Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;


Σύμφωνα με τον Ruttner υπήρχαν 4 φυλές στη χώρα μας αλλά σήμερα έχει κυριαρχήσει η μακεδονική μέλισσα.


Πολύ περισσότερες μέρες ζουν οι ντόπιες φυλές μελισσών, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στο τοπικό περιβάλλον, απ΄ ό, τι ξένες. Για του λόγου το αληθές ο μέσος όρος ζωής των ντόπιων φυλών μελισσών είναι κατά 553 ημέρες, δηλαδή 83 περισσότερες ημέρες, απ ότι  ξένοι πληθυσμοί μελισσών.

Σύμφωνα με άρθρο της Φανής Χατζήνα, τακτικής ερευνήτριας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ  απ΄ το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης, Ζωικής Παραγωγής και με βάσει τα όσα υποστηρίζει ο Ruttner σε μελέτη του το 1988 υπήρξαν τέσσερις φυλές μελισσών: A.m Carnica  A.m.Macedonica, A.m.Cecropia, A.m.Adami στην Ελλάδα, που κατανέμονταν ανάλογα με την περιοχή. Η πρώτη στα νησιά του Ιονίου, η δεύτερη σε Μακεδονία – Θράκη, η τρίτη κατεξοχήν σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα και η τελευταία στην Κρήτη και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
Παρ΄ όλα αυτά σήμερα έχει κυριαρχήσει η μακεδονική μέλισσα , που τη συναντάμε και στη Θράκη και τα υβρίδια κι ελάχιστοι πληθυσμοί έχουν απομείνει απ΄ τις υπόλοιπες.

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα, που έγινε με τη Διεθνή Ομάδα COLOSS και συνεκτιμήθηκαν διάφοροι παράγοντες κατά την οποία έγινε σύγκριση 16 διαφορετικών πληθυσμών σε 21 διαφορετικές περιοχές με διαφορετικό περιβάλλον για 2, 5 χρόνια διαπιστώθηκε ότι τα ντόπια μελίσσια και ζούσαν περισσότερο και διατήρησαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεγαλύτερους πληθυσμούς και παρήγαγαν περισσότερο.

Επιπλέον, πως κάθε γενότυπος μπορεί ν΄ ανταποκριθεί με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Οι ντόπιοι πληθυσμοί  έχουν αναπτύξει μηχανισμούς, που τους καθιστούν ανώτερους απ΄ τους ξένους πληθυσμούς, στην επιβίωση, ανάπτυξη και μερικές φορές και παραγωγικότητα στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν πως πρέπει να βελτιωθούν οι ντόπιοι πληθυσμοί σε επιθυμητές κατευθύνσεις, όπως η παραγωγικότητα κι η ανθεκτικότητα στις ασθένειες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξάρτηση απ΄το εισαγόμενο γενετικό υλικό.

Πηγή: Περιοδικό Δήμητρα

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas