Μια από τις εντονότερες ψυχρές εισβολές των τελευταίων ετών βρίσκεται προ των πυλών και θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες τη χώρα μας. Σε κλοιό χιονιά θα βρεθεί και η Αττική, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.
Περιληπτική ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:
Η πρόσφατη στροφή των ζωνικών ανέμων στα μεγάλα ύψη της τροπόσφαιρας σε ανατολικούς προκάλεσε κατακερματισμό του πολικού στροβίλου, απομακρύνοντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τον Βόρειο Πόλο προς νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Ο πολικός στρόβιλος παραμένει αποδιοργανωμένος, καθώς πλέον οι ζωνικοί άνεμοι πνέουν και πάλι από δυτικές διευθύνσεις, με ασθενείς, όμως, εντάσεις. Ως αποτέλεσμα, πολικές αέριες μάζες έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή της Ευρασίας και αναμένουν το έναυσμα για την κάθοδό τους νοτιότερα. Ενισχυμένο βαρομετρικό χαμηλό στον Βόρειο Ατλαντικό προκαλεί ανύψωση ridge σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη πάνω από τη Δυτική Ευρώπη, το οποίο με τη σειρά του και με τη συνδρομή του αεροχειμάρρου που πνέει σε αντικυκλωνική φορά γύρω από αυτό θα ωθήσει τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα προς την Ανατολική Ευρώπη και τη χώρα μας. Εμβαθύνοντας στην κίνηση του πολικού αυλώνα νοτιότερα, με την κάθοδο της διαταραχής προς τη Μεσόγειο προβλέπεται πως θα δημιουργηθούν πολλαπλές κυκλογενέσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο την Ελλάδα με διαδοχικά κύματα χιονοπτώσεων.
Περιληπτική εκτίμηση του καιρού των επόμενων ημερών:
Οι ψυχρές αέριες μάζες θα κάνουν αρχικά αισθητή την παρουσία τους από αύριο, Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα, με τον υδράργυρο να σημειώνει ραγδαία πτώση, χωρίς όμως να σημειωθούν φαινόμενα.
Το Σάββατο η ψυχρή μεταφορά θα ενταθεί και γενικευμένη κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα (πλην της Θράκης όπου τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα) έως και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και βαθμιαία μέχρι το βράδυ τοπικά και χαμηλότερα. Βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, στο Ιόνιο, καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο.
Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις αρχικά θα πυκνώσουν περαιτέρω στη Βόρεια Ελλάδα, και θα επεκταθούν στα περισσότερα πεδινά της Κεντρικής Ελλάδας και του Βόρειου Αιγαίου.
Αξιόλογα ύψη χιονιού θα δεχθεί και η Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται σημαντική χιονόστρωση και στα παραθαλάσσια τμήματα της πόλης.
Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, τη Βόρεια Πελοπόννησο και το Κεντρικό Αιγαίο.
Από τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και το Αιγαίο, όπου και θα επιμείνουν για αρκετές ημέρες. Μεγάλα ύψη χιονιού θα δεχθεί η Εύβοια, αρχικά κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματά της κι έπειτα και στα πεδινά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Αττική, κατά τόπους και ανά διαστήματα έντονες. Παράλληλα, το ψύχος θα παραμείνει δριμύ στην Κεντρική και Βόρεια Χώρα, παρ' όλη την απουσία φαινομένων.
Αναλυτικότερα για την Αττική:
Στην Αττική τα χιόνια θα ξεκινήσουν την Κυριακή αρχικά στα ορεινά και από το μεσημέρι και στα ημιορεινά. Όσον αφορά τα πεδινά, οι θερμοκρασίες θα επιτρέψουν χιονοπτώσεις μετά την αλλαγή της ημέρας προς Δευτέρα. Ακόμα βρισκόμαστε αρκετά μακριά για να γίνει κάποια λεπτομερής εκτίμηση για όσα θα συμβούν από τη Δευτέρα κι έπειτα στον Νομό, ωστόσο επιγραμματικά φαίνεται πως χιονοπτώσεις θα σημειώνονται ήδη από το ξημέρωμα της Δευτέρας έως και τα πεδινά και πολύ σύντομα και στα παραθαλάσσια τμήματα, καθώς και στο Κέντρο της Αθήνας. Το σενάριο για αξιόλογες χιονοστρώσεις εντός του λεκανοπεδίου μοιάζει να έχει απομακρυνθεί για την Δευτέρα, καθώς οι θερμοκρασίες δεν θα το επιτρέψουν. Ο χιονιάς, όμως, φαίνεται πως θα συνεχιστεί και την Τρίτη, και πιθανώς την Τετάρτη, με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία να είναι πιο ευνοϊκά για τα χαμηλότερα υψόμετρα. Το βέβαιο είναι πως οι περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μ. θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη χιονιού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και χαμηλότερα, μεταξύ άλλων και εντός του λεκανοπεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα προγνωστικά δεδομένα είναι ακόμη ρευστά και αναμένονται αρκετές αλλαγές πριν ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.
Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας (gdravilas)
Δημοσίευση σχολίου