Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ


Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος ΠΕ Κοζάνης και το Κέντρο Μελισσοκομίας Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την έναρξη των ανθοφοριών θα ήθελε να υπενθυμίσει στους Αγρότες την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς. Η δηλητηρίαση των μελισσών από την μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις μέλισσες αλλά και στην παραγωγή, καθώς χάρη στις μέλισσες επιτυγχάνεται η επικονίαση και η καρπόδεση των καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του αριθμού των μελισσών συνεπάγεται και μείωση της παραγωγής.

Ως σύλλογος ζητάμε την αρμονική συνεργασία των αγροτών και των μελισσοκόμων προς το κοινό συμφέρον και των δύο κλάδων.



Από τους Αγρότες-παραγωγούς ζητάμε:
  1. Να προτιμάνε εγκεκριμένα μη μελισσοτοξικά Σκευάσματα.
  2. Να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες των φαρμάκων όσον αφορά τις μέλισσες. Άλλωστε μη πιστή τήρηση τους επιφέρει ποινικές κυρώσεις στους χρήστες των γεωργικών φαρμάκων.
  3. Να γίνονται οι ψεκασμοί μετά την δύση του ηλίου (ακόμη και όταν το σκεύασμα δεν είναι μελισσοτοξικο), όταν δηλαδή οι μέλισσες σταματούν να πετάνε, ώστε να υπάρχει χρόνος να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητος ο ψεκασμός την ημέρα αυτός να πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (πριν τις 8:00).
  4. Να μην γίνεται ανάμειξη πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς όταν αυτά συνδυάζονται αυξάνεται η μελισσοξικότητα τους.
  5. Προσοχή στην χρήση διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων  που χρησιμοποιούνται πριν την έναρξη των ανθοφοριών και έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δηλητηρίασης των μελισσών κατά την έναρξη των ανθοφοριών.
  6. Να μην χρησιμοποιούνται μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα.
  7. Να ελέγχουν την δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι πριν από κάθε ψεκασμό.
  8. Να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους που βρίσκονται στην περιοχή 48 ώρες πριν τον ψεκασμό προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Από τους Μελισσοκόμους ζητάμε:

Να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσης τους καθώς και τα στοιχεία τους (τηλέφωνο, διεύθυνση) ώστε να μπορούν να ειδοποιηθούν από τους Αγρότες-παραγωγούς.


Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κοζάνης,


ο πρόεδρος, Μεντεσίδης Αιμίλιος


Και η γεωπόνος του ΚΜΔΜ, Μαρίνου Ελισάβετ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © XΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. Designed by John Tsipas