Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ !!!




«Αν γίνει lockdown το φθινόπωρο, καταστρεφόμαστε»

Δεν έμειναν ανεπηρέαστοι οι πάνω από 20.000 μελισσοκόμοι της Ελλάδας από την επέλαση του κορονοϊού. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μιας νέας καραντίνας στη μελισσοκομία.

Μπορεί οι μήνες της άνοιξης να είναι οι πιο σημαντικοί για τη μελισσοκομία, ωστόσο το περασμένο τρίμηνο τα αποτελέσματα για τους εκτροφείς των μελισσών, ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενα.

Αιτία η πανδημία σε συνδυασμό με τα καιρικά φαινόμενα, που τροποποίησε τα δεδομένα και σε αυτό τον κλάδο και ανάγκασε πάνω από 20.000 μελισσοκόμους σε περίπου δύο εκατομμύρια μελίσσια στην Ελλάδα να αλλάξουν τις νομαδικές συνήθειές τους. Σε άλλη περίπτωση θα ταξίδευαν σε όλη την Ελλάδα την άνοιξη, ακολουθώντας την ανθοφορία, ώστε η μέλισσα να μαζέψει το μέλι που ο μελισσοκόμος χρειάζεται να τρυγήσει.

«Φέτος βιώσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Στην περίοδο της καραντίνας όπου υπήρχαν οι απαγορεύσεις, δεν ήταν δυνατό να φροντίσουμε τα μελίσσια, ούτε να τα μετακινήσουμε» o Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

«Δεν κατορθώσαμε να έχουμε ανοιξιάτικα μέλια. Χάσαμε πηγές μελιού όπως η πορτοκαλιά και το ανοιξιάτικο πεύκο. Ελάχιστο είναι το μέλι που συγκεντρώθηκε από εκεί. Απώλειες σημειώθηκαν σε τοποθεσίες όπου τα μελίσσια θα μπορούσαν να γίνουν δυνατότερα και καλύτερα».

Με την άρση των απαγορεύσεων, οι μελισσοκόμοι βρήκαν νέα εμπόδια. Πρώτα οι δυνατοί άνεμοι και στη συνέχεια οι βροχές. Για να επιβιώσει ο μελισσοκόμος, κυνηγά τις ανθοφορίες και προτιμά τη νομαδική μελισσοκομία.

«Άλλες εποχές είχαμε φτάσει από το Μεσολόγγι μέχρι την Ορεστιάδα. Η παραγωγή του μελιού από έλατο φαίνεται να χάθηκε. Σε αυτό δεν φταίνε οι απαγορεύσεις, καθώς δεν υπάρχουν πλέον, αλλά ο κακός καιρός. Στις 26 Μαΐου υπήρχε χιόνι, πάνω από 1.200 μέτρα υψόμετρο. Ας δώσουμε μια εβδομάδα περιθώριο μήπως γίνει το θαύμα» υπογραμμίζει  ο Δημήτρης Νικολάου, πρόεδρος των συλλόγων μελισσοκομίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

«Δεν υπάρχει παραγωγή, άρα δεν υπάρχουν έσοδα» προσθέτει.

«Ούτε το μέλι από παλιούρι παρήχθη φέτος. Λόγω καιρού» συμπληρώνει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας.

Στην Εύβοια το μέλι πάνω από 2.000 μελισσοκόμων αντιμετώπισε επίσης πρόβλημα τόσο σε παραγωγικό όσο και στο εμπορικό επίπεδο.

«Τον Απρίλιο ήρθαμε αντιμέτωποι με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Είχαμε καταστροφές στα έλατα με το χαλάζι. Στο όρος Δίρφυς που συλλέγαμε τον έλατο, φέτος είχαμε πολύ μικρή παραγωγή» επισημαίνει  o Αναστάσιος Αξιώτης, πρόεδρος μελισσοκομικού συλλόγου της Εύβοιας.


Το σενάριο νέου lockdown

Τεράστιο θα είναι το πρόβλημα για τους μελισσοκόμους αν θα επανέλθουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας το φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα μιας νέας επιδημιολογικής κρίσης. 

«Αν γίνει μια απαγόρευση τον Σεπτέμβριο, θα καταστραφούμε απολύτως, αφού δεν θα έχουμε πρόσβαση ως μελισσοκόμοι στην Εύβοια στη Θάσο κ.λπ. Το 60% του μελιού προέρχεται από τα πεύκα. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά; Η υπόθεση θα έχει τελειώσει» τονίζει ο Βασίλης Ντούρας.

«Αν γίνει lockdown, για παράδειγμα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο μελισσοκομικός κόσμος θα αυτοκτονήσει. Θα κλείσουν κυριολεκτικά κάποια σπίτια. Από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο έχουμε τη βασική ανθοφορία του Έλληνα Μελισσοκόμου και τουλάχιστον το 65% της ελληνικής παραγωγής» εξηγεί ο Δημήτρης Νικολάου.

«Αν γίνει τον Νοέμβριο, δεν θα επηρεάσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Είναι απορίας άξιο το πώς θα λειτουργήσουν τα ζητήματα της τιμής του μελιού» προσθέτει.
 

Από την πλευρά του ο Α. Αξιώτης αναφέρει:

«Πολλά μαγαζιά θα κλείσουν λόγω απαγορεύσεων. Aν είναι κλειστά, θα είναι αδύνατο να προμηθεύσουμε και να πουλήσουμε το μέλι. Είναι ένας φαύλος κύκλος».

Παράλληλα τονίζει τη μεγάλη σημασία της περιόδου έως τον Οκτώβριο. Τότε βγάζουν το τελευταίο μέλι της χρονιάς στη Νότια Εύβοια, το Μέλι Ερείκης (Ρεικόμελο).


«Ζητάμε στήριξη»

Μελισσοκόμοι εκφράζουν το παράπονό τους, αναφέροντας ότι η Πολιτεία τούς έχει ξεχάσει.

«Παρά τα αιτήματά μας, δεν είχαμε καμία στήριξη από το κράτος. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έδωσε άδεια για μετακίνηση των μελισσιών μέσα στην επικράτεια» σχολιάζει ο Βασίλης Ντούρας.

«Φοβήθηκαν μάλλον τον συγχρωτισμό των φύλλων και της μέλισσας» προσθέτει με χιούμορ.

«Βλέπαμε τα μέλια να στάζουν και κλαίγαμε. Η φωνή των μελισσοκόμων δεν ακούγεται. Όταν γίνεται μια θεομηνία και κάποιος χάνει την παραγωγή του δεν θα έπρεπε να αποζημιωθεί; Οι κτηνοτρόφοι πήραν αποζημίωση, αλλά εμείς όχι. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται, καθοδηγούνται από τα συμφέροντα. Και είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί, αφού, χωρίς τη μέλισσα, δεν θα μπορούσε να επιτελεστεί η αγροτική παραγωγή. Παρά το μικρό μερίδιο στον αγροτικό τομέα, συντηρούμε το οικοσύστημα» προσθέτει από την πλευρά του ο Δημήτρης Νικολάου.

Αν η μέλισσα απειληθεί, η ανθρωπότητα θα έχει την ίδια μοίρα, αναφέρουν οι μελισσοκόμοι.

Χωρίς την επικονίαση (σ.σ. μεταφορά γύρης και γονιμοποίηση) που επιτελούν οι μέλισσες, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές.

Φρούτα όπως μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, φράουλες, πεπόνια και πολλά άλλα αναμένεται να πάψουν να υπάρχουν σταδιακά.

«Η οικολογική καταστροφή χωρίς τη μέλισσα θα είναι ανυπολόγιστη. Η μέλισσα είναι το θύμα της ανθρώπινης παρέμβασης και ταυτόχρονα ο δείκτης για το πού οδεύει το περιβάλλον. Στην Αμερική έχουμε καταστροφή των μελισσών λόγω φυτοφαρμάκων. Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν είμαστε στην κατάσταση της απόλυτης καταστροφής. Ωστόσο, η κρατική μέριμνα δεν υπάρχει και ένα ενδεχόμενο lockdown μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Ας ξυπνήσουν οι αρμόδιοι πριν να είναι αργά» καταλήγει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas