Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

3 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ



Αγάπη
Για να ασχοληθείς με τη μελισσοκομία, θα πρέπει κατ’ αρχάς να αγαπάς τη μέλισσα και ό,τι τη συνοδεύει. Το επιχείρημα του εύκολου πλουτισμού σύντομα θα αποκαλυφθεί πως είναι σαθρό και το μόνο που θα σε συνδέει για να συνεχίσεις να το κάνεις και να το κάνεις καλά, είναι η αγάπη για αυτή την ενασχόληση. Διαφορετικά, δεν μπορείς να διαχειριστείς την εργασία στη ζέστη, τον πόνο στη μέση, τα κεντρίσματα, την αποτυχία στην παραγωγή, την ανατροπή στα πλάνα που είχες κάνει, την κλοπή των καλών σου μελισσιών, την πλημμύρα στο ποτάμι, ή τη φωτιά στο δάσος και πολλά άλλα που θα συναντήσεις.
Η επαφή, όμως, με τη φύση, η μυρωδιά του μελισσιού κάθε φορά που το ανοίγεις, είναι αυτά που θα σε συνδέουν με απόλυτα θετικά συναισθήματα για να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις όποιες δυσκολίες συναντάς. Θα είναι το αντίβαρο για να συνεχίζεις και θα σε αποζημιώσουν ψυχικά και συναισθηματικά. Ένα τέτοιο ισοζύγιο θα το έχεις μόνο όταν αυτό που κάνεις το αγαπάς στ’ αλήθεια.

Γνώση
Μέσα σε λίγο καιρό και χωρίς να το καταλάβεις, θα σκέφτεσαι τα μελίσσια το βράδυ πριν κοιμηθείς, θα κάνεις σχέδια και θα έχεις απορίες, θα ξυπνάς την άλλη μέρα και θα σκέφτεσαι πάλι τι είδες στην επιθεώρηση που έκανες πριν από λίγες μέρες, θα είσαι στη δουλειά και θα σχεδιάζεις πώς θα κινηθείς με τα μελίσσια. Θα θέλεις να μαθαίνεις για αυτά, για το τι κάνουν οι άλλοι, τι θα πρέπει να προσέχεις και ό,τι συμβαίνει σε επίπεδο φορέων, συλλόγων, συνδικαλιστών. Είναι ένα καλό σημάδι ότι αρχίζει να σου αρέσει αυτό που κάνεις και θέτεις τις βάσεις για να το κάνεις καλά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πιάσεις τον εαυτό σου να διαβάζει ακόμα και βιβλία, που στο σχολείο μάλλον τα απέφευγες, όπως βιολογία, ανατομία και συμπεριφορά της μέλισσας. Πιο «βαριά» βιβλία, που όμως θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα αυτό που ονομάζουμε μελίσσι.
Οι μέλισσες δεν είναι θηλαστικά και, άρα, απέχουν πολύ από αυτό που ο μέσος άνθρωπος γνωρίζει. Έτσι, ενώ είναι οικείο ένα κατσικάκι, ένα πρόβατο, ένα γουρούνι, τουλάχιστον ως προς τους βασικούς τρόπους συμπεριφοράς, το έντομο έχει έναν δικό του τρόπο, έναν διαφορετικό κόσμο στον οποίο για να μπεις, θα πρέπει να διαβάσεις πολύ και να παρατηρήσεις. Όσο ασχολούμαστε με τις μέλισσες και μαθαίνουμε γι’ αυτές, τόσο συνειδητοποιούμε πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε τελικά.


Χλωρίδα
Επόμενο μεγάλο βήμα που θα πρέπει να κάνεις ως εκκολαπτόμενος μελισσοκόμος είναι να γνωρίσεις καλά τη μελισσοκομική χλωρίδα της περιοχής που σκοπεύεις να δραστηριοποιηθείς. Αυτό το κομμάτι δεν διδάσκεται, όσα βιβλία και να διαβάσεις, σε όσα σεμινάρια και να πας, όσες ιστοσελίδες και να ανοίξεις. Βασικές αρχές μόνο μπορείς να πάρεις. Λεπτομέρειες, όμως, για τις ιδιαιτερότητες, την περίοδο άνθισης, της συνθήκες που ευνοούν ή επηρεάζουν αρνητικά την ανθοφορία και πολλά άλλα θα τα μάθεις μόνο με παρατήρηση και καταγραφή.
Τα μάτια του μελισσοκόμου στη φύση δεν είναι μόνο ενός φυσιολάτρη που θαυμάζει ένα όμορφο λουλούδι, αλλά εστιάζουν στο εάν αυτό είναι μελισσοκομικής σημασίας. Δεν προσφέρουν όλα τα φυτά νέκταρ και γύρη για να ανταμείψουν τις μέλισσες ή μπορεί να το κάνουν σε πολύ μικρό βαθμό, τόσο που τελικά δεν θεωρούνται σημαντικά για το μελίσσι. Ο μελισσοκόμος, λοιπόν, παρατηρεί το ανθισμένο φυτό, κατ’ αρχάς, αν έχει μέλισσες πάνω, σε ποιον βαθμό και τι συλλέγουν, μέλι ή γύρη. Έπειτα, παρατηρεί σε ποια πυκνότητα βρίσκονται αυτά τα φυτά, αναζητά το επιστημονικό τους όνομα, βρίσκει πληροφορίες στο διαδίκτυο και, κάτι πολύ σημαντικό, καταγράφει την ημερομηνία που ξεκίνησε να δίνει τροφή, την ημερομηνία που σταμάτησε, αλλά και όποια μετεωρολογική συνθήκη (βροχή, αέρας, ζέστη, κρύο) το επηρέασε θετικά ή αρνητικά.
 

 Με περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια κυψέλες και παράγοντας περίπου 22.500 τόνους μελιού ετησίως, η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κρατών με τη σημαντικότερη παραγωγή μελιού.
Η ετήσια καταγραφή θα δώσει μακροπρόθεσμα πολύτιμες πληροφορίες για το πότε περιμένεις τι και ποιες προοπτικές έχει με βάση τις τρέχουσες, αλλά και προηγούμενες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η ακακία (επιστημονικό Robinia pseudoacacia) γνωρίζουμε ότι ανθίζει τον Απρίλιο με Μάιο και ότι δίνει πολύ νέκταρ, που θα βοηθήσει σημαντικά το μελίσσι. Εκείνη την περίοδο, όμως, είναι σημαντικό να μη βρέξει, γιατί η βροχή θα ξεπλύνει το νέκταρ των ανθέων και άρα θα πάψει να είναι αποδοτικό.
Η ανθοφορία διαρκεί περίπου δέκα ημέρες στις οποίες, σε καλές χρονιές, μπορεί να προκύψει ακόμα και τρύγος για τον μελισσοκόμο, ή μπορεί σε μία κακή χρονιά με συνεχείς βροχές εκείνο το 10ήμερο που ήταν ανθισμένη η ακακία, τα μελίσσια να μη συλλέξουν καθόλου.
Σε τέτοια θέματα ανθοφοριών της περιοχής είναι πολύτιμοι οι παλιοί μελισσοκόμοι που μέσα στα πολλά χρόνια σχετικών παρατηρήσεων μπορούν να αναγνωρίσουν πώς θα πάει η χρονιά για συγκεκριμένη ανθοφορία, πότε θα ξεκινήσει να παράγει το συγκεκριμένο άνθος σε σχέση με κάποιους δείκτες και πολλά άλλα. Αν αυτοί οι παλιοί μελισσοκόμοι θελήσουν να μοιραστούν την εμπειρία τους, θα προσδώσουν τεράστιο όγκο πληροφοριών, σημαντική παρακαταθήκη για τους νεότερους μελισσοκόμους.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas