Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΡΙΑ (3) ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ!!!Μέσα στον πανικό που έχει φέρει ο νέος κορονοϊός και την υπερβολή στις αντιδράσεις μας (όπως το να εξαφανίσουμε από τα ράφια κάθε είδους απολυμαντικό) είμαστε αντιμέτωποι με ένα βασικό πρόβλημα: ψάχνουμε απολυμαντικό και δεν βρίσκουμε πουθενά!

Αν και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι σύμφωνα με όλους τους ειδικούς ο το καλύτερο αντίμετρο στον νέο κορονοϊό, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν πάντα μαζί τους και απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Τα καλά νέα είναι ότι θεωρητικά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απολυμαντικό τζελ στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι τρία συστατικά.

Τα καλά νέα είναι ότι θεωρητικά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απολυμαντικό τζελ στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι τρία συστατικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς.

Κορωνοϊός – απολυμαντικό χεριών: Τι συστατικά χρειάζεστε
 • Ισοπροπυλική αλκοόλη, ή οινόπνευμα εντριβής (περιεκτικότητα 99% κατ’ όγκο αλκοόλης)
 • Τζελ από αλόη βέρα
 • Κάποιο αιθέριο έλαιο (σταγόνες), ή λίγο χυμό λεμονιού

Το κλειδί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού απολυμαντικού χεριών είναι να πετύχετε αναλογία 2:1 αλκοόλης και αλόη βέρα. Αυτό διατηρεί την περιεκτικότητα σε αλκοόλ γύρω στο 60%. Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για να σκοτωθούν τα περισσότερα μικρόβια, σύμφωνα με το CDC.

Σύμφωνα με επιδημιολόγο του CDC, το ακόλουθο διάλυμα θα σκοτώσει το 99,9% των μικροβίων μετά από 60 δευτερόλεπτα τριβής.

Συνταγή για απολυμαντικό χεριών:

 • 3/4 της κούπας ισοπροπυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα εντριβής (99% αλκοόλη)
 • 1/4 της κούπας τζελ αλόης βέρα (για να κρατάτε τα χέρια σας απαλά και να αντισταθμίζετε την σκληρότητα του αλκοόλ)
 • 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου, ή χυμό λεμονιού


Διαδικασία:

 1. Ρίξτε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο
 2. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι και στη συνέχεια χτυπήστε με ένα σύρμα για να μετατρέψετε το διάλυμα σε ομοιόμορφο τζελ.
 3. Ρίξτε το διάλυμα σε ένα άδειο μπουκάλι για εύκολη χρήση.

Ο δρ. Jagdish Khubchandani, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης υγείας στο Ball State University, προτείνει μια παρόμοια συνταγή.

Αυτή συνδυάζει:

 • Δύο μέρη ισοπροπυλικής αλκοόλης, ή αιθανόλη (περιεκτικότητα σε αλκοόλη 91-99%)
 • Ένα μέρος αλόης βέρα
 • Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο

Εάν φτιάξετε απολυμαντικό χεριών στο σπίτι, ο δρ. Khubchandani λέει ότι πρέπει να τηρήσετε τα ακόλουθα:

 • Φτιάξτε το απολυμαντικό χεριών σε καθαρό χώρο. Καθαρίστε την επιφάνεια πρώτα με χλωρίνη.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια σας προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία.
 • Για να αναμίξετε, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό κουτάλι και καθαρό σύρμα. Πλύντε προσεκτικά αυτά τα αντικείμενα πριν τα χρησιμοποιήσετε.
 • Βεβαιωθείτε ότι το αλκοόλ που χρησιμοποιείται για το απολυμαντικό χεριών δεν έχει αραιωθεί.
 • Ανακατέψτε προσεκτικά όλα τα συστατικά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
 • Μην αγγίζετε το διάλυμα με τα χέρια σας προτού να είναι έτοιμο για χρήση.

Κορωνοϊός – απολυμαντικό χεριών: Η συνταγή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν μια συνταγή για να φτιάξει κανείς απολυμαντικό χεριών σε μεγαλύτερες δόσεις. Αυτό είναι το επίσημο φυλάδιο:

Τα υλικά που αναφέρει είναι:
 • ισοπροπυλική αλκοόλη ή αιθανόλη
 • υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
 • γλυκερόλη
 • αποστειρωμένο αποσταγμένο, ή βρασμένο κρύο νερό

Κορωνοϊός: Πώς χρησιμοποιούμε το απολυμαντικό χεριών

Δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών είναι ότι πρέπει να τα τρίψετε στο δέρμα σας μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σας. Και αν τα χέρια σας είναι λιπαρά ή βρώμικα, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό.

Με αυτά κατά νου, δείτε μερικές συμβουλές για την αποτελεσματική χρήση απολυμαντικού χεριών:

 1. Ψεκάστε ή εφαρμόστε το απολυμαντικό στην παλάμη του ενός χεριού.
 2. Τρίψτε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε ολόκληρη την επιφάνεια των χεριών σας και όλα τα σημεία γύρω από τα δάχτυλά σας.
 3. Συνεχίστε να τρίβετε για 30 έως 60 δευτερόλεπτα ή έως ότου στεγνώσουν τα χέρια σας. Μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα, και μερικές φορές περισσότερο, ώστε το απολυμαντικό χεριών να σκοτώσει τα περισσότερα μικρόβια.

Κορωνοϊός: Πλύσιμο ή απολυμαντικό χεριών;

Το να ξέρετε πότε είναι καλύτερο να πλένετε τα χέρια σας και πότε τα απολυμαντικά χεριών μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν, είναι το κλειδί για να προστατευθείτε από τον νέο κορωνοϊό, καθώς και από άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη.

Αν και οι δύο μέθοδοι εξυπηρετούν έναν κοινό σκοπό, το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με το CDC. Χρησιμοποιείτε το απολυμαντικό χεριών μόνο εάν δεν έχετε σαπούνι και νερό διαθέσιμο σε κάποια στιγμή.

Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας:

 • Αφότου χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
 • Αφότου φυσήξετε την μύτη σας, βήξετε ή φτερνιστείτε
 • Προτού καθίσετε για φαγητό
 • Αφότου ακουμπήσετε επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες

Συμπέρασμα

Το απολυμαντικό χεριών είναι ένας εύχρηστος τρόπος για να αποφύγετε την εξάπλωση μικροβίων όταν δεν είναι διαθέσιμα σαπούνι και νερό. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ μπορούν να σας βοηθήσουν και να μειώσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Εάν δεν βρίσκετε στην αγορά απολυμαντικό χεριών, μπορείτε να φτιάξετε δικό σας στο σπίτι αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά τη διαδικασία.

Παρόλο που τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο απαλλαγής από τα μικρόβια, οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν το παραδοσιακό πλύσιμο των χεριών όσο συχνά γίνεται ως τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο για να είναι τα χέρια σας καθαρά από ιούς και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas