Από πληροφορίες που έχουμε, εκτιμάται ότι το 4ο ΠΣΕΜ θα πραγματοποιηθεί με παρουσία κοινού, με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προστασίας που θα ισχύουν από την Πολιτική Προστασία για τον COVID-19.
Παράλληλα το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά ώστε να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν περισσότεροι μελισσοκόμοι.
Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων φορέων μελισσοκομίας και απλών μελισσοκόμων.
Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου αναφέρονται σε κλαδικά θέματα και προβλήματα σε πρακτικά θέματα που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων κυψέλης και επιστημονικά θέματα τα οποία αναφέρονται κυρίως στην ανάδειξη των βιολογικών ιδιοτήτων των ελληνικών μελιών, στην επικονίαση και στην χαρτογράφηση μελισσοκομικών περιοχών. Παρακάτω οι εισηγήσεις κατατάχθηκαν σε ενότητες με επιφύλαξη γιατί κάποιες πιθανόν να εμπίπτουν σε περισσότερες από μια ενότητα. Γίνεται προσπάθεια τα Πρακτικά με ολοκληρωμένες τις εισηγήσεις να είναι έτοιμα τις ημέρες διοργάνωσης του Συνεδρίου.
ΚΛΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.Ο κλάδος της μελισσοκομίας αναμένει περισσότερα από την πολιτεία.
2.Πυλώνες στήριξης της ελληνικής μελισσοκομίας
3.Τα έτη 2015-2021, από το 1ο στο 4ο συνέδριο. Πού πάμε;
4.Ερωτήματα στην Ελληνική Μελισσοκομία
5.Η διαδραστικότητα των συλλογικών σχημάτων και το αποτέλεσμα της αδιαφορίας των μελισσοκόμων-μελών τους
6.Τα προβλήματα στην ελληνική Μελισσοκομία αυξάνονται, αναμένονται λύσεις
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.Η φυσική Αναγέννηση των Δασών μετά τις πυρκαγιές και μέτρα υποβοήθησής της.
2.Αναγκαιότητα η δημιουργία μελισσοκομικών δασών
3.Η ζυγαριά, ως μελισσοκομικό εργαλείο.
4.Σταθερά ορεινά μελισσοκομεία
5.Πρόγνωση μελιτοεκκρίσεων: είναι εφικτή;
6.Τεχνητή διακοπή του γόνου ως μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης για τον αποτελεσματικό έλεγχο του βαρρόα.
7.Το οξαλικό οξύ με γλυκερίνη στη θεραπεία της βαρρόα
8.Αποτελεσματικότητα εφαρμογής οξαλικού οξέος με εξάχνωση για την αντιμετώπιση του ακαρεως Varroa destructor.
9.Εξάχνωση οξαλικού οξέος. Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος.
10. Καινοτόμος Προσέγγιση στην εξάχνωση του οξαλικού οξέος
11.Ιογενείς ασθένειες μελισσών και η σχέση τους με τη βαρρόα
12.Χρήση φυτικών υλικών στην θεραπεία μυκητιακών ασθενειών των μελισσών
13.Αποτελεσματικότητα μεθόδων και μέσων απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού
14.Νέοι και εκπαίδευση, η λύση στο πρόβλημα
15.Μελισσοκομικός Βοτανικός Κήπος
16.Η διατροφή στη νομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής
17.Κοινότητα Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας
18.Η εμπειρία μου ως ελεγκτής επιδόσεων βασιλισσών στα ευρωπαϊκά προγράμματα SMARTBEES & EurBeST
19.Φυσικά Καλλυντικά. Μία δυναμική προοπτική μεταποίησης των προϊόντων μέλισσας.
20.Κοινή Βάση Δεδομένων «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ» για μελισσοκομικά φυτά, μέλια και μελιτογόνα έντομα της Ελλάδας.
21.Κενά στη νομοθεσία μελιού που ευνοούν τη νοθεία
22.Ανθεκτικότητα του παρασίτου της μέλισσας Βαρρόα στα παρασιτοκτόνα και σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων χωρίς επιπτώσεις στις μέλισσες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ
1.Εμβληματική δράση "Δρόμοι της Μέλισσας": Μια προσπάθεια για την βελτίωση της μελισσοκομικής πρακτικής, την προστασία της μέλισσας και την ανάδειξη των προϊόντων της.
2.Βελτίωση της διαβίωσης και απόδοσης των μελισσών με χρήση προηγμένων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας
3.Αξιολόγηση της βιοποικιλότητας και της επίδρασης των μελισσών και άλλων εντόμων στην επικονίαση δένδρων χαρουπιάς.
4.Η αμφίδρομη σχέση μελισσών και λεβάντας: επικονιάση και μελισσοκομική αξία
5.Χαρτογράφηση της νεκταροπαραγωγής στις μελισσοκομικές περιοχές της Λέσβου
6.Χαρακτηρισμός παλυνολογικού προφίλ ελληνικών μελιών από πολυεστιακές εικόνες οπτικού μικροσκοπίου με τεχνικές μηχανικής μάθησης
7.Ηλεκτρονική εφαρμογή μηχανικής μάθησης για τη βοτανική ταυτοποίηση μελιού με χρήση φωτογραφιών από τους περιεχόμενους γυρεόκοκκους
8.Χαρτογράφηση μελιού νησιωτικής Ελλάδας – Κυκλάδες και Β.Α. Αιγαίο 2017 -2020 : ΚΕΑ – ΣΥΡΟΣ – ΙΚΑΡΙΑ – ΦΟΥΡΝΟΙ – ΣΑΜΟΣ.
9.Θυμαρίσιο μέλι Νάξου: Μικροσκοπικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά
10.Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά ελληνικών δειγμάτων μελιού.
11.Συσχέτιση του φαινολικού περιεχομένου με την χρωματική απόχρωση αμιγών ελληνικών μελιών.
12.Ο οργανοληπτικός έλεγχος ως εργαλείου ποιοτικής εκτίμησης και ταυτοποίησης του μελιού
13. Χρήση της τεχνολογίας λέιζερ για τον προσδιορισμό της βοτανικής προέλευσης καθώς και την ανίχνευση νοθείας στο μέλι.
14.Εκτίμηση της invitro αντιϊικής δράσης του Ελληνικού μελισσόψωμου και της γύρης των μελισσών έναντι του εντεροϊού D68.
15.Επίδραση του τύπου γυρεοπαγίδας και του χρόνου παραμονής σε αυτές στο μικροβιακό φορτίο της νωπής γύρης.
16.Εκτίμηση της invitro αντιβακτηριακής και αντιϊικής δράσης Ελληνικών πευκόμελων
17.Αξιολόγηση μεθόδων εκχύλισης της πρόπολης και εκτίμηση της παραλλακτικότητας διαφορετικών δειγμάτων από το ίδιο μελισσοκομείο.
18.Τρόποι ελέγχου τοξικότητας φυτοφαρμάκων και μελισσοφαρμάκων. Η προσπάθεια καθιέρωσης αντικειμενικών ανώτατων επιτρεπτών ορίων κινδύνου για τις μέλισσες, με στόχο το ανώτερο επίπεδο προστασίας των μελισσών
Δημοσίευση σχολίου