Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Οι πρόσφυγες ως συνεταιριστές μελισσοκόμοι

                    Ο συνεταιρισμός Leone Rosso της πόλης Σατιγιόν

Ξέροντας πως η ένταξη των προσφύγων αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των τοπικών κοινωνιών, το πρώτο μέλημα των αρχών της κοιλάδας της Αόστης στην Ιταλία, όπου από πέρσι φιλοξενούνται κάπου 100 Αφρικανοί αιτούντες άσυλο, ήταν να επεξεργαστούν στρατηγικές για την πλήρη κοινωνική και οικονομική τους ένταξη με τη βοήθεια τοπικών δομών.

Από τους πρώτους φορείς που ανταποκρίθηκαν ήταν ο συνεταιρισμός Leone Rosso της πόλης Σατιγιόν, που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα κατάρτισης των προσφύγων στη μελισσοκομία «Γενναία Μέλισσα».

 Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης της τέχνης της μελισσοκομίας σε 15 πρόσφυγες που μετέχουν εθελοντικά.

Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στα ιταλικά, βοηθώντας τους να μάθουν τη γλώσσα και συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη ένταξή τους.

«Αυτή η κατάρτιση θα τους εξειδικεύσει και θα τους βοηθήσει να ασκήσουν ένα επάγγελμα και να βρουν δουλειά. Στη μελισσοκομία, με μια μικρή επένδυση 2.000-3.000 ευρώ, μπορείς να κερδίσεις κάπου 10.000 ευρώ τη σεζόν κι έτσι να αυξήσεις τον αριθμό των κυψελών σου, την παραγωγή σου, τα έσοδά σου», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Τσέζαρε Μάρκες.

«Το πρόγραμμα βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Γιατί πέρα από το ότι προσφέρει εφόδια οικονομικής επιβίωσης στους πρόσφυγες και από το εξίσου σημαντικό γεγονός ότι τους βγάζει από την απραξία στην οποία ζουν, το “Γενναία Μέλισσα” θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής μας και έτσι το πρόγραμμα θα μπορέσει να αυτοχρηματοδοτηθεί φέτος και ίσως και του χρόνου. Ενώ, μαζί θα καλλιεργήσουμε φρούτα και λαχανικά που θα δίνουμε στην τοπική τράπεζα τροφίμων. Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανταπόδοσης: η αλληλεγγύη είναι μια πολύτιμη αξία σε αυτή την κοινωνία, που δεν αποδέχεται πάντα τη διαφορετικότητα».

Ο συνεταιρισμός τρέχει κι άλλο πρόγραμμα που εγκαινίασε πέρσι, τις «Κηρήθρες Μελιού», μέσω του οποίου νέοι με αναπηρίες πωλούν μέρος της παραγωγής, κερδίζοντας μέσα για την επιβίωσή τους.


Τώρα η παραγωγή των προσφύγων θα διατίθεται και μέσω αυτού του προγράμματος, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τις δύο ευάλωτες ομάδες.

Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas