Η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος
Η σημασία του ανοσοποιητικού συστήματος για τη διατήρηση του οργανισμού μας υγιή και ο ρόλος της των μελισσοκομικών προϊόντων στην άμυνα μας από τις επιθέσεις ιών. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε πως μπορείτε να προετοιμάσετε την άμυνά σας χρησιμοποιώντας προϊόντα μέλισσας.
Για να υπερασπιστεί από λοιμώξεις και ασθένειες, το σώμα μας θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα στο προσκήνιο. Εκείνο έχει το καθήκον να αντιμετωπίσει τοξίνες, δηλητήρια, ξένα κύτταρα όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες. Με τα κύτταρα του, το σώμα μας δουλεύει συνεχώς για την καταπολέμηση και την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από αυτούς τους εχθρούς και η αποτελεσματικότητά του παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
- Ηλικία
- Γενετικοί παράγοντες
- Ρύπανση και θόρυβος (περιβαλλοντικό στρες)
- Ανθυγιεινή διατροφή
- Πρόσθετα, φυτοφάρμακα, συντηρητικά, ναρκωτικά και φάρμακα (χημικό στρες)
- Ψυχικό άγχος
- Τραυματισμοί (σωματικό στρες)
- Λοιμώδεις παράγοντες (ιοί, βακτήρια)
- Ορμονικό στρες
Στην πράξη μπορούμε να πούμε ότι η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από το 4 βασικότατους παράγοντες:
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.
Αν το σκεφτείτε, δύσκολα μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από την περιβαλλοντική και συναισθηματική ρύπανση. Όσον αφορά τη ρύπανση των τροφίμων μπορούμε να κατά κάποιο τρόπο να επέμβουμε γιατί μπορούμε να επιλέξουμε τι θα φάμε. Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να καταπιούμε δηλητήρια. Θα αρκούσε, για παράδειγμα, να μας γίνει συνήθειο να διαβάζουμε εκτενώς τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων που αγοράζουμε.
Αυτό σημαίνει αλλαγή των συνηθειών που δεν είναι πάντα πρόθυμοι να κάνουν όλοι. Οι συνέπειες στο χρόνο και οικονομικοί λόγοι μπορεί να “φρενάρουν” πολύ κόσμο από το να επιλέγουν σχολαστικά το τι θα ψωνίσουν.
Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι είναι η τροφή που υπαγορεύει την ορθή λειτουργία του εντέρου εμπλέκεται κατά 70% στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με ένα φαινόμενο ντόμινο καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε αυτό που σήμερα ονομάζεται “εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα“. Σύστημα το οποίο αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό ανοσοποιητικό μέτωπο, που περιέχει περίπου το 70% των ανοσοκυττάρων του σώματος.
To “εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα” αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό ανοσοποιητικό μέτωπο.
Το έντερο αυτό που στην πραγματικότητα συνδέει εμάς και το εξωτερικό περιβάλλον. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που αποτελείται από όλες τις ανοσολογικές δομές, τις βλεννώδεις επιφάνειες και τη βακτηριακή χλωρίδα.
Όλα σε συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Η εντερική βακτηριακή χλωρίδα μειώνει το φαγητό στο ελάχιστο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του δίνει μια νέα ταυτότητα που αναγνωρίζεται από τον οργανισμό ως “όχι ξένο” και το φράγμα των βλεννογόνων κυττάρων το αφομοιώνει.
Ισορροπημένη διατροφή VS junk food
Tο μάρκετινγκ συνεχίζει να προβάλλει αυτό που ονομάζεται «junk food»
Η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει μια μη ισορροπημένη και/ή ατελής διατροφή στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μια πτυχή που αξίζει περισσότερη προσοχή από την επίσημη ιατρική και τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ ταυτόχρονα, το μάρκετινγκ συνεχίζει να προβάλλει αυτό που ονομάζεται «junk food» ή κυριολεκτικά μεταφρασμένο, «πρόχειρο φαγητό».
“Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας“, Ιπποκράτης
Η διάσημη φράση του Ιπποκράτη “Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακο σας και το φάρμακο σας είναι το φαγητό σας” είναι πλέον πιο έγκαιρη από ποτέ. Η συνήθεια να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε όλα τα συστατικά της είναι η “κάρτα” που κερδίζει στο “παιχνίδι” της υγείας. Τα προϊόντα των μελισσών, βοηθούν το σώμα με τη συμβολή των μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προετοιμάστε την άμυνά σας χρησιμοποιώντας προϊόντα μέλισσας!
Γνωρίζουμε ήδη ότι τα προϊόντα των μελισσών, ιδίως το μέλι και η γύρη, με την προβιοτική δράση τους βοηθούν να “διατηρήσουμε σε φόρμα” την εντερική βακτηριακή χλωρίδα μας, ενισχύοντας κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σύστημα. Ταυτόχρονα η πρόπολη έχει αποδεδειγμένες αντιικές ιδιότητες.
Δημοσίευση σχολίου