Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ 2020



Μετά το πέρας της τελευταίας κακοκαιρίας που έπληξε την χώρα μας και που προκάλεσε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις κεντρικότερες και ανατολικότερες περιοχές, η καλοκαιρία και οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες επιστρέφουν δυναμικά. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τις πρώτες ημέρες του δεκαημέρου που διανύουμε, ωστόσο στην κοινή ερώτηση ''Να κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά'' μάλλον θα λέγαμε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη.

Η χώρα μας τις επόμενες ημέρες μέχρι περίπου το Σάββατο 14/03 θα βρεθεί υπό τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ενός αντικυκλωνικού πεδίου υψηλών πιέσεων το οποίο όπως ξέρουμε έχει σαν αποτέλεσμα ο καιρός να είναι πολύ καλός σε ολόκληρη την επικράτεια. Μία αποκομμένη ψυχρή λίμνη στην βόρεια Αφρική αναμένεται να κινηθεί ανατολικά - βορειοανατολικά και να προκληθεί κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού, αρκετά ισχυρό στην προκειμένη περίπτωση) και θα δώσει την Παρασκευή σφοδρές βροχοπτώσεις στα παράκτια της βορειοανατολικής Αφρικής, την Κύπρο και τα νοτιότερα τμήματα της Τουρκίας. Από την χώρα μας οι μόνες περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από ασθενή φαινόμενα την Παρασκευή είναι η νοτιοανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η πιθανότητα όμως είναι εξαιρετικά μικρή. Παράλληλα από πλευράς θερμοκρασίας, αυτή θα σημειώνει μέρα με την μέρα προοδευτική άνοδο για να φτάσουμε στην Παρασκευή όπου ο υδράργυρος θα φλερτάρει σε πολλές περιοχές με τους 22 και 23 βαθμούς Κελσίου.




Από κει και ύστερα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στον Μάρτη, δηλαδή στον πιο άστατο καιρικά μήνα του έτους ειδικά όσον αφορά την θερμοκρασία. Λογικό και επόμενο είναι λοιπόν να ακολουθήσουν αυτήν την ''θερμή'' εισβολή, ψυχρότερες αέριες μάζες επαναφέροντας τον υδράργυρο σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αυτό αναμένεται να συμβεί σταδιακά μέσα στο Σ/Κ και μάλιστα καθώς οι υψηλές πιέσεις θα υποχωρήσουν σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ενδέχεται εκείνο το διάστημα να περάσει πάνω από την περιοχή μας μια μικροδιαταραχή και να δώσει την Κυριακή και την Δευτέρα 15-16/03 κάποιες βροχές σε κεντρικές και βόρειες περιοχές και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία από τους 22 με 23 βαθμούς, θα επανέλθει στους 14 με 15 και τοπικά πιο χαμηλά.


Για το διάστημα 17 με 20 του μήνα τα προγνωστικά στοιχεία είναι εξαιρετικά ρευστά και ασαφή. Υπάρχουν μερικά σενάρια τα οποία θέλουν τον καιρό να ψυχραίνει περαιτέρω (κάτι σαν ψυχρή εισβολή), επειδή όμως τα προγνωστικά μοντέλα είναι πολύ ασταθή ακόμα για το διάστημα αυτό, η διαπίστωση της καιρικής εξέλιξης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πάντως η θερμοκρασία δεν φαίνεται να σημειώνει άνοδο εκείνο το διάστημα, αλλά να διατηρείται σε κανονικά ή και πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώνουμε καθημερινά μέσα από τις αναλυτικές μας προγνώσεις.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas