες ιδιότητες καταπολέμησης ελευθέρων ριζών, παρόμοιες με αυτές της βιταμίνης Ε. Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η γύρη της μέλισσας ωφέλησε ασθενείς που υπέφεραν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο.
Επίσης, σύμφωνα με τις έρευνες, η γύρη της μέλισσας όταν αναμιγνύεται με μέλι έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη επίδραση, όπως έδειξαν δοκιμές σε πειραματόζωα με τοξική βλάβη στο ήπαρ λόγω χρήσης ακεταμινοφαίνης. Το μέλι από μόνο του δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι η γύρη της μέλισσας έχει συγκεκριμένες (και σημαντικές!) αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει οίδημα που διεγείρει τα νεύρα και προκαλεί πόνο.  Οπότε, όπως προκύπτει, η γύρη της μέλισσας ανακουφίζει από τον πόνο, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015. Η γύρη της μέλισσας ανακουφίζει από πόνο και εγκαύματα.


Αντιμικροβιακές ιδιότητες
Το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας είναι αντιμικροβιακά και αντιβακτηριακά. Το ακατέργαστο μέλι ανακουφίζει τα τραύματα, τα θεραπεύει και αποτρέπει τη μόλυνση. Επίσης, η γύρη της μέλισσας έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως έδειξαν μελέτες σε προϊόντα γύρης μελισσας που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο. Επίσης, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν ότι η γύρη της μέλισσας είναι και αντι-μεταλλαξιογόνος (εξουδετερώνει τη γενετική μετάλλαξη), αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας.


Ενδεχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γύρη της μέλισσας είναι η σχέση της με τον καρκίνο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 1948 σε πειραματόζωα, εκείνα που έλαβαν γύρη μελισσών δεν εμφάνισαν όγκους εντός του αναμενόμενου χρονικού πλαισίου, ενώ ορισμένα παρέμεινα εντελώς υγιή έως τέλος του πειράματος.
Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες  για τα οφέλη της γύρης μέλισσας κατά του καρκίνου. Οπότε, σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα προϊόντα μέλισσας ενδεχομένως να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη.


Καταπολεμά τις αλλεργίες
Εκτός από το βιολογικό μέλι, η γύρη μέλισσας βοηθά επίσης με τις αλλεργίες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γύρη μέλισσας παρεμποδίζει την ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων, τα οποία παίζουν ρόλο σε αλλεργικές αντιδράσεις.


Υγιή επίπεδα ορμονών
Η γύρη μέλισσας βοηθά την υγεία μας γενικά. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η γύρη της μέλισσας βοηθά στη λειτουργία των ωοθηκών. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η κατανάλωση χρυσίνης (ενός αντιοξειδωτικού που απαντάται στη γύρη μελισσών) μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ανδρική υπογονιμότητα.
Τέλος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, η γύρη μελισσών μπορεί επίσης να βοηθήσει στα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έλαβαν αντιορμονικά φάρμακα παρουσίασαν μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων μετά τη χορήγηση γύρης και/ή του μελιού.


Γύρη μελισσών και διατροφή.
Η γύρη μελισσών περιέχει πολλές ευεργετικές ενώσεις (μερικές από τις οποίες δεν έχουν εντοπιστεί από την επιστήμη ακόμα!).


Συμπλήρωμα διατροφής
Το θρεπτικό προφίλ αυτού του σούπερ τροφίμου το καθιστά εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση ελλείψεων θρεπτικών ουσιών. Η χρήση του ως συμπλήρωμα (μετά από συνεννόηση με τον οικογενειακό γιατρό) μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις όπως:
•    ορμονική ισορροπία
•    φλεγμονή
•    αλλεργίες
•    λοίμωξη
•    έλλειψη θρεπτικών ουσιών
Δεν υπάρχει καθορισμένη δόση στη χορήγηση γύρης μελισσών, αλλά 1-2 κουταλάκια του γλυκού είναι μια καλή αρχή. Καταναλώνεται είτε μόνη της, είτε ως προσθήκη στο φαγητό ή σε ζεστό νερό.


Τοπική χρήση
Η γύρη μελισσών χρησιμοποιείται τοπικά για επούλωση τραυμάτων. Η αντιμικροβιακή της φύση βοηθά στην επούλωση των πληγών και την πρόληψη της μόλυνσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για:
•    την επούλωση των πληγών
•    ερεθισμούς του δέρματος
•    εξανθήματα (όπως το έκζεμα)
Χρησιμοποιήστε τη γύρη των μελισσών με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε άλλη θεραπευτική αγωγή.


Είναι ασφαλής η γύρη μέλισσας;
Για τους περισσότερους ανθρώπους η γύρη της μέλισσας είναι ασφαλής και δεν έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται για σύντομες χρονικές περιόδους. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν γύρη μελισσών, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να διεγείρει τη μήτρα. Ορισμένα άτομα είναι αλλεργικά στη γύρη της μέλισσας (ή γύρη εν γένει), οπότε θα πρέπει να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Πού μπορώ να βρω γύρη μέλισσας;
Η προμήθεια μέσω ενός μελισσοκόμου που μπορεί να σας δείξει και τον τρόπο συγκομιδής του προϊόντος είναι μια εξαιρετική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση θα βρείτε γύρη μέλισσας σε ειδικά καταστήματα υγιεινής διατροφής, ή σε ειδικά φαρμακεία.
 Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas