Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΦΗΓΚΑΣ



 Το δηλητήριο των μελισσών έχει διαφορετική σύνθεση από εκείνη των σφηγκών. Στο δηλητήριο των σφηγκών απουσιάζει η μελιττίνη και η απαμίνη, οι συγκεντρώσεις της φωσφατάσης Α2 είναι περιορισμένες ενώ υπερισχύει η φωσφατάση Β και η φωσφατάση Α1. Το pH του δηλητηρίου των μελισσών είναι όξινης αντίδρασης ενώ εκείνων των σφηκών είναι αλκαλικό. Η σύνθεση του δηλητηρίου της μέλισσας δεν είναι σταθερή, αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή της και την ηλικία του εντόμου, ενώ αντίθετα η σύνθεση του δηλητηρίου των σφηκών είναι πιο σταθερή και εξαρτάται λιγότερο από την ηλικία. Το δηλητήριο των σφηγκών είναι περίπου 10 φορές ασθενέστερο από εκείνο των μελισσών, προκαλεί όμως περισσότερο πόνο λόγω της περιεκτικότητάς του σε κινίνες. Η μελιττίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των μελισσών σε συγκεντρώσεις 40-60% και η οποια χρησιμοποιείται σε in vitro μελέτες γιατην αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων του ανθρώπου, υπάρχει μόνο στο δηλητήριο των μελισσών και πουθενά αλλού. Το δηλητήριο των σφηγκών χρησιμεύει μόνο στην ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση αλλεργειών από σφήγκες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

 Το δηλητήριο το οποίο παράγεται από τις κυπριακές μέλισσες έχει περισσότερη μελιττίνη και φωσφατάση Α2 γεγονός που σημαίνει ότι τα κεντρίσματά τους δίνουν περισσότερο πόνο από ότι  οι μακεδονικές.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΤΟΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;

Οποιαδήποτε ουσία σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να μετατραπεί σε τοξική. Πολύ περισσότερο μια ουσία η οποία προορίζεται για να παραλύσει ή θανατώσει όπως είναι ένα δηλητήριο. Συγκεκριμένα για το δηλητήριο των μελισσών, η μέση θανατηφόρος δόση (LD50) για έναν ενήλικα είναι 2,8 mg δηλητηρίου ανά kg σωματικού βάρους. Δηλαδή η συγκέντρωση δηλητηρίου που θα θανατώσει το 50% των υγιών ατόμων με σωματικό βάρος 60 Kg είναι 168 mg τα οποία ισοδυναμούν με 600 κεντρίσματα σε μια ημέρα. Για ένα νήπιο 10 kg, 90 κεντρίσματα μπορεί να αποβούν μοιραία. Το αποτέλεσμα των κεντρισμάτων δεν είναι συναθροιστικό. Σημαντική είναι η άμεση απομάκρυνση του κεντριού. Όμως περισσότεροι θάνατοι είναι αποτέλεσμα ενός ή λίγων κεντρισμάτων και οφείλονται σε αλλεργικές αντιδράσεις, κατάρρευση της καρδιάς ή από ασφυξία εξαιτίας του πρηξίματος γύρω από τον λαιμό και το στόμα.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σε έρευνα η οποία έγινε σε 5115 με ερωτηματολόγια σε μελισσοκόμους και 121 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με δηλητήριο μελισσών στην επαρχία Hubei στην Κίνα, αναφέρει ότι κανένας από τους μελισσοκόμους ή από τα 121 άτομα, δεν ανέπτυξε συμπτώματα που σχετίζονται με το COVID-19. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής οι Κινέζοι ισχυρίστηκαν ότι το δηλητήριο της μέλισσας προκαλεί ανοσία στον κορονοϊό και πρότειναν να γίνει σχετική έρευνα σε πειραματόζωα.
Ύστερα από αυτό ακολούθησε παρόμοια έρευνα στην Γερμανία όπου καταγράφτηκε η εμπειρία των μελισσοκόμων με το κορονοϊό. Συμπληρώθηκαν τελικά 234 ερωτηματολόγια από γερμανούς μελισσοκόμους και βρέθηκε:


•Οι μελισσοκόμοι επηρεάζονται από το COVIN και δεν υπάρχει ανοσία όπως αναφέρουν οι κινέζοι. Από τους 234 μελισσοκόμους δύο μελισσοκόμοι πέθαναν από τον κορονοιό και 45 (19.23%) αρρώστησαν
•Η σφοδρότητα της νόσου δεν επηρεάστηκε από τα χρόνια που ασκούσε κάποιος μελισσοκομία, ούτε από το συνολικό αριθμό κεντρισμάτων που δέχεται.
•Άτομα τα οποί ήταν περισσότερο ευαίσθητα στα κεντρίσματα (πρήζονταν περισσότερο) είχαν εντονότερα συμπτώματα από εκεινα που ανεχόταν καλύτερα τα κεντρίσματα . Οι τελευταίοι είχαν ήπια συμπτώματα της αρρώστιας. Γενικά πιστεύεται ότι το δηλητήριο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική έρευνα η οποία να τεκμηριώνει την άποψη αυτή.


ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΜΕΛΙΤΤΙΝΗΣ ΣΕ ΚΑΘΑΡΗ ΜΟΡΦΗ 

Η διαδικασία περιλαμβάνει την έκλουση δηλητηρίου μέσα από στήλη ODS-120A, mesh 150 με νερό και αιθανόλη, συλλογή στα 27 λεπτά, λυοφιλίωση, ανάλυση με HPLC για την καθαρότητα, βιοχημικές εξετάσεις για την κυτταροτοξική δράση, εμφιάλωση και αποθήκευση. Ο σύνδεσμος είναι;Πατήστε εδώ

Andreas Thrasyvoulou

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas