Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΕΠΟΧΗΣ (ΑΝΤΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ)



Μένουμε Σπίτι γι’ εμάς τους συνανθρώπους μας και όσους αγαπάμε.
Οργανώνουμε τις γνώσεις μας στις μέλισσες

Αντιμετώπιση βαρρόα

Ένας από τους απαραίτητους χειρισμούς ενωρίς την άνοιξη είναι η προληπτική αντιμετώπιση του βαρρόας και της νοσεμίασης. Με τον όρο «πρόληψη» εννοείται ότι η προσβολή υπάρχει και γίνεται επέμβαση ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο για να μπορέσουν τα μελίσσια να αναπτυχθούν και να αποδώσουν.


Αντιμετώπιση Βαρρόα:

Η ανοιξιάτικη καταπολέμηση του βαρρόα είναι δύσκολη γιατί υπάρχει ήδη αρκετός γόνος και η αναμονή για τρύγο είναι κοντά. Εάν το προηγούμενο φθινόπωρο εφαρμόσατε μια αποτελεσματική καταπολέμηση και ο βαθμός προσβολής είναι μικρότερος από 3% τότε η επιλογή θα πρέπει να είναι σε σκευάσματα και τεχνικές οι οποίες ξελαφρώνουν τα μελίσσια όπως είναι θυμόλη, άχνη, αφαίρεση κηφηνόγονου, λιβάνι, γαλακτικό και φορμικό οξύ κ.ά. Εάν αντίθετα για οποιονδήποτε λόγο δεν έγινε σωστή καταπολέμηση το προηγούμενο φθινόπωρο, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί χημικό σκεύασμα ή οξαλικό με γλυκερίνη. Παρακάτω οι τρόποι χρήσης των διαθέσιμων σκευασμάτων. Οι δοσολογίες αναφέρονται σε δεκάρι μελίσσι. Οι επεμβάσεις επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα μέχρι να σταματήσει πέφτει βαρρόα.Τα εγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας


A. Φιλικά σκευάσματα και τεχνικές

Ζάχαρη άχνη: 125 γρ. δεν θανατώνει βαρρόα, χρειάζεται ανοικτός πάτος.
Ακονιζιά: Στο καπνιστήρι, δεν θανατώνει, χρειάζεται ανοικτός πάτος.
Κηφηνόγονος: Αφαίρεση 6 κηρηθρών κατά την διάρκεια της Άνοιξης. Περιορίζει το ρυθμό ανάπτυξης της βαρρόα.
Οξαλικό οξύ (ΟΟ): α)Εξάχνωση 1 gr δύο επεμβάσεις, β) ψεκασμός 3% με νερό, γ) εμποτισμός ταινιών με γλυκερίνη (ΟΟ 60 gr +γλυκερίνη 130 ml +100 ml νερό) δ) νεφελοποιητή (ΟΟ 230 gr +300 ml γλυκερίνη+700 ml νερό) ε) Ενστάλαξη ΟΟ 5 gr +1,2 gr θυμόλη σε 1 λίτρο νερό. Ενστάλαξη 5 ml/πλαίσιο. 
Γαλακτικό οξύ: Ψεκασμός με 15% σε νερό, θερμ. 15-25 C.
Θυμόλη: α) Θυμόλη 3% σε ζάχαρη άχνη με 3 γρ/πλαίσιο, β)Αλκοόλη+ Θυμόλη (1:1), 3 ml/wettex, θερμ. 15-25ο C γ) νεφελοποιητή 5,5 g/L παραφινέλαιο.
Μυρμηκικό οξύ: Με κατάλληλο διαχητήρα. Σε 10-25ο C συγκέντρωση 70% ποσότητα 25 ml, σε 25-30ο C συγκέντρωση 65% ποσότητα 25-30 ml και σε θερ. >30ο C συγκέντρωση 50% ποσότητα 50 ml . .
Apiguard: Εγκεκριμένο σκεύασμα.
Ρηγανέλαιο: α) 7% μίγμα λάδι ρίγανης +λάδι τριφυλλιού (1:1) σε διάλυμα αιθανόλης, νερού, γλυκερόλης, σε απορροφητικό χαρτί. Μη αποτελεσματικό. β) Λάδι ρίγανης σε 20 ml υποδοχέα ηλεκτρικού εξαερωτήρα (electric vaporizer Febreze℗ SY-982)
Thymovar Εγκεκριμένο, δραστική ουσία (δ.ο.) θυμόλη και πτητικές αρωματικές ουσίες.
ApiLife Var Εγκεκριμένο δ.ο. θυμόλη, Ευκαλυπτόλη, καμφορά
MAQs Εγκεκριμένο, δ.ο. μυρμηκικό οξύ σε γέλη (gel) πολυσακχαρίτη
Varroamed Εγκεκριμένο,μυρμηκικό + οξαλικό οξύ
Oxybee Εγκεκριμένο, δ.ο. οξαλικό
BienenWohl Εγκεκριμένο, δ.ο. οξαλικό


Β. Χημικά σκευάσματα (εγκεκριμένα)

Check-mite strips δ.ο.κουμαφώς
Perizin δ.ο.κουμαφώς
Apistan δ.ο. φλουβαλινέιτ
Bayvarol δ.ο. φλουμεθριν
PolyVar δ. ο. flumethrin
Apitraz δ.ο. αμιτραζ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas