Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι και πορτοκάλι

Έτοιμο σε: 25'

Άλλοι τον προτιμούν με χοντρό σιμιγδάλι, άλλοι με ψιλό. Άλλοι αρτύσιμο, άλλοι νηστίσιμο, πολύ καβουρντισμένο ή λιγότερο. Άλλοι σκέτο, άλλοι με καρύδια. Η δική μας η πρόταση βρίσκεται κάπου στη μέση. Με δυο ειδών σιμιγδάλια, ήπια γλυκό, με πολλά αρώματα και ωραία εμφάνιση. Προσοχή, αν τον δοκιμάσετε, κινδυνεύετε να γίνει ο αγαπημένος σας…

Υλικά
1 φλιτζάνι σχεδόν (2 δάχτυλα κάτω από το χείλος) αραβοσιτέλαιο ή σημαμέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
100γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού

Για το σερβίρισμα

λίγη κανέλα κοπανισμένη

                                           Διαδικασία


Βήμα 1
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) σε μια κατσαρόλα για 5 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα και το μέλι και το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Προσθέτετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζετε τα υλικά ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να χάσει το αρχικό άσπρο χρώμα του.

Βήμα 3

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τις σταφίδες. Ανακατεύετε ελαφρά, αφαιρείτε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και το ξυλάκι της κανέλας και το ρίχνετε στο σιμιγδάλι με προσοχή για να μην καείτε (πιτσιλάει πολύ). Συνεχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.

Βήμα 4

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας, την καπακώνετε κι αφήνετε το χαλβά να κρυώσει λίγο. Ύστερα τον μεταφέρετε σε φόρμα πιέζοντας με κουτάλι για να μην αφήσει κενά και, όταν κρυώσει, τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε αμέσως.
Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://goo.gl/c6uFBe
    https://goo.gl/cVPakT

    ΑπάντησηΔιαγραφή