Η άγνοια των φυτών μπορεί να κάνει πολύ
κακό στο μελισσοκόμο που πρέπει να ξέρει που τοποθετεί κυψέλες.
Πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερη παραγωγή
μελιού;
Πολλές φορές είναι μια από τις απορίες , που έχουν άνθρωποι που θέλουν ν΄ ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Η απόδοση των μελισσών είναι πολύ σημαντικό θέμα , όπως επίσης κι η ηρεμία τους.
Πολλές φορές είναι μια από τις απορίες , που έχουν άνθρωποι που θέλουν ν΄ ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Η απόδοση των μελισσών είναι πολύ σημαντικό θέμα , όπως επίσης κι η ηρεμία τους.
Σαφώς πρέπει να συνεκτιμήσουμε κι άλλους
παράγοντες διότι με τα υβρίδια έχουν δημιουργηθεί μερικές φορές προβλήματα και
στις μέλισσες.
Κάθε εποχή ή ακόμη και διαφορετική ώρα της
ημέρας σημαίνει και διαφορετική προσέγγιση των μελισσών στα λουλούδια ή τα
δέντρα. Ανάμεσα λ.χ. σε μήλα κι αχλάδια η μελισσούλα θα προτιμήσει τα μήλα
γιατί είναι πιο ζουμερά και περιεκτικά…
Μελισσοκομικά φυτά υπάρχουν πολλά στη χώρα
μας κι ευτυχώς. Βεβαίως η καλή παραγωγή μελιού εξαρτάται από πολλούς
παράγοντες, από τις καιρικές συνθήκες, από τη μεταφορά των κυψελών κ.ά.
Η χώρα μας παράγει κατά κύριο λόγο
πευκόμελο, θυμαρίσιο, μέλι από εσπεριδοειδή και ελατίσιο. Ιδού
λοιπόν μερικά απ΄ τα πιο δέντρα ή φυτά, που όταν έχουμε κοντά τις μέλισσες
δίνουν και μεγαλύτερη παραγωγή ή τέλος πάντων τι πρέπει να προσέχουμε:
1. Αβοκάντο (Δυτική Κρήτη – Πελοπόννησος)
2.Αγιόκλημα (Πανελλαδικά)
3. Ακακία (Πανελλαδικά)
4.Αμπέλι (Πανελλαδικά)
5.Αμυγδαλιά (Πανελλαδικά)
6.Ανεμώνη (Πανελλαδικά)
7.Ασφόδελος (Πανελλαδικά)
8.Αχλαδιά (Πανελλαδικά)
9.Βαμβάκι (Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά
Ελλάδα κ.ά.), αν και δεν το προτιμούν είναι καλό για το ίδιο το βαμβάκι
10.Βατομουριά (Πανελλαδικά)
11.Βελανιδιά (Ορεινές περιοχές)
12.Βερικοκιά (Πανελλαδικά κυρίως Αττική,
Πελοπόννησος – Μακεδονία)
13.Βίκος (Πανελλαδικά)
14.Βυσσινιά (Πανελλαδικά)
15.Δάφνη ή βάγια (Πανελλαδικά)
16.Δενδρολίβανο (Πανελλαδικά)
17.Δενδρομολόχα (Πανελλαδικά)
18.Ελαιοκράμβη (καλλιεργείται περισσότερο
από παλιά) παράγει μέλι αρίστης ποιότητας
19. Έλατο (Ορεινές περιοχές)
20. Ερείκι ή Ρείκι (Πανελλαδικά)
21.Εσπεριδοειδή (Πελοπόννησος, Κρήτη, Ήπειρος,
νησιά κ.ά.)
22.Ευκάλυπτος (Νότια Ελλάδα)
23.Ηλίανθος (κυρίως Βόρεια Ελλάδα)
Θεωρείται συνήθως κατώτερης ποιότητας μέλι
24.Ηλιοτρόπιο (Πανελλαδικά)
25.Θρούμπη (Κρήτη)
26.Θυμάρι (Πανελλαδικά)
27. Ιτιά (Σχεδόν Πανελλαδικά)
28.Καλαμπόκι (Πανελλαδικά)
29.Καστανιά (Ορεινά) Δίνει γύρη
εξαιρετικής ποιότητας
30.Κερασιά (Πανελλαδικά) Πλούσια σε
σάκχαρα ό, τι πρέπει για τις μέλισσες
31.Κουμαριά (Πανελλαδικά)
32.Κρεμμύδι (Πανελλαδικά)
33.Κρόκος (Κοζάνη)
34.Λεβάντα (Πανελλαδικά) Από τα
σπουδαιότερα φυτά στην παραγωγή μελιού
35.Λυγαριά (Πανελλαδικά κυρίως σε
παραποτάμιες περιοχές). Μην αφήνετε τις μέλισσες να την πλησιάσουν
36.Μάραθος (Πανελλαδικά) Δίνει ωραίο χρώμα
στο μέλι
37.Μαυροβότανο ή σκυλόχορτο (Πανελλαδικά)
Δίνει ωραίο χρώμα στο μέλι
38.Μαντζουράνα (Πανελλαδικά)
39. Μελιλωτός ο Φαρμακευτικός (υπάρχει κι
άλλο είδος ,ο λεγόμενος λευκός μελιλωτός) Παράγει μια από τις ωραιότερες
ποικιλίες μελιού κι έχουν βρεθεί σμήνη ακόμη και 4,5 χιλιόμετρα μακριά για να
το βρουν, αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα
40.Μέντα (Πανελλαδικά) Δίνει δυνατό άρωμα
αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα
41.Μηλιά (Πανελλαδικά) Μόλις δουν μηλιά
αφήνουν άλλα δέντρα οι μέλισσες και τρέχουν…
42.Μηδική (Πανελλαδικά κυρίως Θράκη,
Θεσσαλία κ.ά.) Σπουδαιότατο μελισσοκομικό φυτό για νέκταρ
43.Μολόχα (Πανελλαδικά)
44.Παλιούρι ή αμπάλουρος (Σχεδόν σ΄όλη την
Ελλάδα) Από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά
41.Παπαρούνα (Πανελλαδικά) Παράγει γύρη
που έχει μαύρο χρώμα
42.Περικοκλάδα (Πανελλαδικά)
43.Πεύκη η Τραχεία (Πανελλαδικά)
44.Πεύκη η Χαλέπειος (Πανελλαδικά) Δίνει
εξαιρετικό μέλι και κρυσταλλώνει αρκετά αργά
45.Ραδίκι (Πανελλαδικά) δίνει
μέλι κιτρινωπό που λίγο πικρίζει
46.Ρίγανη (Πανελλαδικά) Υπάρχουν διάφορα
είδη ρίγανης
47.Ροδάκινο (Κυρίως Μακεδονία – Λάρισα)
Έχει σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα το μέλι
48.Ροδόδεντρο: Αζαλέα, Κάλμια κ.ά.
(Πανελλαδικά)Μακριά απ΄ απ΄το φυτό κινδυνεύουν μέλισσες και καταναλωτές
49.Σάλβια ή Σοφός (Πανελλαδικά) Παράγει
υψηλής ποιότητας μέλι που δεν κρυσταλλώνει γρήγορα και χρησιμοποιείται και για
μείξεις με άλλα μέλια. Θεωρείται ιδανικό για να δυναμώσει η μνήμη των ανθρώπων.
50.Σόγια (κυρίως Καβάλα): Βγάζει
μέλι υψηλής ποιότητας αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα.
51.Σολιδάγο ή Χρυσόβεργα (κυρίως Ήπειρος)
Σπουδαίο μέλι αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα
52.Στάχυ (Πανελλαδικά)
53.Σφένδαμος (Πανελλαδικά)
54.Ταραξάκο (Πανελλαδικά) Δίνει έντονο
άρωμα, ωραία γεύση, κρυσταλλώνει γρήγορα
55.Τριανταφυλλιά (Πανελλαδικά)
56.Τριφύλλι (Πανελλαδικά) Υπάρχουν διάφορα
είδη. Γενικά δίνει εξαιρετικό χρώμα στο μέλι με υπέροχη γεύση αλλά κρυσταλλώνει
γρήγορα.
57.Τσάι του βουνού (Ορεινές περιοχές)
Δίνει εξαιρετικής ποιότητας μέλι
58.Φακελωτή (ΗΠΑ) Είναι ιθαγενές φυτό της
Αμερικής αλλά έχει έρθει και στη χώρα μας κι είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό
και καλλιεργείται. Είναι ανοιχτόχρωμο μέλι αλλά κρυσταλλώνει γρήγορα.
59.Φλαμουριά Δίνει σπουδαίο
μέλι η Φλαμουριά αλλά επιλέξτε μόνο την Τίλια την Πλατύφυλλο και
μακριά από την Τίλια την Εριώδη , γιατί το νέκταρ της είναι τοξικό για τις
μέλισσες.
Πηγή: Μέλισσα και Μελισσοκομική Τεχνική,
συγγραφέας Πασχάλης Χρ.Χαριζάνης
Δημοσίευση σχολίου