Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΛΟΒΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ;



Ο πρόλοβος είναι είδος ελαστικής κύστης που χρησιμεύει στην αποθήκευση και μετάγγιση στην κυψέλη του νέκταρος και του νερού που συλλέχθηκε. Καθώς επίσης και του νερού και της γύρης που έχουν διαλυθεί με σάλιο,τα οποία αργότερα θα χρησιμοποιηθούν για την τροφάλλαξη.
Αποτελεί επίσης σταθμό για την μεταφορά της τροφής στο στομάχι. Ο προστόμαχος είναι μια βαλβίδα που επιτρέπει στην εργάτρια να διαχειρίζεται την αποθήκευση ή μεταφορά των υγρών κ των τροφών. Έχει χωρητικότητα 40 μικρολίτρων.Όταν είναι γεμάτος καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της κοιλιάς.

ΠΗΓΗ:Σύγχρονη Μελισσοκομία H.Clement.

Η κατανάλωση γύρης από τις εργάτριες μέλισσες για τη σωστή ανάπτυξη των αδένων και των εσωτερικών οργάνων, γίνεται πάντα στις πρώτες 8 με 10 ημέρες.
Μετά από αυτή την ηλικία η γύρη δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν οι εργάτριες πρόκειται να παράξουν βασιλικό πολτό για την εκτροφή του γόνου. Οι υποφαρυγγικοί αδένες δεν είναι ανεπτυγμένοι όταν οι μέλισσες εξέρχονται από τα κελιά αλλά εντός 6-12 ημερών αναπτύσσονται και είναι παραγωγικοί. Οι παραμάνες μέλισσες έχουν τους πιο καλά ανεπτυγμένους υποφαρυγγικούς αδένες γιατί ο κύριος ρόλος τους είναι η εκτροφή του γόνου .Η κατανάλωση πρωτεΐνης( γύρη )είναι απαραίτητη για την πλήρη ανάπτυξη των αδένων ώστε να παραχθεί ο υψηλής ποιότητας βασιλικός πολτός.
Οι μέλισσες καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες γύρης τις πρώτες 40 ώρες από την εκκόλαψή τους. Μετά από το διάστημα αυτό καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες
(Hagedorn and Moeller ,1967). Η ποσότητα γύρης στο πεπτικό σύστημα στις νεαρές εργάτριες είναι μικρή ,στις παραμάνες μέλισσες ηλικίας 9 ημερών είναι μέγιστη και κατόπιν μειώνεται στην ελάχιστη ποσότητα στις συλλέκτριες μέλισσες. Ανάλογες ποσότητες προτεολυτικών ενζύμων( πέψη της πρωτεΐνης )βρίσκονται μέσα στο στομάχι ,με μέγιστες ποσότητες κατά την παραγωγή βασιλικού πολτού.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas