Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

7 ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους μελισσοκόμους, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την καθημερινή μας επαφή και αλληλεπίδραση.

Ερ. 1: Είναι δυνατόν να μην κρυσταλλώσει το μέλι;


Το μέλι ανθέων και ειδικά το μέλι ερείκης, κουμαριάς κ.ά κρυσταλλώνουν πολύ γρήγορα σε διάστημα έως 2 μήνες από την παραγωγή. Η βιβλιογραφία αναφέρει τη θέρμανση ως κύρια μέθοδο αποφυγής κρυστάλλωσης με τη θερμοκρασία όμως να πρέπει να μην ξεπερνά τους 60 βαθμούς αν θέλουμε να το αφήσουμε για αρκετό χρόνο. Η θέρμανση καταστρέφει το ένζυμο της διαστάσης και επομένως ο χρόνος θέρμανσης σχετίζεται με την αρχική τιμή της. Επίσης, η θέρμανση επηρεάζει και την τιμή της HMF, αλλά ο ρυθμός αύξησης της σε αυτές τις θερμοκρασίες δεν είναι σημαντικός. Εναλλακτικοί τρόποι αποφυγής κρυστάλλωσης είναι η μείξη του μελιού με μέλι δάσους το οποίο δεν κρυσταλλώνει. Τέλος, αν το μέλι τοποθετηθεί σε κατάψυξη δεν θα κρυσταλλώσει για όσο χρόνο βρίσκεται αποθηκευμένο.

 

Ερ. 2: Ποιες αναλύσεις πρέπει απαραίτητα να κάνω στο προϊόν μου;


Η νομοθεσία 2001/110/EC προβλέπει ότι στο μέλι πρέπει να γίνουν οι εξής αναλύσεις: HMF, διαστάση, αγωγιμότητα, ελεύθερα οξέα, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη, ενεργότητα διαστάσης και υγρασία. 

Ανά περίπτωση και ανάλογα σε ποιον θα διανεμηθεί το προϊόν μας μπορεί να ζητηθούν φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και βαρέα μέταλλα. Τέλος, η γυρεοσκοπική είναι απαραίτητη αν το μέλι χαρακτηριστεί ως προς τη βοτανική του προέλευση (θυμάρι, κάστανο, βαμβάκι, ηλίανθος, πεύκο κ.ά)

 

Ερ. 3: Θέλω να διακινήσω το προϊόν μου στις ΗΠΑ. Τι πρέπει να κάνω;


Για διακίνηση στις ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να γίνει εγγραφή στον FDA. Το δύσκολο κομμάτι στην εγγραφή είναι η ανάγκη ύπαρξης ατζέντη που θα εγγυηθεί για εσάς. Το όνομα του ατζέντη είναι απαραίτητο στο στάδιο 7 της αίτησης. Στη συνέχεια το προϊόν θα πρέπει να διαθέτει διατροφικής δήλωσης στα πρότυπα του FDA. Τέλος, απαιτείται η συνεργασία με εταιρεία logistics για την εξαγωγή του προϊόντος.


Ερ. 4: Τι πρέπει να ελέγχω για να εξάγω το χρόνο ζωής του μελιού μου;


Ο χρόνος ζωής του μελιού εξαρτάται από 3 παράγοντες: την HMF, τη διαστάση και τον οργανοληπτικό έλεγχο. Τα 3 αυτά στοιχεί θα καθορίσουν τη διατηρησιμότητα του προϊόντος.


Ερ. 5: Πως μπορώ να αναδείξω το προϊόν μου;


Το κάθε μέλι έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, π.χ το μέλι ερείκης και ο ευκάλυπτος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Ομοίως το έλατο και η καστανιά. Το θυμάρι, το βαμβάκι και το τριφύλλι έχουν ιδιαίτερη γεύση που ταιριάζει σε γαλακτοκομικά προϊόντα και οπότε προτιμάται από τη γαλακτοβιομηχανία. Τέλος, η ρίγανη και το βελανίδι έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση.


Ερ. 6: Το μέλι μου είναι ανθέων αλλά έχει αγωγιμότητα >0.8 mS/cm. Τι πρέπει να γράψω επί της ετικέτας;


Αν το μέλι δεν περιέχει μελιτώματα πεύκου και είναι καθαρό ανθέων σημαίνει ότι περιέχει είτε άνθη ευκαλύπτου είτε άνθη ερείκης-κουμαριάς. Σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία επιτρέπει να έχει υψηλή αγωγιμότητα το μέλι μας αν και ανθέων.


Ερ. 7: Χρειάζεται διατροφικής δήλωσης το μέλι μου;


Επειδή είναι φυσικό προϊόν η διατροφική δήλωση είναι προαιρετική. Οι περισσότεροι όμως χονδρέμποροι στο εξωτερικό ζητάνε να υπάρχει επί της συσκευασίας. Απαραίτητη, όμως, είναι η διατροφική δήλωση για ΗΠΑ.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas