Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

Πώς οι Μέλισσες οδηγούνται στην τροφή;


Στα σμήνη Μελισσών (αν τα δει κάποιος από μέσα)  θα παρατηρήσει ότι κάποιες συλλέκτριες επιστρέφοντας από μια αναζήτησή τους για τροφή, χορεύουν πάνω στην Κηρήθρα.
Αυτός ο χορός παρακολουθείται από τις άλλες Μέλισσες που πληροφορούνται εκείνη την ώρα ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει τροφή για συλλογή.
Αν η συλλέκτρια που επέστρεψε θέλει να υποδείξει ότι στο σημείο (β) υπάρχει τροφή, θα εκτελέσει τον χορό (2). Την κίνηση της στο ευθύγραμμο τμήμα του χορού την κάνει σείοντας όλο το κορμί. Οι δύο κυκλικές κινήσεις του χορού είναι ομαλές.
Αυτό το σειόμενο ας πούμε ευθύγραμμο τμήμα δείχνει στις άλες Μέλισσες, ότι μόλις βγουν από την πόρτα της κυψέλης, θα ακολουθήσουν μια ευθεία γραμμή που ενώνει την Κυψέλη με το σημείο που προβάλλεται ο Ήλιος κάθετα πάνω στην Γη.
Δηλαδή απόκλιση της πορείας σχετικά με τον Ήλιο = 0 μοίρες.

Μια άλλη συλλέκτρια που επέστρεψε από τις τροφές του σημείου (α)  και που θέλει να υποδείξει το σημείο αυτό, θα χορέψει τον χορό (1).
Τι δείχνει αυτός;
Δείχνει ότι μόλις βγουν από την πόρτα της Κυψέλης θα κινηθούν στην ευθεία που αποκλίνει από το σημείο που προβάλλεται ο Ήλιος πάνω στη Γη, κατά 90 μοίρες.

Φανταστείτε δηλαδή μια Μέλισσα να στέκεται για λίγο στην έξοδο της Κυψέλης, να κοιτάει το σημείο που προβάλλει ο ήλιος πάνω στην Γη, να υπολογίζει πόσες είναι οι 90 μοίρες και μόνο τότε να απογειώνεται προς την κατεύθυνση της τροφής.
Πάντα δηλαδή κινείται αριστερά ή δεξιά του Ήλιου  και σε τόσες μοίρες απόκλιση, όσες έδειξε ο χορός της συλλέκτριας που τους μαρτύρησε το σημείο τροφής.
Άπαξ και πάρει την ευθεία πτήσης, τα πράγματα γίνονται εύκολα γι΄αυτήν.
Θα βρει την τροφή της εύκολα χρησιμοποιώντας την όσφρηση της που είναι κατά πολύ ισχυρότερη από του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου