Πατήστε την εικόνα για να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο You Tube

Σας προσκαλώ να κάνετε εγγραφή (SUBSCRIBED) στο κανάλι μας στο You Tube, για να βλέπετε πρώτοι τα Video που ανεβάζουμε.Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας στέλνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσει σας.

Αυτή την στιγμή μας ακολουθούν πάνω από 1000 άτομα και ελπίζουμε με την βοήθεια σας να γίνουμε περισσότεροι και να σας δίνουμε πάντοτε μια σωστή ενημέρωση.

Με εκτίμηση ο διαχειριστής Παναγιώτης Μούσουρας.Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Τσιρώνης: Σημαντικές οι δυνατότητες της μελισσοκομίας


Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, καθώς και με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων από ερευνητικά κέντρα της χώρας, έγινε στα Ιωάννινα  το 2ο Πανελλήνιο Συνεδρίο Eπαγγελματικής Μελισσοκομίας, το οποίο διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννίνων.

Ο κ. Τσιρώνης σε δηλώσεις του τόνισε, πως η Μελισσοκομία είναι ένας κλάδος με μεγάλες δυνατότητες και ότι το ελληνικό μέλι είναι απαράμιλλο. Ωστόσο αναγνώρισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα το μέλι δεν έχει αξιοποιηθεί παρά το γεγονός πως η ζήτηση του είναι πολλαπλάσια της προσφοράς, εξαιτίας παραγόντων όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις. 
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το μέλι ΜΑΝΟΥΚΑ του οποίου η τιμή φτάνει και 250 ευρώ το κιλό, την ώρα που ελληνικά μέλια είναι αντίστοιχα ή και καλύτερα από αυτό και δεν αγγίζουν τα 10 ευρω χονδρική.
Τα προβλήματα ο αναπληρωτής υπουργός τα εντοπίζει:
«Στην έλλειψη συνεργατικότητας που ταλανίζει τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την κατάρρευση των Συνεταιρισμών, καθώς οι μικροί μελισσοκόμοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της τυποποίησης μελιού, με αποτέλεσμα η χέρι-χέρι πώληση, η ανοργάνωτη πώληση, να επιτρέπει και τις ελληνοποιήσεις, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να δυσφημούν το προϊόν με την παράνομη εισαγωγή».

Ο κ. Τσιρώνης επισήμανε πως γίνεται σοβαρή προσπάθεια να συγκροτηθεί μια καλή Διεπαγγελματική που να καλύψει όλη την αλυσίδα του κλάδου. Η πολιτική του αρμόδιου υπουργείου στο θέμα κινειται σε δύο κατευθύνσεις. «Ολοκληρώσαμε την αρχιτεκτονική του προγράμματος Ενίσχυση Μελισσοκομίας και νομίζω φέτος για πρώτη φορα φτιάξαμε το πρόγραμμα, μαζί με τους μελισσοκόμους και τους εμπλεκόμενους παράγοντες της αγοράς», είπε.

Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο της μελισσοκομίας και ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία. Αναγνώρισε τα προβλήματα του κλάδου και είπε ότι με τη συνδρομή και διαβούλευση θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα, ενώ διαβεβαίωσε τους μελισσοκόμους πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου. Ολοκληρώνοντας κάλεσε τους μελισσοκόμους να επωφεληθούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση των παραγωγών και τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων.

Έγιναν συνολικά 21 ανακοινώσεις και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν το κλάδο τους. Οι ανακοινώσεις εστιάζονται κυρίως στην καλύτερη εκμετάλλευση των μελιττοεκκρίσεων, τη διάσωση και βελτίωση των ελληνικών φυλών μελισσών, τις μεθόδους παραγωγής βασιλικού πολτού και δηλητηρίου της μέλισσας, την αντιμετώπιση της βαρρόα και των άλλων ασθενειών των μελισσών, τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία των μελισσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου