Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Κριτήρια επιλογής Βασιλισσών



Με τον έλεγχο του τύπου του Β.κ. εννοείται ότι από τα Βασιλικά κελιά που θα σχηματιστούν καταστρέφουμε τα πιο μικρά ή τα πιο άκομψα, διότι οι Βασίλισσες μέσα σε αυτά δεν μεγάλωσαν με καλές συνθήκες.


Έχουμε την ανάγκη να υπάρχουν πολλές εργάτριες μικρής ηλικίας, διότι αυτές είναι οι παραμάνες  που θα ταϊσουν τον μικρό γόνο.
Με την ανάγκη να έχουμε σωστή σύνθεση πληθυσμού, εννοείται ότι όλες οι ηλικίες Μελισσών είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο Μελίσσι. Έτσι και οι συλλέκτριες εείναι απαραίτητες διότι αυτές είναι που θα φέρνουν στην Κυψέλη φρέσκια γύρη.

Η προνύμφη να είναι 1 ή το πολύ 2 ημερών.

Πηγή: https://melissocomiko.blogspot.gr/ από παρουσίαση του κ. Χαριζάνη σε Μελισσοκομικό Συνέδριο


Οι καιρικές συνθήκες πρέπει να είναι άριστες από πλευράς ανθοφορίας. Η Βασίλισσα χρειάζεται πολύ βασιλικό πολτό, άρα πολύ νέκταρ και πολύ γύρη.


Φυσικά και το μελίσσι που θα δώσει τον γόνο για την Βασιλοτροφία πρέπει να είναι ανθεκτικό στις ασθένειες. Να έχει επίσης μεγάλη ικανότητα να καθαρίζει τον γόνο.


* Σημαδεύουμε το πιο πάνω πλαίσιο γόνου (ώστε να το βρούμε στην επόμενη επιθεώρηση).
* Επιλέγουμε 50 κελιά γόνου (βλέπε ορθογώνιο) και τρυπάμε με μια καρφίτσα την νύμφη που βρίσκεται μέσα σε αυτά, ώστε να την σκοτώσουμε.
* Τοποθετούμε και πάλι το πλαίσιο στην θέση του.
* Μετά από 24 ώρες επιθεωρούμε το πλαίσιο και μετράμε ΄σε πόσα κελιά οι μέλισσες έχουν πετάξει τον γόνο έξω από τα κελιά τους.

Θεωρούμε ότι ο καθαρισμός της τάξης του 70% είναι ικανοποιητικός και το μελίσσι αξίζει να ενταχθεί στα κριτήρια αναπαραγωγής της Βασίλισσας του.

Έτσι πρέπει να μετρήσουμε τουλάχιστον 35 καθαρισμένα κελιά από τα συνολικά 50 που είχαν θανατωθεί οι γόνοι τους.

Με το να κάνει η Βασίλισσα τέλειο γόνο, εννοείται ένας γόνος σαν αυτόν της πιο πάνω εικόνας και όχι κάτι σαν μωσαϊκό.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas