Το καταΐφι ή κανταΐφι είναι ένα από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά γλυκά. Με ρίζες από την Ανατολή, Έλληνες και Τούρκοι φιλονικούν εδώ και δεκαετίες για την προέλευσή του.
Το σιροπιαστό αυτό γλυκό δεν λείπει από τα γιορτινά μας τραπέζια ή από το σπίτι της γιαγιάς. Μια μπουκιά του μας γεμίσει με γλυκές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.
Αν θέλεις πλέον να μάθεις να το φτιάχνεις κι εσύ για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου (και τη μαμά σου), βρήκαμε μια απίθανη αγιορείτικη συνταγή.
Η κουζίνα και το σπίτι σου θα γεμίσουν μυρωδιές και γεύση!
Το μυστικό για τέλειο, λαχταριστό καταΐφι κρύβεται στο βούτυρο!
Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το πιο βουτυρένιο καταΐφι που έχεις φάει ποτέ:
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό καταΐφι
- 1/2 κιλό καρύδια ψίχα τριμμένη
- 1/2 κιλό αμύγδαλα ψίχα τριμμένη
- 2-3 φρυγανιές τριμμένες
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 μοσχοκάρυδα τριμμένα
- 7 ασπράδια αυγών
- 100 γρ. φουντούκι ψίχα (προαιρετικά)
- Κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κιλό βούτυρο
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
- 6 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- Κανέλλα ξυλάκι
- Χυμός από δύο λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα και ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά. Στη συνέχεια ξαίνουμε το καταΐφι, τυλίγουμε με λίγη γέμιση και τα τοποθετούμε κοντά κοντά σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
Ραντίζουμε με λίγο νερό, ζεματίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο από μισή ώρα έως 45 λεπτά προσέχοντας μόνο να ροδίσουν (χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση λαδόκολλα). Όταν κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι που έχουμε βράσει και τα σκεπάζουμε.
Μπορεί να γίνει και στρωτό στο ταψί με μισό καταΐφι από κάτω και μισό από πάνω και στη μέση η γέμιση.
Μπορούμε να στρώσουμε από κάτω 2-3 φύλλα κρούστας, στη μέση η γέμιση και από πάνω 2-3 φύλλα. Βρέχουμε με λίγο νερό ραντίζοντας και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι, σε τρίγωνα.
Έτοιμο το καταΐφι! Καλή απόλαυση!
Η συνταγή είναι από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου, Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Τατάρνης.
Δημοσίευση σχολίου