Γνωστός σε όλους για τις ιδιαίτερες, θρεπτικές του ιδιότητες, ο βασιλικός πολτός αναδεικνύεται σε ελιξήριο νεότητας σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford.
Εκτός από την μεγαλύτερη και πιο προφανή τους ευεργεσία στη φύση, ότι δηλαδή είναι απαραίτητες για τη γονιμοποίηση των φυτών, οι μέλισσες προσφέρουν στον άνθρωπο μια σειρά από προϊόντα πολύτιμα για την υγεία του, όπως το μέλι, η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός. Ειδικά για τον τελευταίο δεν σταματούν οι έρευνες να αποδεικνύουν τις απίστευτες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Μια τροφή για βασίλισσες
Ο βασιλικός πολτός παρασκευάζεται ειδικά από τις εργάτριες μέλισσες προκειμένου να τραφεί η βασίλισσά τους και είναι απαραίτητη τροφή γι’ αυτήν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Η βασίλισσα διαφέρει από τις άλλες μέλισσες τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την εργασία που προσφέρει. Είναι περίπου διπλάσια σε μέγεθος, ζει ως και 40 φορές περισσότερο από μια κοινή μέλισσα (5-6 χρόνια) και γεννάει περίπου 2000 αβγά την ημέρα, ενώ οι εργάτριες είναι στείρες. Επίσης τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό και όχι με νέκταρ, γύρη, ή μέλι όπως οι άλλες. Η διατροφή και μόνο μιας προνύμφης με βασιλικό πολτό μπορεί να την κάνει βασίλισσα.
Μια τροφή μυστήριο
Εξαιτίας όλων των παραπάνω είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο βασιλικός πολτός θεωρείται τροφή – θαύμα και γιατί έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διαφόρων επιστημόνων. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford με επικεφαλής τον δερματολόγο Kevin Wang, MD, PhD, και τον πλαστικό χειρουργό Derrick Wan, MD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ενεργό συστατικό του βασιλικού πολτού μια πρωτεΐνη που ονομάζεται royalactin (Ρογιαλακτίνη) μπορεί να επηρεάσει το αναπτυξιακό δυναμικό των βλαστοκυττάρων των θηλαστικών. Αυτή η ανακάλυψη μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγέννηση υγιών ιστών σε φθαρμένα όργανα όπως π.χ. της καρδιάς, των ματιών, του δέρματος ή του νωτιαίου μυελού.
Οι απίστευτες θεραπευτικές προβλέψεις
Τα θηλαστικά δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την royalactin. Παρόλα αυτά στις έρευνες ο Wang και οι συνάδελφοί του στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι η royalactin ενεργοποίησε μια διαδικασία που επιτρέπει στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα να διατηρήσουν την πολυδυναμικότητά τους. Αυτό τους έκανε να αναζητήσουν μια ανάλογη πρωτεΐνη, η οποία να υπάρχει και στα θηλαστικά, και την βρήκαν. Πρόκειται για την NHLRC3, η οποία παράγεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στα θηλαστικά (και στον άνθρωπο) και την ονόμασαν Regina. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό», δήλωσε ο Wang. «Τα πειράματά μας έδειξαν ότι η Regina είναι ένα σημαντικό μόριο που ρυθμίζει την πολυδυναμικότητα και την παραγωγή προγονικών κυττάρων που δημιουργούν τους ιστούς του εμβρύου. Συνδέσαμε κάτι μυθικό σε κάτι πραγματικό». «Η Regina θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πολλές εφαρμογές, από το να δημιουργηθούν υγιείς ιστοί για κατεστραμμένες καρδιές, εκφυλισμένα μάτια, τραυματισμένοι νωτιαίοι μυελοί, ακόμα και σοβαρά εγκαύματα».
Δημοσίευση σχολίου