Το μέλι στην αρχαία Ελλάδα ήταν μία από τις βασικές γλυκαντικές ουσίες, μαζί με τα σύκα και τα παράγωγα γλυκών σταφυλλιών.
Επί πολλούς αιώνες ήταν η μόνη γλυκαντική ουσία.
Δείτε τρεις συνταγές με γεύση ελληνικού θυμαρίσιου μελιού.
Πορτοκάλια με μέλι
Συστατικά
- 1 μεγάλο ή δυο μεσαία πορτοκάλια
- 2 με 3 σταγόνες θυμαρίσιο μέλι
- Προαιρετικά: κανέλα (σε σκόνη)
Μέθοδος παρασκευής
1. Ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια και κόφτε τα είτε σε φέτες, είτε σε μικρά κομμάτια.
2. Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο για σερβίρισμα και πασπαλίστε με μέλι.
3. Προαιρετικά προσθέστε λίγο σκόνη κανέλας από πάνω.
Παστέλι
Συστατικά
- 1 1/3 κούπες θυμαρίσιο μέλι
- 3 κούπες λευκό σουσάμι
- 1 φλούδα λεμονιού
Μέθοδος παρασκευής
1. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ή μικρό κατσαρολάκι προσθέστε το μέλι και τη φλούδα λεμονιού μέχρι να πάρουν βράση.
2. Προσθέστε το σουσάμι και ανακατεύετε καλά εώς ότου αναμειχθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
3. Μόλις το σουσάμι αναμειχθεί και το μείγμα πάρει μια ακόμη βράση, αφαιρέστε από τη φωτιά.
4. Αφαιρέστε τη φλούδα λεμονιού και πετάξτε τη.
5. Απλώστε μια λαδόκολλα σε μια κρύα επιφάνεια εργασίας και περιχύνετε το μείγμα σχηματίζοντας μια στρώση ύψους περίπου 6 χιλιοστών.
6. Όταν το παστέλι κρυώσει και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τοποθετήστε το στο ψυγείο μαζί με τη λαδόκολλα στη βάση του. Αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες.
7. Αφαιρέστε το παστέλι από το ψυγείο, κόφτε το σε κομμάτια (μαζί με τη λαδόκολλα).
8. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το παστέλι είναι έτοιμο! Αν χρειαστεί, μπορείτε να ξανααποθηκεύσετε στο ψυγείο.
Τηγανίτες με μέλι
Συστατικά
- 120 γραμμάρια αλεύρι
- 225 ml νερό
- 2 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 1 κ.σ. ψημένο σουσάμι (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
Μέθοδος παρασκευής
1. Αναμείξτε το αλεύρι, το νερό και το μέλι σχηματίζοντας μια ζύμη.
2. Ζεστάνετε 2 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε περίπου ¼ του μείγματος.
3. Όταν η τηγανίτα σχηματισθεί και ψηθεί, γυρίστε τη ούτως ώστε να ψηθεί καλά από όλες τις πλευρές. Επαναλάβετε 2-3 φορές αν χρειαστεί μέχρι η τηγανίτα να ψηθεί ομοιόμορφα.
4. Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 και για τις υπόλοιπες τηγανίτες.
5. Όταν όλες οι τηγανίτες είναι έτοιμες, τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.
6. Αφαιρέστε το χαρτί κουζίνας, περιχύστε με το υπόλοιπο μέλι και προαιρετικά με σουσάμι και κανέλα.
7. Καλή σας όρεξη!
Δημοσίευση σχολίου