Εύκολο, υγιεινό και πολύ νόστιμο
επιδόρπιο για τα χειμωνιάτικα καλέσματα.
Βάρος: περίπου 800 γρ., Προετοιμασία –
Παρασκευή: 50΄
Υλικά
100 γρ. δαμάσκηνα ξερά
100 γρ. βερίκοκα ξερά
100 γρ. σύκα ξερά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
50 γρ. χυμός λεμονιού
250 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 λεμόνι(το ξύσμα)
1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος
στη μέση
1 ξυλάκι κανέλα
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, το
χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και τα μυρωδικά.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν,
ρίχνουμε τα ξερά φρούτα. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το
σιρόπι (αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του έχει φτάσει στους 109◦C-110ºC.
Δοκιμάζουμε αν έχει δέσει ρίχνοντας μια κουταλιά σε ένα πιάτο, που έχουμε κρυώσει
στο ψυγείο. Θα πρέπει να μην απλώνει πολύ και να φαίνεται ελαφρώς παχύρρευστο.
Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα* βάζα,
γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε τα
βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.
* Για να αποστειρώσουμε τα βάζα τα
βράζουμε σε νερό.
Δημοσίευση σχολίου