Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ!!!!


Άλλα είναι πιο τολμηρά και άλλα ντροπαλά και φοβισμένα.
Δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν να αποκτήσουν ως κατοικίδιο ένα έντομο, όμως όσο κι αν για τους περισσότερους ακούγεται περίεργο, "εντομόφιλοι" υπάρχουν.
Ακόμη όμως κι αυτοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι τα έντομα έχουν τη δική τους προσωπικότητα.
Ορισμένα είναι επιθετικά, ενώ άλλα πολύ ντροπαλά. Κάποια δε φοβούνται να... ξανοιχτούν, ενώ άλλα κρύβονται στους τοίχους.

Πέρα όμως από τυχαίες παρατηρήσεις, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τις "διαστάσεις" της προσωπικότητας των εντόμων, γράφει ο Daniel Engber στο Popular Science, και κατά πόσο τα μέλη του ίδιου είδους μπορεί να διαφέρουν στην ιδιοσυγκρασία.

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ανακάλυψε ότι οι μέλισσες που έψαχναν συνεχώς για νέες φωλιές, είχαν μια πολύ ισχυρή τάση να αναζητούν και τροφή. Αυτό υποδείκνυε ότι τα διάφορα μέλη ενός είδους είναι προγραμματισμένα (είτε γενετικά, είτε βάσει άλλων παραγόντων) με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκδηλώνουν την τάση τους για εξερεύνηση.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα έντομα είναι όλα ίδια και συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο" είπε η βιολόγος στο πανεπιστήμιο Debrecen της Ουγγαρίας Enikő Gyuris. Η ίδια όμως ανακάλυψε κάτι διαφορετικό, θέλοντας να μελετήσει τρία διαφορετικά στοιχεία προσωπικότητας: την τόλμη, την ενεργητικότητα και την τάση για εξερεύνηση.

Έβαλε κάθε έντομο (fire bug) σε ένα ανοιχτό φιαλίδιο, το οποίο στη συνέχεια τοποθέτησε στο κέντρο ενός κυκλικού δοχείου διαμέτρων 60 εκατοστών. Τα πιο τολμηρά έντομα βγήκαν γρήγορα από το φιαλίδιο, ενώ τα πιο διστακτικά χρειάστηκαν μέχρι και 10 λεπτά. Από τη στιγμή που έβγαιναν από το φιαλίδιο η τάση τους να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και να ανακαλύπτουν νέα πράγματα, ήταν ο δείκτης για την "τάση τους προς εξερεύνηση".

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν διαφορές στην προσωπικότητα εντόμων του ίδιους είδους" είπε η Gyuris προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά τους δεν άλλαξε με το χρόνο.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas