Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ!!!



 Φανταστείτε τι θα συμβεί, αν κάποια στιγμή φτάσουμε να μας λείψουν τα τρόφιμα... 
Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, «απαγόρευση κυκλοφορίας» δεν είναι αυτό που ισχύει στη χώρα. Είναι ίσως «έλεγχος κυκλοφορίας», ενημέρωση για το που θα πάμε και γιατί! Όχι ότι είναι λάθος τα μέτρα ή ότι μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος ετούτη την ώρα να διαφωνήσει, αλλά, …να ξέρουμε και για τι πράγμα μιλάμε. 
Ελεύθεροι είμαστε να πάμε τη βόλτα μας, μόνοι, με το σκύλο ή με έναν ακόμη για παρέα, να πάμε στη δουλειά μας, να πάμε στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, στο χωράφι μας. Με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί, βέβαια. 
Και σίγουρα όλο αυτό δεν είναι ευχάριστο, κατανοούμε άπαντες, όμως, ότι είναι αναγκαίο. Και ελπίζουμε, μόνο, να μη χρειαστεί να πάμε σε «κανονική» απαγόρευση κυκλοφορίας.


Οι αγρότες, ωστόσο, συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, μάλλον είμαστε σε καλύτερη μοίρα. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, σχεδόν όπως και πριν, αναπνέουμε καθαρό αέρα και έχουμε την ελπίδα πως όλο αυτό θα περάσει χωρίς τρομακτικές απώλειες. Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις επιπτώσεις στον κλάδο. Αντιθέτως, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλους εκείνους που ζητάνε απ’ την πολιτεία να δει με ευαισθησία και με σοβαρότητα τα ζητήματα που έχουν ενσκήψει. Θα πρέπει, λοιπόν, τα συναρμόδια υπουργεία να φροντίσουν όσο ακόμα είναι καιρός για να μη γίνουν οι απώλειες τρομακτικές. 
Ήδη, τα πρώτα εξόχως ανησυχητικά σημάδια έχουν φανεί, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τις εξαγωγές προϊόντων και δη σε ευρωπαϊκές χώρες που άσχημα έχουν πληγεί. 
Αν η κατάσταση συνεχιστεί για λίγο ακόμα, θα καταστραφούν επιχειρήσεις αγροτικές, άρα και οι συνεργαζόμενοι με αυτές παραγωγοί. Ωστόσο, δεν σταματήσαμε και δεν θα σταματήσουμε -ελπίζουμε- να παράγουμε. 
Έχοντας συζητήσει με φίλους που έκλεισαν τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις τους και όλες αυτές τις μέρες κοντεύουν να τρελαθούν, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν μέσα στο σπίτι, μαθημένοι κι αυτοί να δουλεύουν σκληρά, …ναι, θεωρούμε πως πράγματι είμαστε, μέσα στην ατυχία μας, από τους τυχερούς όλης αυτής της τόσο δύσκολης περιπέτειας. 
Μαθημένοι, άλλωστε, στα δύσκολα, θα το περάσουμε κι αυτό με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια. Μέσα σε όλον αυτό τον πανικό, πάντως, η παγκόσμια κοινή γνώμη αρχίζει να συνειδητοποιεί την αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Και να αναγνωρίζει τη σημασία του να υπάρχει ο αγρότης, …για να υπάρχουν και τα τρόφιμα.

Υπ’ αυτή την έννοια, έχουμε την αίσθηση ότι για τους παραγωγούς θα πρέπει πράγματι να υπάρξει ειδική μέριμνα. 

Είναι πολύτιμος ο γιατρός που ηρωικά δίνει τη μάχη στο νοσοκομείο, είναι χρήσιμος όμως και ο αγρότης, που δίνει τη δική του μάχη στο χωράφι, για να υπάρξει επάρκεια στα αγαθά. Ας μην το ξεχνάμε αυτό και κυρίως ας μην τα ξεχνούν εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις.

Αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ ότι χωρίς τις μέλισσες και 
την συμβολή τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, που δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προϊόντα που παράγουν, αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών (επικονίαση). Οι μέλισσες έχουν ενεργό ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών, καθώς δρουν ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης. 
Την σημαντική λοιπόν εποχή της ανθοφορίας , οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν την γύρη και την μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη . Πετώντας από άνθος σε άνθος, βοηθούν στην επικονίαση των φυτών, μεταφέροντας ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι βοηθούν στην επικονίαση του 60 με 70 % των φυτικών ειδών. Η χρησιμότητα των μελισσών στην επικονίαση είναι μάλιστα και πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή μελιού, αφού μια μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 με 40 φορές μεγαλύτερη αξία για την επικονίαση που επιτελούν τα μελισσοσμήνη, παρά για την παραγωγή του μελιού. Μελέτη που διεξήχθη από δύο ιδρύματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναφέρει ότι η επικονίαση που συντελείται από τα έντομα, αντιστοιχεί στο 9,5 % της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μέλισσες αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε την σημαντική προσφορά τους στο φυτικό και ζωικό περιβάλλον καθώς και τα φυτά που αναπτύσονται κατ' επέκταση, αποτελούν τροφή για τα ζώα και τον άνθρωπο, παράγουν οξυγόνο, εμποδίζουν την διάβρωση του εδάφους κτλ. 
Την σημερινή εποχή που παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των φυτών παγκοσμίως λόγω πυρκαγιών, δόμησης και άλλων αρνητικών συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο επικονιαστικός ρόλος της μέλισσας είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο Αλβέρτος Αινστάιν είχε πει ότι "αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει". Με την μείωση πάλι των μελισσοσμηνών παγκοσμίως (πυρκαγιές, φυτοφάρμακα) και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α, η αύξηση των τιμών των προιόντων κυψέλης αλλά των γεωργικών που θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο, θα ωχριά απέναντι στο πρόβλημα της μειωμένης επικονιαστικής δραστηριότητας. Κάτι που πρέπει να κάνει τους αρμόδιους φορείς παγκοσμίως να σκύψουν με υπευθυνότητα πάνω από το πρόβλημα. Ήδη σε πολλές χώρες οι καλλιεργητές καταφεύγουν στην ενοικίαση μελισσιών, προκειμένου να πετύχουν ικανοποιητική επικονίαση και να αυξήσουν την παραγωγή τους.
ΠΗΓΕΣ:1 KAI 2

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas