Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ.....ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ


Ένα μεγάλο ποσοστό μελισσοκόμων ξεκίνησε τις μετακινήσεις σε περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη ανθοφορία και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το πέταγμα της μέλισσας. Όπως κάθε χρόνο, η ανθοφορία ξεκινάει στα καρποφόρα δέντρα και συγκεκριμένα στις αμυγδαλιές και έπονται αυτή την περίοδο οι ροδακινιές, οι κερασιές και, τέλος, τα εσπεριδοειδή. Από τα δασικά είδη, τον χορό της άνοιξης σέρνουν η κουτσουπιά και ο ασφόδελος, ενώ προς το τέλος Μαρτίου ξεκινά η μελιτοφορία στο πεύκο.
Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με τις απώλειες της χειμερινής περιόδου. Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την αρνητική εξέλιξη σχετίζονται με τη διατροφή των μελισσών και τις ασθένειες, οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των μελισσοσμηνών. Επιπλέον, η καταστρεπτική για το περιβάλλον πρακτική αγροτών, οι οποίοι δεν τηρούν τους κανόνες διασφάλισης και προστασίας της μέλισσας από τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, δυστυχώς, συνεχίζεται.

Εποχή φροντίδας στα μελίσσια

Οι μελισσοκόμοι της Θάσου φροντίζουν να αναπτύξουν τον πληθυσμό, ώστε να συλλέξουν την περίοδο Απρίλιου-Μαΐου ένα μέρος της παραγωγής, μεταφέρει ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου. «Για να ενισχύσουμε τον πληθυσμό στα μελίσσια που έμειναν από τον χειμώνα, τα φροντίζουμε, τα ταΐζουμε με το ‘‘μπιμπερό’’, όπως τα μωρά, με λίγο μέλι, για ν’ αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν περισσότερο πληθυσμό, ώστε να συλλέξουμε ευκολότερα περισσότερη παραγωγή.
Επίσης, κάνουμε προετοιμασία στις κερήθρες, κολλάμε τα κεριά, με σκοπό, όταν είναι στο στάδιο της ανάπτυξης, να είμαστε έτοιμοι». Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από παρατεταμένη ξηρασία, με σποραδικές βροχές μικρής έντασης. «Τα μελίσσια είναι όπως μια αγροτική δραστηριότητα, θέλουν βροχή και ζέστη», εξηγεί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι οι καταναλωτές οφείλουν να κατανοήσουν πως τα τελευταία χρόνια έρχονται υποβαθμισμένα και νοθευμένα μέλια από τρίτες χώρες που γεμίζουν τα σούπερ μάρκετ. «Το φθηνό μέλι δεν είναι μέλι. Είναι ένα σιρόπι που μόνο κακό κάνει στην υγεία τους».
Μάλιστα, αντιπαραβάλλει τα ποιοτικά ελληνικά μέλια, τα οποία μπορούν να αγοράζουν από μελισσοκόμους που γνωρίζουν, από συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως έχει η Θάσος. Αποτέλεσμα των καταναλωτικών επιλογών είναι οι νέοι να εγκαταλείπουν τη μελισσοκομία.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Στο κυνήγι της ανθοφορίας οι μελισσόκομοι, νέα έκκληση για περιορισμό των ψεκασμών

Με την κορύφωση της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς στον κάμπο, οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι ξεκινούν το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι στη φύση, μεταφέροντας τις κυψέλες τους κοντά σε αυτά τα δέντρα, με σκοπό την ανάπτυξη της αποικίας των μελισσών και των γόνων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Καλαπούτη, «πράγματι, αυτές τις μέρες, οι μελισσοκόμοι βρίσκονται στους… δρόμους. Αναζητούμε τις ανθοφορίες των αμυγδαλιών ή τα ρείκια (θάμνοι) στους πρόποδες των βουνών για να μεταφέρουμε τα μελίσσια για τη συλλογή της γύρης, μια και από τον Μάιο θα αρχίσουμε τη συγκομιδή μελιού της νέας σεζόν. Κυρίως, οι περιοχές δράσης των Λαρισαίων παραγωγών είναι οι πρόποδες του Κισσάβου και του Ολύμπου».
Με την ευκαιρία ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα του κάμπου που είναι οι ψεκασμοί των αγροτών σε ακατάλληλες ώρες και χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Ήδη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και προς τιμή τους κάποιοι αγροτικοί σύλλογοι (π.χ. Όσσας Συκουρίου) έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, μέσω των οποίων καλούν τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζοντας τα εξής:
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων.
Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, γύρη και νερό, πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο -από τον αέρα- ψεκαστικό νέφος και περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.
Καλό είναι, λοιπόν, ο επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής, όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, 48 ώρες πριν από τον επικείμενο ψεκασμό, ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Ανησυχία λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων

  Την ανησυχία τους λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του Κορωνοϊού εκφράζουν οι πρόεδροι των μελισσοκομικών συλλόγων στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αν και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες επρόκειτο να ξεκινήσει ο τρύγος στα ανοιξιάτικα πεύκα, ωστόσο όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής, Αχιλλέας Παπαστεργίου, έχει δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση.

«Σε 15 ημέρες οι μελισσοκόμοι θα πάνε στο ανοιξιάτικο πεύκο. Αναμένουμε τον καιρό να δούμε πώς θα είναι η περίοδος. Φοβάμαι, όμως, μήπως υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν μπορέσουμε να μετακινηθούμε, γιατί έχουμε μελίσσια στην Πελοπόννησο, στο Κιλκίς, στη Λάρισα και στη Θάσο», σημειώνει ο κ. Παπαστεργίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών, Κωνσταντίνος Ντούνας, αναφέρει ότι τα πάντα έχουν σταματήσει εξαιτίας της κατάστασης.
«Δεν κινείται τίποτα. Ο κόσμος έχει στραμμένη αλλού την προσοχή του. Και οι κινήσεις που κάναμε για την προβολή του Γρεβενιώτικου μελιού έχουν παγώσει», καταλήγει.

Στάση αναμονής από τους μελισσοκόμους στην Πελοπόννησο

Στάση αναμονής κρατούν οι μελισσοκόμοι της Πελοποννήσου, αφού ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση για την ένταξή τους στα προγράμματα που αφορούν την αντικατάσταση κυψελών, αλλά και τις μετακινήσεις τους.
Ο Γιώργος Λάγιος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Λακωνίας δήλωσε ότι «η ανομβρία που επικράτησε μέχρι τώρα δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη φετινή χρονιά. Ακόμα, όμως, και να βρέξει στην πορεία, δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει στην παραγωγή μελιού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις».
Παράλληλα, όμως, ο Γιώργος Λάγιος επεσήμανε ότι «η πλειονότητα των συναδέλφων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, αφού από την περασμένη χρονιά έχουν μείνει αδιάθετες μεγάλες ποσότητες που δεν πουλήθηκαν. Μπροστά σε μία περίοδο που δεν φαίνεται να είναι από τις καλύτερες, τα αδιάθετα μέλια δημιουργούν ένα μη ευνοϊκό κλίμα, ενώ τα εισαγόμενα, που είναι χαμηλότερης ποιότητας, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα».

Απώλειες από τη νοζεμίαση

Άρχισε η κινητικότητα των μελισσοκόμων για την αναζήτηση περιοχών με πλούσια ανθοφορία, ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες των μελισσοσμηνών τους. Οι τελευταίες βροχές ήταν ευεργετικές για τον τομέα της μελισσοκομίας και διάφορα φυτά έχουν ξεκινήσει την ανθοφορία, είτε αυτά ανήκουν στα καρποφόρα, τα δασικά ακόμη και τα ζιζάνια.
Η αναζήτηση περιοχών με αυξημένη ανθοφορία για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους αποτελεί βασικό στόχο τους για τη νέα περίοδο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Βίλλας Λάμπρος από την Καλλιθέα Ευβοίας. Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες την εγκατάσταση των κυψελών στην περιοχή της Έδεσσας λόγω της πλούσιας ανθοφορίας στις ροδακινιές και τις κερασιές της περιοχής.
Στο ερώτημά μας αν ανησυχεί για τους ψεκασμούς των αγροτών απαντά με αισιοδοξία: «Τα τελευταία τρία χρόνια, βλέπω μία σημαντική βελτίωση από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι κατανοούν τη σημασία της μέλισσας για τη γονιμοποίηση των φυτών τους και προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να τις προστατεύσουν». Παράλληλα, όπως μας εξηγεί, προσπαθεί να αξιοποιήσει και την τοπική ανθοφορία της Εύβοιας.
Για απώλειες στα μελισσοσμήνη από τη νοζεμίαση, αλλά και τις καιρικές συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς, κάνει λόγο ο μελισσοκόμος, Βασίλης Μανίκας, από τον Μπράλο: «Δεν έγινε ανανέωση του πληθυσμού των μελισσών λόγω της έξαρσης της νοζεμίασης και των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις μέλισσές μας και να τις πολλαπλασιάσουμε για τη νέα μελισσοκομική περίοδο».

Άνθισε το ρείκι και ακολουθεί το πορτοκάλι

Η έντονη πρώιμη ανθοφορία προμηνύει μια καλή μελισσοκομική χρονιά, εάν φυσικά οι καιρικές συνθήκες εξακολουθήσουν να είναι ευνοϊκές. Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας, Βασίλης Αλιχός, μέχρι στιγμής η εικόνα από την κίνηση των μελισσών από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω είναι πολύ καλή, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ουσιαστικά βαρύς χειμώνας και η μέση θερμοκρασία ήταν υψηλή, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί λήθαργος στα μελίσσια και οι μέλισσες να «δουν» την άνοιξη έναν μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι συμβαίνει συνήθως. Ενδεικτικά της πρωιμότητας αυτής αποτελούν η βασιλοτροφία και ο πολλαπλασιασμός των μελισσιών, που έχει ξεκινήσει από τον Φλεβάρη, αντί για τις αρχές Απριλίου. «Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι καλή, αν και ακόμα είναι νωρίς για να είναι σαφής. Τώρα είναι η εποχή του ανοιξιάτικου ρείκι και ακολουθεί το πορτοκάλι. Δεν ξέρουμε ακόμα τις συνθήκες και το κλίμα στους πορτοκαλεώνες. Αρκεί να υπάρξουν βροχές και να μην έχουμε ξηρασία», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλιχός.Με αφορμή τη συζήτησή μας, ο κ. Αλιχός εξέφρασε τον προβληματισμό του, όπως και άλλων συναδέλφων του, για την εξάπλωση του κορωνοϊού και πώς αυτός θα επηρεάσει τη μετακίνηση των μελισσοκόμων από περιοχή σε περιοχή. «Μακάρι να μην αυξηθούν τα κρούσματα στη χώρα μας. Όμως, σε περίπτωση λήψης επιπλέον μέτρων και αποτροπής της κυκλοφορίας των πολιτών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και πρόβλεψη για τους μελισσοκόμους, οι οποίοι αυτή την περίοδο πρέπει να μετακινούνται στα μελίσσια τους, αφού διανύουμε την περίοδο ανάπτυξής τους, για τον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες, τροφή και τον αναγκαίο εξοπλισμό», επισημαίνει ο κ. Αλιχός.

Των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου,Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas