Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΜΕΛΙΟΥ (HONEYLAND)



«Πάρε το μισό, άσε το μισό», μουρμουρίζει σαν προσευχή η Χατιτζέ Μουράτοβα, μια ρομαντική μελισσοκόμος σε ένα χωριό της Βόρειας Μακεδονίας.

Το ντοκιμαντέρ «Στη γη του άγριου μελιού» (Honeyland), σε σκηνοθεσία των Tamara Kotevska και Ljubomir Stefanov, είναι το απόσταγμα μιας φιλοσοφίας ζωής για την απληστία προς τους φυσικούς πόρους. Η Χατιτζέ ζει με την ηλικιωμένη μητέρα της Nazife σε μια πέτρινη καλύβα χωρίς ρεύμα, εν έτη 2016, και κυνηγά άγρια μελίσσια μέσα σε πετρώματα βράχων, μοιράζει δίκαια την παραγωγή, για να ζει καλά και αυτή και οι μέλισσες, τις φροντίζει και τους τραγουδάει.

Η κάμερα μας συστήνει έναν τόπο που δεν μοιάζει να βρίσκεται πουθενά κοντά στην Ευρώπη, ωστόσο είναι, μέσα από αδρές εικόνες χωρίς κανέναν πλαστό λυρισμό και με ελάχιστους διαλόγους, που περιγράφουν με απλά λόγια ουσιαστικά θέματα για την ύπαρξή μας.

Χωρίς ρεύμα γυρίστηκε και το φιλμ, μόνο με φυσικό φως και φως κεριών. Τα γυρίσματα διήρκεσαν συνολικά τρία χρόνια, και όχι για περισσότερες από δυο τρεις ημέρες τη φορά, καθώς το συνεργείο δεν είχε τρόπο να φορτίσει τις μπαταρίες της κάμερας.

Τετρακόσιες ώρες πλάνα, 12 μήνες στο μοντάζ του χάρισαν 47 υποψηφιότητες και συνολικά 34 διακρίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ, βραβεύσεις που το τοποθετούν στη λίστα με τις κορυφαίες ταινίες του 2019.
Μπορείτε να το δείτε στην πλατφόρμα cinobo.com, με δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 14 ημερών και συνδρομή 7,99 €/μήνα.


Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas