Η κατά κεφαλή κατανάλωση μελιού στη χώρα
μας ετησίως είναι 1300 γραμμάρια.H μέλισσα κάθε μέρα επισκέπτεται περισσότερα
από 3.000 άνθη,σε κυκλική περιοχή από την κυψέλη της , ακτίνας 2
χιλιομέτρων,για να παραχθεί ένα γραμμάριο μέλι,που αυτό απαιτεί εργασία 9-12
ημερών και κατά τον Ιπποκράτη τον πατέρα της Ιατρικής το μέλι είναι σαν φάρμακο
που θεραπεύει δεκάδες ασθένειες.
Η Ελλάδα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη σε
μελίσσια χώρα,με 1.600.000 μελίσσια και κάθε κυψέλη έχει 30.000-40.000 μέλισσες
,με 19.000 μελισσοκόμους,που αυτοί κάνουν νομαδική μελισσοκομία . Δηλαδή
μετακινούν τα μελίσσια του σε όλη τη χώρα ακολουθώντας τις μελισσοβοσκές,δύσκολη
εργασία που σταματάει μόνο το χειμώνα , όταν τα μελίσσια διαχειμάζουν με τη
φροντίδα του μελισσοκόμου τους.
Η πανίδα της Ελλάδας είναι πλούσια σε
μελισσοκομικά φυτά,που τα μέλια της είναι αρωματικά και γευστικά και η ετήσια
παραγωγή μελιού σε μέσο όρο είναι 15,000 τόνοι μελιού ,αλλά και 600 κιλά
βασιλικού πολτού,από τις περίπου 2.500 μελισσοκομικές μονάδες και η κατά κεφαλή
κατανάλωση στη χώρα μας είναι 1300 γραμμάρια ετησίως,ενώ στις ΗΠΑ είναι μόλις
400 γραμμάρια μελιού
Όμως οι κλιματολογικές συνθήκες,σε
συνδυασμό με τις απώλειες μελισσοκομικού ζωικού κεφαλαίου,που οφείλεται σε
ατμοσφαιρική ρύπανση και χρήση φυτοφαρμάκων προκαλούν μελισσοκομικές απώλειες
.Και αυτά τα δεδομένα προκαλούν προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο της
μελισσοκομίας,που καλά πορεύεται.
Δημοσίευση σχολίου