Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Τι να διαλέξω: Μαρμελάδα Ή μέλι;


Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;
Τι να διαλέξω: Μαρμελάδα Ή μέλι;

 ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
- Μέση περιεκτικότητα σε φρούτα: 55%.
- Περιέχει επιπρόσθετα απλά σάκχαρα, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες.
- Εμπλουτίζεται με πηκτίνη ή άλλες φυτικές ίνες.
- Φτωχή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. βιταμίνες.
- Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης (GI).

ΜΕΛΙ
- Μέση σύσταση: 78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), 16% νερό, 6% λοιπά στοιχεία.
- Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.
- Πλούσιο σε οργανικό οξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά.
- Περιέχει μέτριες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μικρές ποσότητες βιταμινών και ελάχιστες αμινοξέων.
- Νοθεύεται εύκολα.

Το μέλι που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι κατά περίπου 60% πευκόμελο, 10% ελάτης, 20% ανθόμελο και 10% θυμαρίσιο. Κανένα, όμως, μέλι δεν αποτελείται από ένα και μόνο είδος φυτού.


Προτιμάμε: Μέλι!
Γιατί: Πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό προϊόν, με πάνω από 180 διατροφικά στοιχεία, ιδιαιτέρως χρήσιμα για τον οργανισμό μας. Καλύπτει τις ανάγκες για κάτι γλυκό και συνάμα θρεπτικό, παρέχει άμεση ενέργεια, συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, καταπολεμά τη νευρικότητα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας και των μικροβιακών λοιμώξεων, καταπραΰνει ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, έχει αντιοξειδωτικές και μακροβιοτικές ιδιότητες.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
Δεν προμηθευόμαστε: μέλι από άγνωστο παραγωγό, γιατί μπορεί να είναι νοθευμένο, μέλι που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, γιατί ίσως έχει οξειδωθεί, ή σφραγισμένο μέλι με διογκωμένο καπάκι που στην επιφάνειά του σχηματίζονται αφρός και φυσαλίδες, γιατί πιθανότατα έχει ξινίσει.
Επιλέγουμε μέλι: επώνυμο και συσκευασμένο, προτιμότερο σε γυάλινα, αεροστεγή δοχεία. Προτιμάμε τα πιο παχύρρευστα είδη, γιατί έχουν λιγότερη υγρασία. Αν είναι ελληνικής παραγωγής και βιολογικής προέλευσης, ακόμα καλύτερα.
Στην ετικέτα του προϊόντος: πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται η λέξη «Μέλι», το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή/και του διακινητή με πλήρη στοιχεία.
Διατηρούμε το μέλι: καλά κλεισμένο στο δοχείο του, σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και ξηρό. Το ανεπεξέργαστο μέλι ζαχαρώνει και κρυσταλλώνει εύκολα, ενώ το επεξεργασμένο συνήθως όχι. Αν το μέλι σκουρύνει πολύ, παρεκκλίνοντας αρκετά από το σύνηθες χρώμα του, τότε έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.

Η κατανάλωσή του απαιτεί μέτρο: Άτομα με καθιστική ζωή, υπέρβαρα ή με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1-2 κουταλάκια ημερησίως. Απαγορεύεται να δίνουμε μέλι σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών.  

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas