Τάσεις
κρυστάλλωσης σε θερμοκρασία δωματίου
(των χωρίς
καμία απολύτως επεξεργασία αμιγών μελιών)
Μέλι
θυμαριού, από 10 έως 18 μήνες
Μέλι
πορτοκαλιάς, από 25 ημέρες έως 3 μήνες
Μέλι
βαμβακιού, από 1 έως 2 μήνες
Μέλι
καστανιάς, από 12 έως 18 μήνες
Μέλι
ερείκης, από 1,5 έως 4 μήνες
Μέλι
πεύκου, από 20 έως 30 μήνες
Μέλι
κουμαριάς, από 3 έως 6 μήνες
Μέλι
ηλίανθου, από 1 έως 2 μήνες
Μέλι
ελάτης, δεν κρυσταλλώνει
ΕΙΔΟΣ
ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΤΙΜΕΣ : ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ
1) ΠΕΥΚΟΥ
3.080 3.075 3.100
2) ΕΛΑΤΟΥ
3.422 3.409 3.435
3) ΘΥΜΑΡΙΟΥ
3.515 3.454 3.582
4)
ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ 3.300 3.214 3.369
5)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ 3.229 2.999 3.452
6) ΗΛΙΑΝΘΟΥ
3.755 3.710 3.800
7) ΕΡΕΙΚΗΣ
3.521 3.510 3.545
Πηγη:Πρακτική
Μελισσοκομία: Α . ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ 2Ο12 Σελίδα 271
Θερμοκρασίες
επεξεργασίας του μελιού:
Από διεθνή
βιβλιογραφία προτείνουμε σε βαθμούς Κελσίου (oC ) και χρόνο θέρμανσης κατά
περίπτωση ,ως εξής:
Ρευστοποίηση:
43 βαθμούς κελσίου για 5 μέρες,
Ρευστοποίηση:
63 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά,
Φιλτράρισμα:
35-45 βαθμούς για 60 λεπτά,
Καθυστέρηση
κρυστάλλωσης: 77 βαθμούς για 5 λεπτά,
Παρεμπόδιση
ζύμωσης: 70 βαθμούς για 1 λεπτό,
Ανάμειξη
διαφόρων μελιών: 71 βαθμούς σε 1-5 λεπτά.
Αυτά για
όλες τις κατηγορίες μελιού.
Εδώ
μεταφέρουμε τη βασική καταληκτική οδηγία,ότι η θέρμανση του μελιού στους 76
βαθμούς Κελσίου για 5 λεπτά ή στους 88 βαθμούς για 2 λεπτά , βοηθάει τη
διάσπαση των μικρών κρυστάλλων που ήδη έχουν σχηματιστεί στη μάζα του και
καθυστερεί σημαντικά την κρυστάλλωση.Επίσης θερμοκρασία αποθήκευσης σε 8-14
βαθμούς ευνοεί την κρυστάλλωση ,ενώ στους 45 βαθμούς το μέλι διατηρείται ρευστό
απεριόριστο χρόνο.
Δημοσίευση σχολίου