Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ;



 Εισαγωγή

 
Από τις πρώτες ηλικίες, όλα τα ζωντανά σπονδυλωτά είδη έχουν αλληλεπιδράσει με παθογόνους μικροοργανισμούς που προκάλεσαν καταστάσεις ασθένειας. Εκείνη την εποχή η φύση παρείχε τις δικές της λύσεις για να διατηρήσει την ισορροπία στο περιβάλλον. Με χρόνο και παρατήρηση, τα ανθρώπινα όντα ήταν σε θέση να εντοπίσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις των διαθέσιμων φυτών και φυσικών πόρων και ανέπτυξαν μια μορφή ιατρικής, γνωστή ως «φυσική ιατρική». Η φυσική ιατρική χρησιμοποιεί φυσικές θεραπείες. Μεταξύ των φυσικών παραγόντων, η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία διαφόρων νόσων. Στα αρχικά στάδια, η χρήση πρόπολης ακόμα και στην κτηνιατρική περιορίστηκε σε αντιβακτηριακές εφαρμογές, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ανακαλύφθηκαν νεότερες εφαρμογές για αυτό το προϊόν που χρησιμοποιούν οι μέλισσες.

Η πρόπολη είναι μια ρητίνη που συλλέγεται από μέλισσες από τα  φυτά και τα δέντρα στο περιβάλλον τους. Αυτό το προϊόν χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να κλείσει τις χτένες στο εσωτερικό της κυψέλης, να στηρίξει τους τοίχους και να παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Επηρεάζει η πρόπολη τους σκύλους;

Χρησιμοποιείται επίσης για το βάλσαμο των φυσικών εχθρών τους και των νεκρών σωμάτων μελισσών που είναι πολύ μεγάλα για να το αφαιρέσουν οι μέλισσες από την κυψέλη. Μια σημαντική λειτουργία της πρόπολης είναι η προστασία της κυψέλης από μολυσματικές ασθένειες  που απειλούν την αποικία. Στη διαδικασία συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης της πρόπολης, οι μέλισσες μας μαθαίνουν ότι υπάρχουν ανεκτίμητες θεραπευτικές ιδιότητες στην κτηνιατρική, αλλά και στην ιατρική. Η παρουσία φλαβονοειδών ενώσεων, εστέρων καφεϊκού οξέος και διτερπενικού αποδίδει τα βακτηριοστατικά, βακτηριοκτόνα, αντι-ιογενείς και μυκητοκτόνες ιδιότητες σε αυτό το προϊόν. Αυτό έχει διεξοδικά τεκμηριωμένα in vitro και in vivo υποψή- αποτλέσματα.

Στην κτηνιατρική, η πρόπολη χρησιμοποιείται σε διάφορες περιστάσεις όπως περιγράφεται παρακάτω. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ως αλοιφή για τον έλεγχο της μαστίτιδας στις αγελάδες αρμέγματος. Σε αγέλες χοίρων, χρησιμοποιείται ως προφυλακτική ουσία για αναπνευστικές και γαστρεντερικές παθήσεις προσθέτοντας πρόπολη 5% στο γάλα. Χρησιμοποιείται επίσης ως διεγερτικό για την ανάπτυξη στα μη αναπτυσσόμενα κριάρια, χοίρους και μοσχάρια. Άλλες χρήσεις μπορεί να είναι ως προφύλαξη για την αντιμετώπιση του τυφοειδούς πυρετού στις πάπιες, επούλωση πληγών και ως τοπικό αναισθητικό για χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα, στα είδη σκύλων, η χρήση της πρόπολης είχε μια σειρά από αποτελεσματικές εφαρμογές που εξετάζονται παρακάτω.



Επηρεάζει η πρόπολη τους σκύλους;

Χρήσεις και προοπτικές της πρόπολης σε σκύλους
2.1. Νεοπλασία
2.1.1. Μεταδοτικοί Αφροδίσιοι  Όγκοι


Η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί στην ογκολογία για τη θεραπεία μεταδοτικών αφροδισιακών όγκων (TVT). Το TVT είναι μια σοβαρή νεοπλασία που μεταδίδεται σεξουαλικά και επηρεάζει μόνο τους σκύλους. Η προέλευση του TVT είναι ασαφής, εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο, αλλά παρατηρείται συχνότερα σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Δεν υπάρχει κάποιο γενετικόή φυλετική προδιάθεση για TVT, αλλά η μεγαλύτερη επικράτηση αυτής της νόσου παρατηρείται σε ζώα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Διαγιγνώσκεται κυρίως μέσω κυτταρολογίας ή με ιστολογική εξέταση. Μια κυτταρολογική αξιολόγηση του γίνεται με μια υποδερμική βελόνα που χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος TVT και αποκαλύπτει την παρουσία άφθονων ωοειδών και στρογγυλών κυττάρων. Το TVT μπορεί να βρίσκεται εσωτερικά ή και έξω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το TVT έχει υποβληθεί σε θεραπεία με χημειοθεραπεία με εμφανίζεται κάποιο πλεονέκτημα των ανεπιθύμητων παρενεργειών όμως σε πολλές περιπτώσεις ο όγκος μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος ή αντέχει αυτή η θεραπεία. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία  αξιολογήθηκε η χρήση της πρόπολης για τη θεραπεία του TVT εφαρμόζοντας διαφορετικές συγκεντρώσεις πρόπολης σε κύτταρα TVT που λαμβάνονται μέσω βιοψίας μολυσμένων σκύλων και παρατηρώντας τιςεπιδράσεις μετά από 6, 24 και 48 ώρες μετά την έκθεση. Μετά από έξι ώρες, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικό αντιρετροϊκή δραστηριότητα και σημαντική μείωση του ιικού φορτίου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν παροδικό. Εκτός από τις ενώσεις αναφέρθηκε προηγουμένως, η πρόπολη της Βραζιλίας φαίνεται να έχει σημαντική κυτταροτοξική δράση ενάντια σε κύτταρα όγκου in vitro . Αυτή η κυτταροτοξικότητα συσχετίστηκε με τον κατακερματισμό του DNA. 


Οστεοσάρκωμα σκύλου


Μια άλλη μορφή πρόπολης που έχει διερευνηθεί είναι η γεωπρόπολη που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του ασβεστίου. Η γεωπρόπολη παράγεται από μέλισσες χωρίς τσιμπήματα ( Melipona fasciculate Smith), που συλλέγουν τη ρητίνη των φυτών και προσθέτουν χώμα ή πηλό σε αυτήν. Οι πραγματικές βιολογικές ιδιότητες της γεωπρπόλεως δεν έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένα όπως στην περίπτωση της πρόπολης που παράγεται από την Apis mellifera . Ωστόσο,

Έχει προταθεί ότι έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Ακόμα κι αν ένας αριθμός μελετών είχαν ως στόχο τη μελέτη της αντικαρκινικής δραστηριότητάς της, λίγα είναι γνωστά για την κυτταροξική ιδιότητα. Το Canine OSA (ένας κακοήθης καρκίνος στους σκύλους) έχει πολλές ομοιότητες με το οστεοσάρκωμα στους ανθρώπους. Έτσι, οι μελέτες OSA σε σκύλους μπορεί να είναι χρήσιμες για την αξιολόγηση της χρήσης του στη θεραπεία αυτής  ασθένειας στους ανθρώπους. Επιστήμονες  μελέτησαν την επίδραση της επώασης της γεωπροπόλεως με οστεοσάρκωμα σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και χρόνους έκθεσης (50 μg για 6 και 24 ώρες και 10 μα για 48 και 72 ώρες). Αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα κύτταρα του οστεοσαρκώματος ήταν ευαίσθητα στις επιδράσεις της γεωπόλεως σε όλες τις συγκεντρώσεις και όλες τις φορές.


Σύνδρομο Cushing


Το σύνδρομο Cushing σε σκύλους προκαλείται συνήθως από ένα νεόπλασμα στα επινεφρίδια ή την υπόφυση. Αναφέρθηκε ότι η χρήση πρόπολης στο νερό (WPP) μπορεί να είναι μια εναλλακτική θεραπεία. Σε τέσσερα σκυλιά με διαφορετικά στάδια αυτού του συνδρόμου, χωρίς προκατεργασία, το WPP χορηγήθηκε από το στόμα (0,4 – 0,5 g ακατέργαστης πρόπολης ανά kg σώματος βάρος) κάθε 12 ώρες για τρεις μήνες. Από αυτά, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, τρεις είχαν πλήρη ανάρρωση. Αυτό δείχνει το βοηθητικό πρόγραμμα που μπορεί να έχει το WPP.


Βακτηριακές λοιμώξεις


Μεταξύ των βακτηρίων που προκαλούν ασθένεια σε σκύλους, ο Staphylococcus aureus έχει μεγάλη σημασία. Βρίσκονται βακτήρια σαπροφυτών στο δέρμα και στις βλεννογονικές επιφάνειες σε ζώα. Παρουσιάζονται διάφορες γενετικές λοιμώξεις στο δέρμα, γνωστές ως πυόδερμα του δέρματος σε σκύλους, και προκαλούνται από θετικά είδη της πήξης, ιδιαίτερα S. aureus και S. intermedius . Αυτά θεωρούνται τα αιτιολογικά παθογόνα της νόσου που θα μπορούσαν πιθανώς να οδηγήσουν σε ανάπτυξη χρόνιου ή υποτροπιάζοντος πυοδερμίου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή λοίμωξη. Τα σκυλιά θεωρούνται δεξαμενές ευαίσθητων στα ανθεκτικά φάρμακα βακτηρίων όπως το S. aureus . Αυτό έχει οδηγήσει στην έρευνα νέων εναλλακτικών θεραπειών, μία εκ των οποίων είναι τα αιθανολικά εκχυλίσματα πρόπολης για τοπικές εφαρμογές.


                                   Ωτίτιδα σκύλου


Το Otitis External (OE), κοινώς γνωστό ως «λοίμωξη του αυτιού», είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή του εξωτερικού ακουστικού καναλιού. Οι λοιμώξεις του αυτιού είναι ένας από τους κύριους λόγους που ένας σκύλος μεταφέρεται στον κτηνίατρο για θεραπεία. Τα σκυλιά που έχουν διαγνωστεί με ΟΕ συχνά εμφανίζουν φλεγμονή και ερύθημα στον επιθηλιακό ιστό του, το εξωτερικό ακουστικό κανάλι. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στην έκκριση κεριού από τους αδένες του αυτιού, τον κνησμό και τις αλλαγές της συμπεριφοράς. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο ζεστός καιρός και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εμφάνισης ΟΕ σε σκύλους.

Επηρεάζει η πρόπολη τους σκύλους; Έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή τοπικών εκχυλισμάτων πρόπολης είναι μια νέα θεραπεία για τοθεραπεία ΟΕ σε σκύλους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του ευρέος αντιμικροβιακού φάσματος, ενός αντιφλεγμονώδους αποτελέσματοςαυτής της ένωσης, με το πρόσθετο μπόνους να είναι φθηνό και χωρίς παρενέργειες.


 Ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης


Ο εμβολιασμός ή ο εμβολιασμός στοχεύει στην πρόληψη ή μείωση των σημείων και συμπτωμάτων μιας καθορισμένης νόσου στα ζώα ή ανθρώπους. Ωστόσο, συχνά τα εμβόλια από μόνα τους δεν μπορούν να προκαλέσουν ισχυρή ή προστατευτική απόκριση και απαιτεί τη χρήση ανοσοενισχυτικών. Αυτές οι ενώσεις αυξάνουν ή ενισχύουν την ανοσογονικότητα του αντιγόνου στο εμβόλιο και αυξάνει την περίοδο προστασίας του εμβολίου.

Το ιδανικό ανοσοενισχυτικό πρέπει να ενισχύει τις κυτταρικές και χημικές ανοσοαποκρίσεις και να έχει λίγη μη βιολογική δραστηριότητα από μόνη της και, εάν είναι δυνατόν, να είναι βιοαποικοδομήσιμη και φθηνή. Τα περισσότερα δεν πληρούν όλες αυτές τις απαιτήσεις και οι ερευνητικές προσπάθειες κατευθύνονται για την εύρεση άλλων πηγών ανοσοενισχυτικά, όπως φυσικά προϊόντα. Μία από τις πολλές ιδιότητες της πρόπολης είναι να είναι σε θέση να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη του αιθανολικού εκχυλίσματος πρόπολης έχει αποτελέσματα. Στο  εμβόλιο rus (CPV) και ο κοροναϊκός σκύλος (CCoV) αύξησαν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι αυτών των παθογενή αρουραίων. Η IgG μετρήθηκε στον ορό των ανοσοποιημένων ζώων 21 ημέρες μετά την τρίτη δόση. Αναφέρθηκε, οτ η προσθήκη πρόπολης βελτίωσε την ειδικότητα του IgG στον ορό έναντι CPV σε ζώα που ανοσοποιήθηκαν με υψηλότερη δόση αντιγόνου χωρίς να επηρεάζεται  από τα αντισώματα έναντι του CCoV. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόπολη έχει μια ανοσορυθμιστική δραστηριότητα που εξαρτάται από τον τύπο και τη συγκέντρωση του χρησιμοποιημένου αντιγόνου.


 Περιοδοντική νόσος


Η πιθανή επίδραση της πρόπολης στη θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μεταξύ σκύλων δεν πρέπει να αγνοείται. Έχοντας επιπολασμό 80%, είναι η πιο κοινή στοματική ασθένεια σε σκύλους. Αυτή η ασθένεια είναι προοδευτική και έχει δύο στάδια: ουλίτιδα (αναστρέψιμη) και περιοδοντίτιδα (μη αναστρέψιμη). Προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στο δόντια. Η πλάκα είναι μια λεία στιβάδα που σχηματίζεται από βακτήρια, μη ζώντα σωματιδιακά οργανικά υλικά, κυτταρικά συντρίμμια και μολυσμένο σάλιο. Τα βακτήρια και το προϊόν του μεταβολισμού τους προκαλούν φλεγμονή του μαλακού ιστού.


 

Η συσσώρευση μπορεί να γίνει ορυκτοποιημένη και να σχηματίσει πέτρα που μπορεί να διέλθει μέσω των ούλων, προκαλώντας φλεγμονή. Ακολουθείται από την απώλεια του περιοδοντικού συνδέσμου, την απώλεια οστού και τέλος την απώλεια των δοντιών. Η διαδικασία ευκολίας πρέπει να αποφεύγεται για την αποφυγή προβληματικών λοιμώξεων. Η χλωρεξιδίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του σχηματισμού στοματικής πλάκας και έχει ισχυρή αντισηπτική δράση κατά των στοματικών παθογόνων. Ωστόσο, έχει το μειονέκτημα της χρώσης του σμάλτου και μπορεί να προκαλέσει έλκη στο βλεννογόνο και γι ‘αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λίγες μέρες. Αυτό περιορίζει τη χρήση της χλωρεξιδίνης ως πραγματικού προληπτικού αντιμικροβιακού παράγοντα που αποτρέπει το σχηματισμό πλάκας. Οι κτηνίατροι συνήθως αναμιγνύουν ξυλιτόλη με το πόσιμο νερό του κατοικίδιου ζώου για να αποτρέψουν τη μείωση του σχηματισμού στοματικής βακτηριακής πλάκας.

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα έχει δείξει ότι φυσικά προϊόντα όπως η πρόπολη μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη περιοδοντικών ασθενειών. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η πρόπολη αποτρέπει την περιοδοντική νόσο με την αναστολή του σχηματισμού πλάκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιβακτηριακή δράση αυτών των ενώσεων δεν είναι μέσω μηχανισμών που μπορεί να προκαλέσουν στην αντίσταση του εδάφους, αλλά αντ ‘αυτού αναστέλλουν την προσκόλληση των βακτηρίων στην επιφάνεια του δοντιού. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση εκχυλισμάτων αιθανόλης πρόπολης στην οδοντική κοιλότητα των σκύλων μειώνει τη φλεγμονή ,αναδιοργανώνει τους ιστούς στο επίπεδο της επιφάνειας και μειώνει τη βακτηριακή δραστηριότητα . Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόπολη μπορεί να χρησιμεύσει ως αντισηπτικό από το στόμα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.


ΗΠΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Τα προϊόντα μελισσοκομίας έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων. Ένα μείγμα γύρης μελισσών και ελιές με φυτικό εκχύλισμα, μικροστοιχεία και βιταμίνες χορηγήθηκαν μόνα τους ή σε διάφορα δοσολογικά σχήματα ανάλογα με την έκταση της ηπατικής νόσου. Κλινικές αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν σε σκύλους διαφόρων ηλικιών και φυλών που διαγνώστηκαν με ηπατο-μπιλιαρικές παθήσεις (ηπατική ανεπάρκεια, οξεία ηπατίτιδα, κίρρωση του ήπατος και χολόσταση). Οι μέθοδοι διατροφικής θεραπείας με το μείγμα προϊόντων μελισσών και εκχυλίσματος φυτών ήταν τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικές με αυτέςτυπικές μέθοδοι θεραπείας.


Η Beelive εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία για το ηλεκτρονικό της κατάστημα: #Φροντίδα #κατοικιδίων! Προϊόντα με πρόπολη για τους μικρούς μας φίλους.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Η πρόπολη είναι ένα φυσικό φάρμακο με πολλά υποσχόμενο μέλλον, αλλά απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την αξιολόγηση της χρησιμότητάς της στην κτηνιατρική. Παρ’ όλα αυτά επιβεβαιώνεται ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορες ασθένειες κατά ένα ποσοστό και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ζώων και ανθρώπων. 

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas