Έχετε αναρωτηθεί γιατί ακόμα και λίγα σφηνάκια ρακόμελου μας ζαλίζουν; Γιατί αισθανόμαστε πολύ γρήγορα αυτή τη γλυκιά ευφορία που μας προκαλεί το αλκοόλ; Ας δούμε λίγο ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του αγαπημένου ποτού και τι ακριβώς προκαλεί στον οργανισμό μας.
Είναι σίγουρo ότι όλοι λίγο- πολύ έχετε δοκιμάσει, έστω και μια φορά, σφηνάκι ρακόμελο. Έχει μια γλυκιά γεύση αλλά εξακολουθεί να έχει την «δύναμη» της ρακής, αφού ουσιαστικά είναι ψημένη ρακή με μέλι και κανέλλα.
Η παρασκευή του είναι πολύ απλή:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε προσεχτικά την ρακή (ή τσίπουρο) κι έπειτα το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή η ρακή περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.Το τσίπουρο είναι ένα δυνατό αποσταγμένο ποτό που περιέχει περίπου 37% αλκοόλ. Το όνομα τσίπουρο χρησιμοποιείται σε όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη, όπου το ίδιο ποτό αλλά χωρίς άρωμα είναι γνωστό σαν τσικουδιά. Επίσης, χρησιμοποιείται η τούρκικη λέξη ρακί , ωστόσο το τούρκικο ποτό διαφέρει πολύ από το κρητικό.
Το ρακόμελο, η ανάμιξη δηλαδή της κρητικής ρακής με το μέλι και τα υπόλοιπα μυρωδικά, είναι γέννημα θρέμμα της Αμοργού. Όπως λέει ο κύριος Βεκρής Αντώνης «Από το 2003 παρασκευάζουμε το ποτό Ρακόμελο "Αμόργιον" το οποίο και κατοχυρώσαμε με παγκόσμια πατέντα. Από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό για να κερνούν τους φιλοξενούμενούς τους αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους. Το ονόμαζαν "Ψημένη Ρακή" ή "Ρακόμελο". Το ποτό αυτό είναι επίσης το επίσημο κέρασμα στους επισκέπτες στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιότησσας στην Αμοργό. Η σύνθεσή του: Απόσταγμα σταφυλιών, μέλι και βότανα χωρίς κανένα συντηρητικό. Ιδανικό ποτό για κέφι, ως απεριτίφ και ως ντιζεστίφ για μετά το φαγητό αφού τα βότανα και το μέλι το κάνουν και χωνευτικό. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και παγωμένο».
Διαλύοντας το μέλι σε ζεστό οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι.........
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου