Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕΛΙ;


Αυτή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τον διαβήτη. Όσοι έχουν σάκχαρο, μπορεί να θεωρούν ότι κάθε τι γλυκό θα πρέπει να απαγορευτεί από τη διατροφή τους. Ωστόσο, αυτό ίσως δεν ισχύει απαραίτητα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στους διαβητικούς συνήθως συστήνουν να μην τρώνε ζάχαρη, γλυκά ή επιδόρπια. Ωστόσο, δεν είναι η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνετε αν έχετε σάκχαρο που έχει μεγαλύτερη σημασία, αλλά η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, σύμφωνα με την American Diabetes Association. Οι υδατάνθρακες δεν υπάρχουν μόνο στη ζάχαρη (λευκή ή καφέ), στο μέλι, στο σιρόπι σφενδάμου και αγαύης, αλλά βρίσκονται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στα σιτηρά και τα  αμυλούχα λαχανικά και φρούτα. Θα πρέπει να:
Περιορίσετε την πρόσληψη υδατανθράκων σε 45-60 γραμμάρια ανά γεύμα για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την American Diabetes Association.

Το μέλι, όπως και όλα τα άλλα σάκχαρα, είναι μια συμπυκνωμένη πηγή υδατανθράκων. Μια κουταλιά της σούπας  παρέχει 17,3 γραμμάρια  υδατάνθρακες, ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού έχει 5,8 γραμμάρια. Παρόλο που τα ποσά αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά, μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε κάθε φορά. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γεύμα σας δεν παρέχει περισσότερα από τα επιτρεπόμενα 45-60 γραμμάρια. Εάν το μέλι μπορεί να χωρέσει σε αυτόν τον προϋπολογισμό των υδατανθράκων, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας δεν θα κινδυνεύσει.

Το μέλι θεωρείται συχνά ως ένα υγιεινό γλυκαντικό όταν συγκρίνεται με τη λευκή ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Αν και είναι πιο φυσικό και λιγότερο επεξεργασμένο, εξακολουθεί να περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα σακχάρων με οποιοδήποτε άλλο είδος θρεπτικών γλυκαντικών. Για παράδειγμα, 1 κ.γλ. λευκής ζάχαρης έχει 4,8 γρ. υδατανθράκων, 1 κ.γλ. καφέ ζάχαρης έχει 4,5γρ., ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σιροπιού καλαμποκιού  5,6 γρ και σφενδάμου  4,5γρ. Η ποσότητα των υδατανθράκων παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποιότητά τους όταν πρόκειται για το διαβήτη.

Τα σάκχαρα έχουν διαφορετικές αναλογίες σακχαρόζης, ένα μόριο που σχηματίζεται από τη σύνδεση γλυκόζης με φρουκτόζη.  Όλα αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με παρόμοιο τρόπο. Τα μισά σάκχαρα στο μέλι βρίσκονται υπό τη μορφή φρουκτόζης, η οποία μπορεί να προκαλεί ανησυχία για τους διαβητικούς, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η φρουκτόζη μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα λιπίδια του αίματος, ειδικά τα τριγλυκερίδια.

Αν απολαμβάνετε τη γεύση του μελιού και θέλετε να προσθέσετε το γλυκό του άγγιγμα στη διατροφή σας, προσπαθήστε να καταναλώνετε πολύ μικρές ποσότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κ.γλ. στο τσάι ή στο γιαούρτι σας. Αν και η ποσότητα αυτή είναι μικρή, οι γευστικοί σας κάλυκες θα προσαρμοστούν σε μια χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης και θα μπορείτε να γεύεστε τη λεπτή του γεύση, διατηρώντας ταυτόχρονα τον διαβήτη σας υπό έλεγχο. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του μελιού για άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι η συμπυκνωμένη γεύση του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προσθέσετε λιγότερη ποσότητα χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση. Κάποιες κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι το αγνό μη επεξεργασμένο μέλι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική, καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο γρήγορα όσο η ζάχαρη. Επιπλέον, απαιτεί χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σε σύγκριση με την κοινή λευκή ζάχαρη για να μεταβολίσει.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas