Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ (Η ΤΑΙΝΙΑ)


Σκηνοθεσία Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Παραγωγή Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Σενάριο Θεόδωρος Αγγελόπουλος
Δημήτρης Νόλλας
Τονίνο Γκουέρα
Πρωταγωνιστές Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι
Νάντια Μουρούζη
Σέρτζε Ρετζιάνι
Τζένη Ρουσσέα
Ντίνος Ηλιόπουλος
Μουσική Ελένη Καραΐνδρου
Τραγούδι Γιώργος Νταλάρας
Τζούλι Μασσίνο
Φωτογραφία Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ Τάκης Γιαννόπουλος
Σκηνογραφία Μικές Καραπιπερής
Εταιρεία παραγωγής Ελληνική Τηλεόραση
International Cinema Company (ICC)
MK2 Productions
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Πρώτη προβολή Σεπτέμβριος 1986 (Φεστιβάλ Βενετίας)
Διάρκεια 120΄
Προέλευση Ελλάδα
Γαλλία
Ιταλία
Γλώσσα ελληνική
γαλλική
δεδομένα (π • σ • ε )
Ο Μελισσοκόμος είναι μια ελληνική δραματική, κινηματογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Αγγελόπουλου.Hταν υποψήφια για το Χρυσό Λιοντάρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.

Η ταινία έλαβε καλές κριτικές. Το Αθηνόραμα έδωσε στην ταινία 3 αστεράκια στην κλίμακα των 5 αστεριών, ενώ το Αμερικανικό κινηματογραφικό site All movie, βαθμολόγησε την ταινία με 4 αστεράκια, αντίστοιχα.


Πλοκή:

Ο Σπύρος, που είναι δάσκαλος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη περνά όλη του τη ζωή εκεί, μετά τον γάμο της κόρης του και την αναχώρηση του γιου του, που θα συνεχίσει τις σπουδές του στην Αθήνα. Έτσι, αρχίζει κι αυτός το «ταξίδι» του, εγκαταλείποντας τη διδασκαλία, το σπίτι και τη γυναίκα του. Διασχίζοντας, λοιπόν, όλη τη χώρα με τις κυψέλες του, όπως έκανε ανέκαθεν η οικογένειά του. Η συνάντησή του, όμως, με μια κοπέλα, θα ξαναζωντανέψει παλιά συναισθήματα κι αναμνήσεις. Φυσικά, για εκείνον, το παρελθόν είναι τα πάντα, για εκείνη, τίποτα. Ο Σπύρος, παλιός «αριστερός» και αγωνιστής, είναι μόνος του, με το παρελθόν του και πολύ κουρασμένος πια, για να επιμείνει στις δυσκολίες της ζωής.

Περασμα απο τη Ζωη στο Θανατο μεσα απο τον ερωτα. Η δευτερη ταινια της τριλογιας της σιωπης ειναι η σιωπη του Ερωτα. Ολη η ταινια χτιζεται στο βαρος και την ψυχοφθορο επιδραση της απογοητευσης, της διαψευσης, της ΣΙΩΠΗΣ πανω σε εναν παλιο ανταρτη και νυν μελισσοκομο, τον Σπυρο. Ο γαμος της κορης και η διαλυση του δικου του γαμου σηματοδοτουν την αφετηρια ενος ακομα ταξιδιου στο "δρομο των λουλουδιων", απο το Βορρα στον ανθοφορο Νοτο. Ομως το ταξιδι προς την ανθοφορια και την ανοιξη ειναι, κατα καρυωτακικο τροπο, μια καθοδος σε μια ηλιολουστη κολαση. Η γνωριμια με μια νεαρη κοπελα, ενα ατιθασο 80s αγριμι, παραγωγο της εποχης, μπερδεμενη, γλυκια, απροσμενη, φερνει την τελικη ρηξη. Ο ερωτας εγινε σιωπη, και το σεξ προαγγελος θανατου. Μεσα σε ολα, η συναντηση με παλιους φιλους και συμπολεμιστες στον Δημοκρατικο Στρατο, ενα ανατριχιαστικο ξημερωμα στην παραλια, ενω οι "απεξω" κοιμουνται εγκλειστοι στα τσιμεντενια κελια τους, και η συναντηση με τα μελη της οικογενειας που θρυμματιζεται σιωπηλα και αναποφευκτα. Προορισμος το Ναυπλιο, γενετειρα του Σπυρου, και τελικη σκηνη οπου θα παιχτει η τελευταια πραξη...

Μαζι με το "Βορτεξ" του Κουνδουρου, οι δυο απολυτες αλληγορικες και ελεγειακες ταινιες σκοτεινου ερωτισμου του ελληνικου κινηματογραφου. Μια αυστηρη δημιουργια του τρισμεγιστου ελληνα σκηνοθετη Θοδωρου Αγγελοπουλου, που κατακρεουργηθηκε και υστερα απο παρεμβαση της γαλλικης παραγωγης, αφαιρεθηκαν δυο σκηνες-κλειδια. διασωθεν κομματι της μιας ο διαλογος του Σπυρου με τον πατερα (επισης μελισσοκομο) στην αρχη της ταινιας, πανω απο ενα παρατημενο γαμηλιο τραπεζι, αφημενο στη φθορα και στη βροχη. Σαν τον ιδιο τον Ερωτα, Μασκα Θανατου και προσωπειο ΣΙΩΠΗΣ.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΡΕΊΛΕΡ (ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.



Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas