Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;



Θα σκέφτονταν κανείς ότι η απάντηση στο ερώτημα << πόσο καιρό ζουν οι μέλισσες; >> θα ήταν απλή, αλλά δυστυχώς δεν είναι και τόσο απλή!
Διότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι και καθορίζουν το πόσο ζει μια μέλισσα, όπως:

 
• Ποιο είναι το είδος της μέλισσας ( υπάρχουν διάφορα είδη μελισσών)
• Ποιος είναι ο ρόλος της στην κυψέλη (είναι εργάτρια ? βασίλισσα? Κηφήνας?)
• Σε ποια εποχή του έτους αναφερόμαστε.
Είναι λίγο σαν τους ανθρώπους κατά κάποιο τρόπο. 

Διαφορετικοί άνθρωποι που ζουν υπό διαφορετικές συνθήκες έχουν διαφορετικές διάρκειες ζωής!
Ας δούμε λοιπόν πόσο καιρό μπορεί να ζήσει μια μέλισσα με υπ όψιν αυτούς τους παράγοντες …



Προσδόκιμο ζωής της μέλισσας


Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε το θέμα χρησιμοποιώντας σαν τυπικό παράδειγμα την ευρωπαϊκή μέλισσα ( Apis mellifera ). Αυτό είναι το πιο κοινό είδος μέλισσας και μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο.



ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ Οι 3 τύποι μέλισσας σε μια κυψέλη έχουν διαφορετικό προσδόκιμο ζωής.

Οι τύποι είναι:

• Βασίλισσα μέλισσα (μία ανά κυψέλη)
• Οι εργάτριες μέλισσες (περίπου 50.000 – 60.000 ανά κυψέλη)
• Κηφήνες (περίπου 500 ανά κυψέλη)


Προσδόκιμο ζωής βασίλισσας


Η βασίλισσες των μελισσών έχουν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τις άλλες μέλισσες και ζουν πολύ περισσότερο από αυτές, αυτό οφείλεται στην διατροφή τους ! Έτσι , μια βασίλισσα μέλισσα αναμένεται να ζήσει μεταξύ 3 και 5 ετών. Ωστόσο, μερικές φορές οι μελισσοκόμοι θα αντικαταστήσουν τη βασίλισσα νωρίτερα για να βελτιώσουν την παράγωγη ,την απόδοση της αποικίας και άλλους παράγοντες .
Η βασίλισσα μέλισσα αναπτύσσεται από αυγό σε ενήλικα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από τις εργάτριες . Χρειάζεται μόνο 16 ημέρες, σε σύγκριση με 21 ημέρες που απαιτούνται για μια εργάτρια μέλισσα ή 24 ημέρες για τον κηφήνα.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε μια βασίλισσα. Είναι η μεγαλύτερη μέλισσα την οποία περικυκλώνουν όλες οι άλλες μέλισσες.


Η βασίλισσα προστατεύεται, τροφοδοτείται και θερμαίνεται από τις υπόλοιπες μέλισσες της κυψέλης οι οποίες και της καλύπτουν όλες της τις ανάγκες. Εάν η βασίλισσα πεθάνει, φυσικά ή αλλιώς, οι εργάτριες μέλισσες θα αρχίσουν την διαδικασία για την δημιουργία μιας νέας βασίλισσας .


Πόσο καιρό ζουν οι εργάτριες μέλισσες;

Οι εργάτριες μέλισσες έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από τις βασίλισσες και η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από το πότε γεννιούνται.
Οι εργάτριες μέλισσες που γεννιούνται την άνοιξη – καλοκαίρι θα ζήσουν μόνο 6 έως 8 εβδομάδες δουλεύοντας πολύ εντατικά.
Ωστόσο, οι εργάτριες μέλισσες που γεννιούνται πριν από το χειμώνα θα ζήσουν 4 έως 6 μήνες . Η κύρια δουλειά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι να κρατηθεί η αποικία και η βασίλισσα ζεστή.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε εργάτρια μέλισσα να φρουρεί την είσοδο της κυψέλης.


Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ρόλοι που έχει μια οι εργάτρια μέλισσα, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι νοσοκόμα, φρουρός, ανιχνευτής και συλλέκτρια . Και αυτό επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ζήσει μια εργάτρια μέλισσα .


Πόσο καιρό ζουν οι κηφήνες;


Ο κηφήνας έχει , κατά μέσο όρο βέβαια, τη συντομότερη διάρκεια ζωής όλων των τύπων μελισσών.
Οι κηφήνες θα ζήσουν από 3 εβδομάδες έως 3 μήνες , αλλά θα πεθάνουν και μετά το ζευγάρωμα με τη βασίλισσα. Αυτή η ευκαιρία θα μπορούσε να προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο της μικρής ζωής ενός κηφήνα .
Ο κηφήνας εξυπηρετεί την αναπαραγωγή και την ύπαρξη της κυψέλης. Αν ο κηφήνας δεν γονιμοποιήσει τη βασίλισσα, το είδος δε θα αναπαραχθεί και θα χαθεί.
Πριν από το χειμώνα οι κηφήνες εκτοπίζονται από τη κυψέλη. Επειδή τα μόνα πράγματα στα οποία είναι καλοί είναι το φαγητό και το ζευγάρωμα, δεν είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν στην κυψέλη μέχρι το χειμώνα και να καταναλώνουν τα <<μελένια>> αποθέματα . Όταν θα μείνουν έξω από την κυψέλη θα πεθάνουν καθώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους. (πχ να τραφούν κλπ). Βέβαια αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα γιατί σε μερικές αποικίες παρατηρείται να διατηρούν κηφήνες ακόμη και κατά την διάρκεια του χειμώνα!

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε έναν κηφήνα



Επομένως εν συντομία έχουμε :

• Βασίλισσα μέλισσα – 3 έως 5 χρόνια
• Εργάτρια μέλισσα – 1 – 6 μήνες
• Κηφήνας – 3 – 16 εβδομάδες


Και όλα αυτά τελικά είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ζωής των μελισσών ίσως γι΄ αυτό, όπως έχει παρατηρηθεί, εμείς οι άνθρωποι όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τις μέλισσες, τόσο ακόμα περισσότερα θέλουμε να μάθουμε για αυτές! 

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas