Τι είναι το ταχίνι;
Ταχίνι ονομάζεται ο πολτός από το σουσάμι. Το ταχίνι είναι μια λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας, Ιράν, Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.
Η παλαιότερη αναφορά του σουσαμιού είναι σε ένα έγγραφο γραμμένο πριν από 4.000 χρόνια σε σφηνοειδή γραφή, όπου περιγράφει το έθιμο της προσφοράς στους θεούς, του κρασιού από σουσάμι. Ο ιστορικός Ηρόδοτος γράφει για την καλλιέργεια του σησαμιού πριν από 3.500 χρόνια στην περιοχή των ποταμών του Τίγρη και Ευφράτη στο Αρχαίο Ιράκ. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως πηγή ελαίου. Η παραγωγή του ταχινιού, από τα αρχαία χρόνια αναγόταν σε σωστή ιεροτελεστία.
Πώς φτιάχνεται το ταχίνι;
Η παραγωγή του ταχινιού είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Οι εργάτες που δούλευαν στα σουσαμελαιοτριβεία έβαζαν από το βράδυ το σουσάμι μέσα σ’ ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι ή στέρνα και το μούσκευαν. Κατόπιν, άνοιγαν λίγο το πώμα που βρισκόταν στο κάτω μέρος του βαρελιού ή της στέρνας και το στράγγιζαν με αποτέλεσμα ο όγκος του σπόρου να διπλασιαστεί. Όταν ήθελαν να το αποφλοιώσουν, το έβαζαν μέσα σε τσουβάλια και το χτυπούσαν με ξύλο. Στη συνέχεια, το άδειαζαν σε σαλαμούρα (νερό και αλάτι) για να αποχωριστεί ο φλοιός και τα κούφια από τον καρπό, στράγγιζαν το αποφλοιωμένο σουσάμι σε σουρωτήρια και κατόπιν, έψηναν το σουσάμι σε ειδικό φούρνο και το ανακάτευαν με ένα ξύλινο φτυάρι, το λεγόμενο «γκέλμπερι», μία εργασία που απαιτούσε μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε ο σπόρος να ψηθεί και όχι να καεί. Το ψημένο σουσάμι έπεφτε από την «κοφίνα», δηλαδή τον ξύλινο συλλέκτη, στις πέτρες σε ισόποσες δόσεις με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου ξύλινου εργαλείου που κινούνταν μαζί με την πέτρα και με το γύρισμα της πέτρας, που γινόταν με ζώα, επιτυγχανόταν η σύνθλιψη του σπόρου με αποτέλεσμα να παραχθεί το ταχίνι, το οποίο συγκεντρωνόταν σε δοχεία και έβραζε μέσα σε καζάνια με νερό.
Ποια είναι τα είδη του;
Το ταχίνι κυκλοφορεί στην αγορά σε δύο τύπους:
* από σουσάμι αποφλοιωμένο
* από σουσάμι αναποφλοίωτο
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας από τη κατανάλωση του;
Το ταχίνι είναι ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν υψηλής πρωτεϊνικής αξίας το οποίο είναι απαραίτητο, τόσο για την υγεία όσο και για τη σωστή διατροφή. Παράγεται από επιλεγμένους σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι έχουν ψηθεί και αλεστεί και θεωρείται άκρως υγιεινό.Το ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί ως αλοιφή, σε ταχινόσουπες, σε σαλάτες, στην παρασκευή πολλών πιάτων και γλυκών αντί άλλων ελαίων. Ένα πασίγνωστο φαγητό που είναι βασικό του συστατικό το ταχίνι είναι το πολύ αγαπητό χούμους (ρεβίθια, ταχίνι, χυμός λεμονιού). Στην περίπτωση του χούμους αναδεικνύεται για άλλη μία φορά η εμπειρική λαϊκή σοφία, καθώς ο συνδυασμός του οσπρίου με το ταχίνι μάς
δίνει μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή σαν να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη.
Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά –σε αυτά ανήκουν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά– το ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα. Στην πλειονότητά τους τα λιπαρά αυτά είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό. Η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από τη διατροφή θεωρείται αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών (κακών λιπαρών τα οποία είναι επιβαρυντικά για το καρδιαγγειακό σύστημα) στο ταχίνι είναι μικρή και ακόμη ότι το ταχίνι δεν περιέχει χοληστερόλη. Επίσης, το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες καλής βιολογικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα (βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών). Για να γίνουν οι πρωτεΐνες του ταχινιού υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη, καθώς είναι μικρή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.
Πιο απλά, όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι σαν ζωική πρωτεΐνη, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας, κατά τις οποίες απέχουμε από το κρέας.
Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή χαλκού και καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.
Όταν μέσα στην ημέρα ψάχνουμε ένα θρεπτικό, υγιεινό και γεμάτο ενέργεια σνακ, ο συνδυασμός μέλι με ταχίνι είναι από τις καλύτερες λύσεις. Μας βοηθά να ανταποκριθούμε στην απαιτητική καθημερινότητα θωρακίζοντας παράλληλα τον οργανισμό μας.
Mία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει:
* 178 θερμίδες
* 16 γραμμάρια λίπους
* 6 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρη) και
* 5 γραμμάρια πρωτεΐνης
* Παρέχει επίσης το:
* 30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε θειαμίνη
* 24% σε μαγνήσιο
* 22% σε φώσφορο
* 14% σε σίδηρο και
* 12% σε ασβέστιο
Συνταγές με ταχίνι
Κορμός σοκολάτας με ταχίνι και μέλι
Προετοιμασία
15 λεπτά
Μερίδες: 13
Υλικά
* 200 γρ. μέλι
* 420 γρ. ταχίνι
* 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
* 300 γρ. μπισκότα digestive
* 50 γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
* ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε για 2 λεπτά το μέλι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ταχίνι και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα μπισκότα και το φουντούκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αδειάζουμε το μείγμα στο κέντρο και κατά μήκος, σχηματίζοντας μια στήλη. Με τα χέρια τυλίγουμε σφιχτά τη λαδόκολλα γύρω από το μείγμα σε κυλινδρικό σχήμα. Στρίβουμε τις δύο άκρες της λαδόκολλας ώστε να μένουν σταθερές. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά, ώσπου να σφίξει. Σερβίρουμε κρύο, ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Κόβουμε σε φέτες.
Φανταστικό μπράουνι με σοκολάτα & ταχίνι
Προετοιμασία
15 λεπτά
Εκτέλεση
30 λεπτά
Μερίδες: 10
Θερμίδες: 540 θερμίδες
Υλικά
* 150 γρ. ταχίνι
* 150 γρ. χυμός πορτοκαλιού
* 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
* 125 γρ. κουβερτούρα
* 150 γρ. μέλι
* 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
* 1/2 κ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και τη μαύρη ζάχαρη με μελάσα ή το μέλι. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι ,το μπέικιν και το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα στερεών στο μείγμα υγρών. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε αλείψει με μαργαρίνη και έχουμε βουτυρώσει.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Κουλουράκια με ταχίνι και κανέλα
Προετοιμασία
20 λεπτά
Εκτέλεση
20 λεπτά
Συν. Χρόνος
25 λεπτά
Κουλουράκια με ταχίνι και κανέλα από τον Τάσο Αντωνίου.
Αυτά τα νηστίσιμα κουλουράκια έχουν υπέροχη γεύση, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά χάρη στο ταχίνι και έχουν υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού.
Μερίδες: 30 κουλουράκια
Θερμίδες: 174 θερμίδες
Υλικά
* 900 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 150 γρ. ταχίνι
* 350 γρ. χυμός πορτοκαλιού
* 200 γρ. ζάχαρη
* 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
* 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
* 1 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
* ξύσμα πορτοκαλιού
* σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το ταχίνι και τη μισή ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε φλιτζάνι αναμειγνύουμε τον υπόλοιπο χυμό με τη μαγειρική σόδα και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κατόπιν προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια. Κάθε φορά προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε μπαστουνάκια ή σε άλλο σχήμα της αρεσκείας μας και τα
μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγη λιωμένη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε τα κουλουράκια για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Προσοχή να μην τα παραψήσουμε γιατί όσο κρυώνουν θα γίνουν σκληρά
Δημοσίευση σχολίου