Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΜΕΛΙ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ


 

Κατ’ αρχήν ας δούμε τι είναι το ακατέργαστο μέλι και πως παράγεται.

Το μέλι είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι που παράγεται από τις μέλισσες. Αφού οι μέλισσες συλλέξουν δηλαδή το νέκταρ ή το μελίτωμα μετά από πολυάριθμες επισκέψεις στα άνθη, αρχίζει μία διαδικασία εμπλουτισμού του με ένζυμα στο στομάχι τους. Το τελικό προϊόν που παράγεται και αποθηκεύεται στις κηρήθρες είναι το ακατέργαστο μέλι. Είναι γεμάτο με υγιείς φυτικές ενώσεις, εύπεπτους υδατάνθρακες και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο υπάρχουν διάφορες απόψεις και γνώμες σχετικά με το πιο είδος μελιού είναι πιο υγιεινό- το ακατέργαστο ή το κοινό μέλι.

Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές τους, άλλοι όμως όχι, ισχυριζόμενοι ότι «όλα τα μέλια ίδια είναι».

               Τι είναι λοιπόν το ακατέργαστο μέλι;


Μία σύντομη περιγραφή του ακατέργαστου μελιού είναι θα λέγαμε το μέλι όπως ακριβώς το φτιάχνουν οι μέλισσες χωρίς να επέμβει ο άνθρωπος.

Για να φτάσει όμως το ακατέργαστο μέλι στο βάζο μας χρειάζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ας δούμε όμως πως πραγματοποιείται όλη αυτή η διαδικασία

 Το μέλι αποθηκεύεται από τις μέλισσες στις κηρήθρες . Από εκεί αφού αφαιρεθεί ένα λεπτό στρώμα κεριού από την κηρήθρα, με τη βοήθεια του μελιτοεξαγωγέα θα φυγοκεντριστεί και θα καταλήξει στο πάτο του μελιτοεξαγωγέα, μαζί με διάφορες «ακαθαρσίες», όπως κομμάτια κεριών, νεκρές μέλισσες κ.α.


Το επόμενο βήμα είναι να αποθηκευτεί σε δοχείο αφού περάσει από ένα απλό σουρωτήρι που θα αφαιρέσει τις «ακαθαρσίες» που περιγράψαμε παραπάνω. Σε αυτό το στάδιο έχουμε το ακατέργαστο  μέλι στο δοχείο μας. Ανεπεξέργαστο , άθερμο και με όλα του τα θρεπτικά συστατικά έτοιμο για κατανάλωση.





Από την άλλη πλευρά στο μη ακατέργαστο μέλι που θα αποκαλούμε ως κοινό μέλι, ξεκινάει μία διαδικασία μέχρι την εμφιάλωση του. Θα τοποθετηθεί σε δεξαμενές και προκειμένου να είναι ρευστό θα θερμανθεί (μιας μορφής παστερίωση) για να περάσει από διάφορα φίλτρα. Η θέρμανση του είναι μια διαδικασία που καταστρέφει τη ζύμη που βρίσκεται στο μέλι με την εφαρμογή υψηλής θερμότητας. Ενώ τα λεπτά φίλτρα που περνάει το μέλι, του αφαιρούν πολύτιμα συστατικά όπως η γύρη και η πρόπολη.

Ορισμένα μέλια εισαγωγής υπερφιλτράρονται με σκοπό να αφαιρεθεί τελείως η γύρη ώστε να μην είναι δυνατός ο προσδιορισμός της χώρας συγκομιδής, μέσω της βοτανικής προέλευσης. Μετά με τη μέθοδο της θέρμανσης ομογενοποιούνται με διάφορα εγχώρια μέλια και παρουσιάζονται ως Ελληνικά.

Αυτό είναι και το στάδιο που το ακατέργαστο μέλι μπορεί να αναμιχθεί με άλλα και να νοθευτεί. Ευτυχώς ο χρήσιμος δείκτης HMF που υπάρχει στις χημικές αναλύσεις μπορεί να μας δείξει αν το μέλι έχει θερμανθεί (ή είναι πολύ παλιό). Στο ακατέργαστο μέλι ο δείκτης είναι πολύ χαμηλός, κοντά στη μονάδα, αν και το Νομοθετημένο όριο σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Άρθρο 67-3  είναι κάτω από 40.

Ένας τρόπος επομένως για να εξετάσουμε αν το μέλι είναι ακατέργαστο είναι ο δείκτης HMF.

Τι παραπάνω συστατικά έχει το ακατέργαστο μέλι;


Πρώτα από όλα, όπως αναφέραμε παραπάνω, το ακατέργαστο μέλι διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά που χάνονται στο κοινό μέλι με τη θέρμανση του. Δεύτερον και πολύ σημαντικό είναι η γύρη που περιέχει. Η γύρη των μελισσών είναι εκπληκτικά θρεπτική και περιέχει πάνω από 250 ουσίες, όπως βιταμίνες, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Η γύρη των μελισσών έχει συνδεθεί με πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονών και στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Διαθέτει ακόμα ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Δυστυχώς, οι μέθοδοι επεξεργασίας όπως η θερμική επεξεργασία και το φιλτράρισμα αφαιρούν τη γύρη των μελισσών. Εκτός βέβαια από τη γύρη φιλτράρονται και η πρόπολη και κομματάκια κεριού που περιέχονται στο ακατέργαστο μέλι και διαχωρίζονται με τη διαδικασία αυτή.

        Είναι το ακατέργαστο μέλι πιο θρεπτικό;

Το ακατέργαστο μέλι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών. Έχει περίπου 31 διαφορετικά μέταλλα, 22 αμινοξέα και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ενζύμων. Ωστόσο, τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν μόνο σε ιχνοστοιχεία.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό για το μέλι είναι ότι περιέχει περίπου 30 τύπους βιοδραστικών φυτικών ενώσεων. Οι οποίες ονομάζονται πολυφαινόλες και δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει αυτά τα αντιοξειδωτικά με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης φλεγμονών και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Αντιστρόφως, τα εμπορικά μέλια ενδέχεται να περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά λόγω των μεθόδων επεξεργασίας.

Για παράδειγμα, σε μία μελέτη σύγκριναν τα αντιοξειδωτικά σε ακατέργαστο και επεξεργασμένο μέλι από μια τοπική αγορά και διαπίστωσαν ότι το ακατέργαστο μέλι περιείχε έως και 4,3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι η μεταποιημένη ποικιλία.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη κατανάλωση του ακατέργαστου μελιού;


Το ακατέργαστο μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια των βακτηρίων Clostridiumbotulinum .Αυτά τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα παιδιά κάτω από την ηλικία ενός έτους, για τα μωρά και τις έγκυες γυναίκες.

Ωστόσο, η αλλαντίαση είναι σπάνια στους υγιείς ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Και αυτό γιατί καθώς το σώμα μεγαλώνει, το έντερο εξελίσσεται αρκετά ώστε να σταματήσει η καλλιέργεια των σπόρων αλλαντίασης.

Βέβαια αν αισθανθούμε οποιαδήποτε δυσφορία, τάση για εμετό, διάρροια η ναυτία μετά από κατανάλωση ακατέργαστου μελιού, καλό είναι να ενημερώσουμε το γιατρό μας όπως θα κάναμε και σε οποιαδήποτε άλλη τροφή που θα μας προκαλούσε τα ίδια συμπτώματα.

Τελικά έχει το ακατέργαστο μέλι ευεργετικές ιδιότητες;


Σίγουρα το ακατέργαστο μέλι έχει πιο πολλά θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας λόγω του ότι είναι ανεπεξέργαστο στην ουσία. Βασικά δεν έχει θερμανθεί και φιλτραριστεί και αυτό το κάνει ανώτερο ποιοτικά από το κοινό μέλι, και δικαιολογείται έτσι και η διαφορά που βρίσκουμε και στη τιμή αγοράς του.

Πηγή

 



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas