Φανή Χατζήνα μας μιλάει κυρίως για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα νεονικοτινοειδή και τις επιπτώσεις τους στις μέλισσες και έχει ως στόχο να ελέγξει καταστάσεις της πραγματικής ζωής σε διάφορες καλλιέργειες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε επειδή οι μελισσοκόμοι αντιμετώπισαν προβλήματα από τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα πεδία. Από διάφορες μελέτες έχει γίνει φανερό ότι το imidacloprid σε σχεδόν θανατηφόρες δόσεις, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τις διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς και της υγείας των μελισσών ». Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, συμβουλεύει τους μελισσοκόμους να αποφεύγουν τις περιοχές όπου αυτά τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται και να δοθεί νέα "καθαρή" γύρη, ειδικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Σε διεθνές επιστημονικό φόρουμ για τις μέλισσες, Δρ Hatjina τονίζει την ανάγκη στροφής προς τη γεωργία χρησιμοποιώντας λιγότερα φυτοφάρμακα. Αυτή αναφέρει ότι οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στο οικοσύστημά μας, θα έχει ως αποτέλεσμα το οικοσύστημα, το οποίο τελικά θα καταστεί ακατάλληλο για τους ανθρώπους. Για το καλό των μελλοντικών γενεών, μπορεί να είναι απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να δεχθούν μια μείωση των κερδών, προκειμένου να διαφυλαχθεί το περιβάλλον μας. Επίσης, καλεί για στήριξη από το κράτος για την απαγόρευση των χειρότερων και πιο τοξικών φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη την ενίσχυσει ανεξάρτητης χρηματοδότησης για τις έρευνες.
Και εδώ μια μικρή αναφορά για το ποια είναι η Φανή Χατζήνα.
Η Φανή Χατζήνα γεννήθηκε στο Δομένικο Λάρισας και είναι απόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Cardiff της Ουαλίας και είναι διδάκτορας μελισσοκομίας με ειδίκευση στη συμπεριφορά των μελισσών και στην προσφορά τους στην αναπαραγωγή των φυτών. Την ενασχόλησή της με τις μέλισσες την οφείλει στον πατέρα της, ο οποίος ασχολείται με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά. Από το 2000 εργάζεται ως Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Η ενασχόληση της και η λατρεία της για τις μέλισσες, την ώθησε να αρχίσει τη συγγραφή παραμυθιών, με θέμα τη ζωή και τη συμπεριφορά της μέλισσας. Είναι παντρεμένη με τον Χαράλαμπο Τουμπέκη, έχει τρεις κόρες και αχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την ποίηση.
Δημοσίευση σχολίου